Linkuri accesibilitate

Succesul PLDM - fără precedent pentru un partid democratic în Moldova


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Prevalarea votului democratic asupra celui nostalgic este un indiciu că în sânul societății își croiește cale în profunzime ideea europeană.

Gheorghe Cojocaru: După referendumul eșuat din 5 septembrie, inițiat de Alianța pentru Integrare Europeană, se părea că și alegerile parlamentare anticipate ar putea aduce încă un rezultat nefavorabil actualei guvernări democratice, cu atât mai mult cu cât principalii rivali ai Alianței, comuniștii au stat în teritoriu luni bune de zile, din momentul în care au părăsit ședințele Parlamentului. Cu toate acestea, Alianța pentru Integrare Europeană, cu cele trei partide ale sale - Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal - a reușit să surclaseze Partidul Comuniștilor la o diferență de 17 mandate, înregistrând, practic, același scor pe care l-au avut comuniștii la alegerile din 5 aprilie 2009.

Europa Liberă: Cui se datorează acest rezultat, – partidelor din Alianță, care nu au reușit să păstreze bunele relații de acum un an de zile în interiorul guvernării şi au atras adeseori criticile meritate ale opiniei publice pentru un gest saul altul negândit, - sau alegătorilor?

Gheorghe Cojocaru: Sigur, votul este al alegătorilor și, din această perspectivă, se poate spune că cetățenii au fost mai înțelepți decât unii lideri de partid, trecând peste nemulțumirile și decepțiile cauzate de actuala guvernare și acordându-le acestor trei partide liberale și democratice o nouă șansă. Prevalarea votului democratic asupra acelui nostalgic este un indiciu că în sânul societății valorile democratice și ideea europeană își croiesc cale în profunzime, că segmentele sociale atașate acestor valori sunt în curs de extindere și, mai ales, având în vedere că aceste categorii sunt reprezentate de oamenii tineri concluzia care se poate trage este că dacă se vor asigura și în continuare evoluțiile democratice, există toate premisele pentru ca societatea din Republica Moldova să iasă din zona imprevizibilităților electorale și să se așeze temeinic pe baze stabile, ascendent democratice. Dar, totodată, trebuie să dăm și Cezarului ce e al Cezarului, trebuie să recunoaștem că și partidele politice din Alianță, sub efectul dușului rece de pe urma referendumului eșuat, au depus un efort remarcabil pentru a se menține la guvernare.

Europa Liberă: Care sunt, în opinia Dvs, surprizele acestui scrutin parlamentar?

Gheorghe Cojocaru: Neaccederea Alianței „Moldova Noastră” în noul Parlament nu este o surpriză pentru că toate sondajele de opinie au anticipat eșecul acestei formațiuni. Surpriza a fost oferită de Partidul Liberal Democrat al primului ministru Vlad Filat, care în acest scrutin, practic, și-a dublat scorul, situându-se la o distanță de 10 mandate în spatele Partidului Comuniștilor și devansând cu 5 mandate ambii parteneri de actuală coaliție, luați împreună. Succesul electoral al acestei formațiuni este unul aproape fără precedent pentru un partid politic de orientare democratică din Republica Moldova, un succes care se datorează liderului său Vlad Filat, fruntașilor partidului, structurilor din teritoriu. Jocul tactic abil al PLDM, care a lovit în comuniști dar s-a distanțat și de liberalii președintelui Mihai Ghimpu, și de democrații lui Marian Lupu, l-au făcut atractiv pentru aproape o treime din alegători.

Europa Liberă: Se poate vorbi, în acest caz, de efectele utilizării resurselor administrative?

Gheorghe Cojocaru: Aceste acuzații la adresa PLDM provin, mai ales, din zona Partidului Comuniștilor, cel care nici pe departe nu poate servi lecții de comportament civilizat electoral, dar și din zona unor aliați ai liberal-democraților. Sigur, tentațiile guvernării sunt mari, utilizarea resurselor administrative poate influența rezultatele votului, dar până la a demonstra că efectele acesteia ar putea vicia masiv votul cetățenilor este mult până departe. Până la urmă, în politică ca și în fotbal, contează rezultatele, iar odată cu validarea acestora de Curtea Constituțională se va intra într-un nou ciclu politic.
XS
SM
MD
LG