Cine va guverna Moldova in urmatorii 4 ani? În acest moment există șanse, aproximativ egale, să apară o coaliție de centru dreapta sau o coaliție de centru stînga. Presa rusa s-a grabit sa anunte ca Partidul Comunistilor si Partidul Democrat au creat o coalitie de centru-stanga. Presedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a declarat in exclusivitate pentru Europa Liberă ca nu stie nimic despre constituirea unei asemenea aliante, aceasta fiind, in opinia sa, o stire speculativa. Dar spune el ca azi vor continua discutiile in formatul 1+1.
Dumitru Diacov: „Astăzi ne vom întâlni în formulă bilaterală cu reprezentanţii Partidului Comuniştilor. Mîine ne vom întâlni cu reprezentanţii Partidului Liberal. Şi în felul ăsta vom clarifica poziţiile tuturor partidelor prezente în Parlament. Este absolut necesar ca acei care au mai multe mandate să-şi formuleze foarte clar condiţiile sale, propunerile sale. Noi dorim să participăm la o construcţie eficientă, să lucrăm pe parcursul a patru ani de zile, suntem datori. Şi, în primul rând, trebuie să răspundem alegătorilor noştri, nu alegătorilor altor partide. Dorim ca guvernarea sa fie una eficienta şi dorim ca să cunoaştem foarte clar poziţia partidului în interiorul acestei alianţe.”
Europa Liberă: În ce condiţii poate fi creată o coaliţie PCRM-PD?
Dumitru Diacov: „Dacă senzaţia că vom fi mai împliniţi, că vom avea posibilitatea să realizăm programul electoral mai bine, că această guvernare poate să fie una lucrativă. În felul acesta, eu cred, că teoretic ar fi posibil de discutat, de văzut ce facem mai departe.”
Europa Liberă: Bine, dar o coaliţie PCRM-PD, fără voturile a doi deputaţi din cadrul liberal-democraţilor, nu poate alege şeful statului.
Dumitru Diacov: „Eu întotdeauna am spus, că la nivelul teoretic ar putea în această ecuaţie să participe PLDM, PL şi Partidul Comuniştilor. În ce măsură este posibil pentru toţi trei acest lucru, nu ştiu. Dar se poate de căutat, se poate de văzut.”
Europa Liberă: O coaliţie de centru-stânga ar însemna o coaliţie formată la îndemnul, sau sub presiunea Moscovei?
Dumitru Diacov: „Nu, nu, astea sunt militaţii provencialiste. Dacă vine cineva de la Bucureşti, sar ceilalţi din partea stângă, dacă vin de la Moscova sar ăştea. Noi dorim ca să avem un dialog constructiv cu partidele, care sunt prezente în Parlament. Dorim ca aceste partide să căutăm soluţiile practice. Vrem ca fiecare să demonstreze capacitatea de a găsi un compromis, să avem o înţelegere foarte clară ca această coaliţie să fie funcţională pe parcursul a patru ani de zile.”
Europa Liberă: Şanse mai mari le are crearea unei coaliţii de centru-stânga, sau a unei coaliţii de centru-dreapta? PD ce zice?
Dumitru Diacov: „Şanse mai mari le are centru-dreapta, dar aşteptăm propuneri foarte clare din partea colegilor noştri.”
Europa Liberă: În ce condiţii aţi face o coaliţie de centru-dreapta?
Dumitru Diacov: „Discuţii foarte clare. Cărţile pe masă. Să nu ţinem piatra-n sân, aşa cum deseori se întâmplă. Să vedem care este contribuţia fiecăruia, ce putem noi să propunem în programul de guvernare.”
Europa Liberă: Credeţi că se încearcă marginalizarea PLDM-ului?
Dumitru Diacov: „Nu cred, că cineva este interesat să marginalizeze PLDM-ul. PLDM-ul singur poate să se automarginalizeze, dacă doreşte acest lucru.”
Europa Liberă: Condiţiile pe care le aşteptaţi din partea PLDM-ului ar trebui să întrunească ce? Cum se partajează funcţiile supreme în stat?
Dumitru Diacov: „Tot şi aceste funcţii, sigur că da. Funcţia este un instrument de realizare a programului. Şi acest lucru nu vrem să-l repetăm în viitoarea coaliţie. Deşi am spus, că vrem să fim prudenţi, vrem să fim principiali, vrem să cunoaştem poziţia tuturor partenerilor noştri. Noi vom contribui la crearea unei coaliţii trainice, care să lucreze patru ani de zile.”
Europa Liberă: Unii analişti, unii experţi înclină să creadă, că totuşi decizia de creare a unei coaliţii, fie de centru-stânga, fie de centru-dreapta va veni din partea omului de afaceri numărul doi de pe lista PD, domnul Plahotniuc.
Dumitru Diacov: „Sunt speculaţii foarte ieftine. Decizia o va lua partidul. Nu l-am auzit niciodată pe domnul Plahotniuc ca să încerce să dicteze, că ar fi dorit să pună mîna pe careva funcţii, să domine alianţa, sau partidul.”
Europa Liberă: Dumneavoastră singur aţi spus că el a avut o contribuţie majoră la crearea Alianţei pentru Integrare Europeană.
Dumitru Diacov: „Sigur că da. Eu şi acum spun, a avut o contribuţie majoră, dar asta nu înseamnă, că o contribuţie care este în stare să înlocuiască partidul.”
Europa Liberă: Aceeaşi contribuţie ar putea să o aibă şi acum?
Dumitru Diacov: „Păi majoră, nu înseamnă că în locul partidului.”
Europa Liberă: El ar putea să aspire la una din cele trei funcţii?
Dumitru Diacov: „Eu cred, că el nu-şi doreşte acest lucru. Eu cred că el va fi un deputat activ, disciplinat, un deputat, care va veni cu idei, cu propuneri. Şi asta ne dorim noi toţi.”
Europa Liberă: Pot să cred, că veţi insista mai întâi să ocupaţi funcţia de spicher?
Dumitru Diacov: „Eu cred, că asta ar fi o propunere rezonabilă. Din partea colegilor.”
Europa Liberă: Veţi insista?
Dumitru Diacov: „Nu ştiu dacă noi vom insista, ca să nu repetăm istoria de anul trecut. Nu este exclus ca să apară această doleanţă din partea unor colegi.”
Europa Liberă: Asta ar fi în cadrul unei coaliţii de centru-stânga, fie în cadrul unei coaliţii de centru-dreapta?
Dumitru Diacov: „Păi oferta din partea comuniştilor poate să fie cu mult mai generoasă decât oferta din partea dreaptă.”
Europa Liberă: Numai o ofertă? Sau şi o momeală pe moment?
Dumitru Diacov: „Poate şi una şi alta.”
Europa Liberă: Pe parcursul acestei săptămâni credeţi, că şantajul va fi în capul mesei în cadrul discuţiilor politice?
Dumitru Diacov: „Eu nu mi-aş dori acest lucru, dar elemente de şantaj sunt o încercare a tuturor actorilor ca să-i încerce de minte pe vis-a-vis-ii săi.”
Europa Liberă: Păcat că nu e înţelepciunea în locul şantajului.
Dumitru Diacov: „Da, eu mi-aş dori ca să fie înţelepciunea.”