Linkuri accesibilitate

Continuarea consolidării fiscale este imperios necesară


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iuie Gotișan: „Noul Guvern, indiferent de culoarea politică, va trebui să-şi asume o politică chibzuită şi pragmatică.”










Iurie Gotişan: „Viitorul Guvern nu trebuie să uite că suntem precedaţi de o criză economică, consecinţele căreiea nu sunt pe deplin anihilate. Mersul proceselor economice va depinde mult dacă reformele începute vor avea continuitate, iar acea doză de încredere şi de deschidere din partea creditorilor şi investitorilor străini să fie până la urmă păstrată. Ar trebui să avem şi să păstrăm şi în 2011 o creştere a absorbţiei de fonduri din afară, inclusiv a celor europene, care să ne permită cheltuieli bugetare agregate superioare celor din 2010. Criza muşcă teribil şi putem asista la fracturi sociale majore. Întrucât austeritatea nu poate fi evitată, coeziunea socială, dacă pot să mă exprim astfel, trebuie apărată atât cât se poate. Şi anume prin atenţie din partea politicienilor. Dacă va exista acea coeziune postelectorală, atunci mersul lucrurilor din ţară, cel puţin pe termen mediu ar intra în albia normalităţii, ceea ce este destul de important.”

Europa Liberă: Deci, credeţi că o continuitate a reformelor, asumate de actualul Guvern în faţa principalelor parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, Acordul cu FMI, ştim, este pe o durată de trei ani, în mod inevitabil va fi păstrată? Indiferent de culoarea politică?

Iurie Gotişan: „Noul Guvern, indiferent de culoarea politică, va trebui să-şi asume o politică chibzuită şi pragmatică. Trebuie să se meargă în continuare pe consolidarea fiscală sau a finanţelor publice începută acum un an şi ceva în urmă. Spre exemplu, noi colectăm puţin la buget, chiar avem o situaţie singulară în Europa şi în regiune. La buget nu se colectează mai mult de 27-28 la sută din Produsul Intern Brut. Aici mă refer la venituri fiscale şi nonfiscale. Şi am ajunge în situaţia că deficitul bugetar ar putea să crească peste măsură. Deşi nu avem o datorie publică foarte mare, Republica Moldova este ţinută din strâns de către Fondul Monetar Internaţional. Astfel, dacă nu vom opera modificări majore în structura cheltuielilor şi nu vom încerca să reducem deficitele publice şi deficitul bugetar, riscăm să nu avem acces la finanţarea creditorilor instituţionali şi structurali.”

Europa Liberă: Bugetul pentru 2011, credeţi, că se va reuşi adoptarea lui până la sfârşitul anului?

Iurie Gotişan: „Într-o discuţie anterioară cu Dumneavoastră spusesem că neadoptarea bugetului nu este atât de gravă. Mai spusesem atunci că bugetul pentru 2011 ar fi primul document organic, în opinia mea, care va fi adoptat de următorul Legislativ. Cred eu că în mare parte totul va depinde de iscusinţa viitorului Guvern privind raţionalizarea acelor cheltuieli publice şi acesta va fi un exerciţiu real pentru suflul economiei şi, de ce nu, pentru evitarea unor probabile tensiuni sociale.”
XS
SM
MD
LG