Linkuri accesibilitate

Târg caritativ de Crăciun la Strasbourg


Veniturile realizate anul acesta vor fi folosite pentru finanțarea unor programe educaționale în Bolivia.










De cateva saptamani incoace toata planeta este in asteptarea lui Mos Craciun. O asteptare activa daca e sa privim viermuiala din magazine si din targurile de Craciun unde in functie de traditia locului fie se bea vin fiert si se mananca bratwursti sau Flamkuchen, fie copiii se invart in carusele colorate si isi implora parintii sa le cumpere jucarii.

La Strasbourg, orasul drepturilor omului, Parlamentul European gazduieste an de an un targ de Craciun. Insa unul mai aparte, fara stralucirea celor din pietele europene. La Targul de Craciun al organizatiilor umanitare produsele pe care le poti cumpara sunt aduse din Africa sau America Latina, si sunt confectionate de oameni nevoiasi sau de copii al caror vis nu este sa primeasca vreo jucarie nemaivazuta ci sa invete alfabetul.

Toate produsele pe care le vedeti aici sunt din Bolivia si sunt confectionate de femei care lucreaza in mina si in gropile de gunoi, mi-a spus Ane Buiolle, activista in cadrul organizatiei Drum liber, pamantul copiilor, care isi propune sa le ofere o soarta mai buna copiilor si femeilor sarace din America Latina.

Ane Buiolle: Am dorit sa ii sensibilizam pe membrii Parlamentului European si sa le oferim aceste produse. Toti banii pe care ii vom strange astazi vor fi folositi pentru finantarea unor programe educationale, de sanatate, autonomie alimentara, pentru aceste femei si pentru copiii lor. Marele vis al asociatiei noastre este ca acesti copii sa nu mai munceasca pe strada si in gropile de gunoi.

Europa Libera: Puteti sa imi spuneti cateva cuvinte despre produse? Ce este acesta, de pilda?

Ane Buiolle: Este o iesle crestina in miniatura facuta in La Paz, in Bolivia. Cei care le-au confectionat sunt tineri care pana nu demult traiau pe strazi. Astazi sunt alfabetizati si s-au specializat in ceramica. Si acestea sunt de asemenea mici iesele crestine ce pof fi folosite ca decoratiuni pentru pomul de Craciun. Cu aceasta trusa care costa 7 euro puteti finanta scoala unui copil pentru un an. Aceste tricotaje sunt facute din Alpaca tot de femei care inainte lucrau in mina. Acum au trecut de la frigul si intunericul si materialele foarte dure din mina la Alpaca, care este lana cea mai moale de pe platoul andin.

Europa Libera: Si aici, ce aveti?

Ane Buiolle: Chinoa. Niste cereale care cresc pe platoul andin bolivian, la 4000 de metri altitudine si care se gatesc cu legume, cu sos. Se pot folosi fie ca sa ingrosi supa, fie ca muesli pentru micul dejun.

2010 a fost primul an in care laureatul premiului Saharov acordat activistilor pentru drepturile omului, nu a fost in sala pentru a primi premiul si ovatiile sutelor de membri al legislativului european., In locul dizidentului politic cubanez Guillermo Farinas, caruia autoritatile cubaneze nu i-au eliberat viza pentru a calatori la Strasbourg, s-a aflat un scaun imbracat in drapelul tarii sale. Farinas a fost nominalizat pentru premiu in octombrie dupa 135 de zile de greva a foamei.

In semn de omagiu atat pentru Farinas cat si pentru precedentii laureati ai premiului Saharov,. in centrul Strasbourgului a fost amplasat un grup statutar cu siluetele acestor adevarati eroi ai timpurilor noastre.

Asa ca intre o cana de vin fiert si o clatita cu ciocolata, strasbourghezi dar si turisti cuprinsi de euforia sarbatorilor pot sa traga aer in piept si faca o pauza pentru a-si reaminti cat de norocosi sunt ca sunt liberi si ca traiesc intr-un spatiu unde drepturile le sunt respectate.
XS
SM
MD
LG