Linkuri accesibilitate

Succesul depinde de fiecare alegător în parte


Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

Iurie Ciocan (CEC): „sper să ajungem în ziua alegerilor cu tema făcută sută la sută”.


Două săptămâni sau chiar un pic mai puţin până la alegerile parlamentare… Toată lumea cu drept de vot este aşteptată la urne să-şi exprime liber opţiunea… Dar toată oare? Vom discuta în această dimineaţă inclusiv despre cât de accesibilă este urna de vot pentru mai multe persoane cu secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Europa Liberă: Dle Ciocan, mai întâi, pornind de la - era să zic sloganul electoral - zicala „Repetiţia este mama învăţăturii” să mai lămurim odată, pe scurt, pentru toată lumea: care sunt actele bune pentru a se putea vota la 28 noiembrie?


Iurie Ciocan: Codul electoral stabileşte că cetăţenii votează în baza actelor de identitate şi în interiorul ţarii se votează cu buletin de identitate, cu fişa provizorie, formă nouă, militarii votează cu certificatele de militar şi în afara ţarii se votează în baza paşapoartelor de ieşire-intrare în ţară.

Europa Liberă: În cazul în care actele sunt expirate sau se întâmplă ceva cu ele, cum se procedează, dle Ciocan?

Iurie Ciocan: Deci, dacă actele sunt pierdute, atunci cetăţeanul, alegătorul niostru urmează să-şi restabilească într-o formă sau alta actele, dar dacă actul are termenul de valabilitate expirat, el va fi acceptat în calitate de act de identitate pentru participarea la votare.

Europa Liberă: Studenţii cum şi unde urmează să voteze?


Iurie Ciocan: Este o problemă foarte sensibilă în aceste alegeri, pe motiv că recent, în vara acestui an, a fost modificată legea şi studenţilor li se permite să voteze în localitatea unde îşi desfăşoară studiile, în baza carnetului de student şi, desigur, cu actul de identitate însoţit.

Europa Liberă: În ce măsură sunt, dacă sunt, mai atractive acum condiţiile pentru vot în cazul moldovenilor aflaţi peste hotarele ţării, legal sau ilegal?

Iurie Ciocan: Noi nu facem diferenţa în statutul aflării cetăţenilor noştri peste hotare. Pentru toţi, indiferent de felul şederii lor peste hotare, creăm condiţii egale. Avem 75 de birouri de votare în afara ţării. Anterior, la parlamentarele precedente au existat 33 de birouri în afara ţării, la referendum ştiţi că am avut 78, acum suntem într-o mică diminuare – avem 75 de birouri în afară, dintre care 35 în misiuni diplomatice şi 40 în afara acestora.

Europa Liberă: Există vreun mecanism care să permită cetăţeanului să vadă dacă votul său a fost luat în consideraţie sau a fost omis sau denaturat?

Iurie Ciocan: Mecanismul este unul simplu şi este asigurat de lege. Atunci când cetăţeanul se prezintă la vot, în primul rând semnează în lista electorală că a primit buletinul de vot, votează în mod secret şi introduce buletinul său, deci votul său, în urna de colectare a buletinelor. Ulterior, inclusiv observatorii, reprezentanţii concurenţilor electorali, asistă la desigilarea, numărarea acestor buletine, care trebuiem să coincidă cu numărul cetăţenilor trecuţi pe listă că ar fi votat. Deci, aici avem control matematic.

Europa Liberă: Revenind la problema votului peste hotare, ce se face, dle Ciocan, acum ca numărul moldovenilor emigranţi care vor decide, se vor hotărî să vină să voteze, să fie mai mare. Există vreo comunicare mai specială cu dispora, cu comunităţile de moldoveni de peste hotare?

Iurie Ciocan: Sigur că există şi, în acest an, noi am intensificat şi programele de informare a cetăţenilor, şi de educaţie civică. Colaborăm la acest compartiment şi cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi cu Organizaţia Mondială a Migraţiei. Prin intermediul cărora difuzăm cât materiale tipărite peste hotare, atât şi materiale video şi audio, prin intermediul acestor două instituţii şi prin intermediul instituţiilor diasporei organizate în afara ţării, diasporei de moldoveni.

Europa Liberă: Într-un clip de educaţie civică lumea, sora lume, este chemată să voteze la 28 noiembrie… V-aş propune însă să discutăm un pic şi despre acea parte a lumii, pentru care a vota este aproape un act eroic… S-a interesat vreodată cineva câte secţii de votare au o aşa numită rampă pentru persoanele cu disabilităţi, astfel încât alegătorul în căruciorul cu rotile să poată să ajungă fără primejdie sau măcar să ajungă la în cabina şi la urna de vot?

Iurie Ciocan: Într-adevăr este o problemă care este în vizorul nostru în calitate de organizatori ai alegerilor şi de fiecare dată încercăm să creăm şi anumite condiţii. Deci, insistăm ca birourile electorale să nu fie mai sus decât nivelul unu, deci parterul blocurilor, clădirilor unde sunt amplasate. În al doilea rând, avem o colaborare strânsă cu ONG-urile de profil care promovează şi apără drepturile persoanelor cu disabilităţi, cunoscând în acest fel unde sunt concentraţi mai mult asemenea persoane, inclusiv disabilităţi cu vedere. Şi în acest an vom testa pentru prima dată vom testa şi un proiect pentru aceste persoane cu votarea prin intermediul unui plic perforat. Să vedea cum merge acest sistem în R. Moldova, este unul pe c are l-am văzut la colegii noştri din UE. Oricum, vreau să vă asigur că căutăm soluţii de fiecare dată – tot ce ne stă în puteri şi nu necesită investiţii mari financiare, noi încercăm să realizăm cu forţele pe care le avem.

Europa Liberă: Din câte aveţi cunoştinţă, a existat vreo dezbatere electorală televizată până acum în care să fi fost utilizat şi limbajul mimico-gestual pentru persoanele cu probleme de auz?

Iurie Ciocan: Dezbateri generale care ar fi însoţite de o asemenea translare, traducere, din câte cunosc eu nu au existat, dar în acest an avem şi o persoană care are şi nu grad de invaliditate în calitate de candidat independent şi am reuşit să văd la câtreva posturi de televiziune că acest candidat îşi asigură traducere şi pentru persoanele care au şi această disabilitate.

Europa Liberă: Dle Ciocan, dacă nu este justificat, este oarecum explicabil dezinteresul, chiar dacă cinic, deseori, al politicienilor în campaniile electorale faţă de persoanele cu diferite disabilităţi… Recolta de voturi în cazul acestora este mică, neglijabilă cum consideră ei… Din perspectivă umană însă – şi se presupune că politicienii au şi o latură umană în campaniile electorale - este vorba de un test … un test de atitudine umană faţă de o minoritate. A insistat cineva dintre concurenţii electorali până acum pe lângă CEC să se creeze condiţii adecvate pentru această categorie de alegători?

Iurie Ciocan: Deci, din partea politicienilor noi nu am avut asemenea demersuri. Am colaborat şi colaborăm cu ONG-urile de profil cum am zis. Şi în acest an problema a fost pentru prima dată discutată la nivel de guvern pentru asigurarea cetăţenilor invalizi de vedere, deci cetăţenilor orbi şi vă zic că s-au soldat aceste discuţii cu lansarea acestui proiect pilot de tetare a unui sistem special de votare pentru ei. Dar din ce aţi menţionat dv., în state cu cultură politică mai avansată, şi cetăţenii care sunt absolut sănătoşi monitorizează care este atitudinea politicienilor faţă de persoanele cu disabilităţi şi la fel dau aprecieri. Deci, probabil că şi la noi ar fi cazul ca toată sopcietatea să motiveze politicienii ca atunci când ajung la funcţii administrative, să rezolve şi aceste probleme.

Europa Liberă: Şi ultima întrebare, dle Ciocan. Acum, pe final ca să spunem aşa – au mai rămas mai puţin de două săptămâni pînă la alegeri, care este sentimentul dv. – s-a făcut tot ca cetăţeanul să aibă cum să zic eu, optimismul, chemarea, buna dispoziţie ca să vină la alegeri şi să voteze cu succes?

Iurie Ciocan: Noi vrem ca cetăţeanul să vină să voteze. Succesul deja depinde de fiecare alegător în parte, aşa cum doreşte el să-şi realizeze dreptul. Mai avem multe de făcut, avem două săptămâni în faţa, 13 zile dacă să fim mai exacţi în date, şi conform planului nostru calendaristic de pregătire de aceste alegeri, planului de activitate, mai avem mult de făcut, dar oricum tot ce am preconizat până la acest moment este deja realizat. Vedem cum deja s-au arabnjat şi birourile electorale, listele electorale sunt dispuse spre verificare, muncim mult la documentarea cetăţenilor, acei care nu au aceste acte de identitate să poată în regim de urgenţă şi facilitar să-şi perfecteze aceste acte. Deci, sper eu să ajungem în ziua alegerilor cu tema făcută sută la sută.

Europa Liberă: Aşa să fie, domnule Ciocan, vă mulţumim pentru că aţi început alături de Europa Liberă această dimineaţă.
XS
SM
MD
LG