Linkuri accesibilitate

„Avem acelaşi orizont şi un obiectiv comun”


Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Ministrul de externe român Teodor Baconschi: „România care a fost primul stat care a recunoscut suveranitatea R. Moldova, nu a fost niciodată un stat anexionist”.


Teodor Baconschi: „România este membră în Uniunea Europeană şi actualul Guvern al Republicii Moldova îşi doreşte să aducă ţara în Uniunea Europeană atunci când va îndeplini criteriile eventuale de aderare. Prin urmare, avem acelaşi orizont şi un obiectiv comun. Dacă Republica Moldova se apropie de Uniunea Europeană îşi poate păstra şi neutralitatea, conform Constituţiei, se poate dezvolta, poate să întărească democraţia şi să le dea cetăţenilor mai multe libertăţi şi un mai bun mod de a conlucra pentru binele comun. Deci, ăsta e spiritul în care mobilăm noi relaţia bilaterală. Şi ne bazăm pe o tradiţie, pe o comunitate de limbă, de cultură, care ne ajută să dialogăm.”

Europa Liberă: Aţi vorbit despre păstrarea neutralităţii. Chiar să ajute acest statut de neutralitate soluţionării conflictului transnistrean? În actualele condiţii?

Teodor Baconschi: „Conflictul transnistrean este o anomalie, pe care toată Europa o vede ca atare. E ceva din altă epocă. Trebuie să găsim o soluţie paşnică de dialog între Chişinău şi Tiraspol. Trebuie ca Moldova să aibă integritate teritorială.”

Europa Liberă: De cine depinde cel mai mult?

Teodor Baconschi: „De Rusia. Bineînţeles. De Ucraina, de asemenea. De Uniunea Europeană, de Statele Unite. E un conflict îngheţat, dar care nu trebuie să se dezgheţe, ci trebuie să se rezolve.”

Europa Liberă: Bine, dar Rusia, care a fost practic implicată în declanşarea acestui conflict armat de la Nistru, acum ca mediator de fiecare dată, se zice, că ar sfătui Tiraspolul cum să procedeze, numai ca să nu se ajungă la un consens.

Teodor Baconschi: „Tiraspolul nu poate să trăiască izolat. Trebuie să facă parte dintr-un circuit de schimburi economice, să aibă un orizont şi populaţia de acolo. Cred că dacă formatul 5+2 se reia oficial înainte de summitul OSCE de la Astana e foarte bine. Putem cel puţin să întrezărim o soluţie. Şi din punctul de vedere al Românie soluţia ar fi instalarea acolo a unor forţe mai ales civile de menţinere a păcii.”

Europa Liberă: Dar asta numai după ce pleacă forţele armate ruse.


Teodor Baconschi: „Sub egida Uniunii Europene sau a OSCE. Dar nu e nevoie. Cine ameninţă pe cine? Nu România ameninţă Tiraspolul, nu Chişinăul ameninţă Tiraspolul. E nevoie de un nou spirit şi noi ne bazăm pe faptul că, totuşi, relaţiile americano-ruse sunt la un nou început, germano-ruse. Şi dincolo de ele, voinţa Uniunii Europene de a încheia un parteneriat pentru modernizare cu Federaţia Rusă. Deci, liderii tuturor jucătorilor din acest context aparţin unei alte generaţii şi îşi dau seama că lumea vrea, lumea adică alegătorii, vor libertăţi, responsabilităţi clare într-un joc social armonios şi drumul la fel de clar spre prosperitatea personală. Astea nu se pot obţine decât prin democraţie, standarde, reguli şi investiţii. În rest, nu are rost să ne pierdem vremea şi să ne menţinem în subdezvoltare economică, dansând în jurul unor conflicte, care sunt pe zi ce trece mai anacronice.”

Europa Liberă: Tratatul politic de bază între Chişinău şi Bucureşti va fi semnat?

Teodor Baconschi: „Noi ne-am negociat textul unui acord pentru gestionarea comună a frontierei comune. Trebuie să vedem dacă şi la Bucureşti există condiţii pentru a stabili textul. Că textul e negociat, dar titlul e încă în discuţie. Însă ăsta e un pretext. Noi am fost primul stat, care a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Aşa că e un pretext folosit de cei care cred că România e ceea ce n-a fost niciodată – un stat imperialist, anexionist, agresiv, necivilizat şi care are numai gânduri rele faţă de Republica Moldova. Asta e o imensă minciună şi bineînţeles că tineretul, oamenii inteligenţi, oamenii care se mai informează ştiu foarte bine, că ea nu va avea viaţă lungă.”

Europa Liberă: Dar va fi semnat sau nu?


Teodor Baconschi: „Noi încercăm să concluzionăm aceste negocieri. Dar nimănui nu-i place să fie somat cu un termen de genul: când? Cum? La ce oră şi ce minut?”
XS
SM
MD
LG