Ministerul francez al apărării a anunţat că în jur de 20 de avioane militare se află deasupra Libiei, pentru a impune interdicţia de zbor decisă de Naţiunile Unite – măsură menită să apere populaţia civilă de atacurile armatei lui Muammar Gaddafi.
La Paris a avut loc o reuniunea a ţărilor pregătite să intervină în Libia pentru a asigura respectarea rezoluţiei ONU: ţări din Liga Arabă, Uniunea Europeană, Canada si Statele Unite.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat că participanţii au decis să utilizeze orice modalitate pentru apăra forţele anti-guvernamentale din Benghazi, centrul opoziţiei anti Gaddafi. Preşedintele Sarkozy a cerut deasemeni încetarea imediată a focului şi retragerea armatei libiene din apropiere de Benghazi. „În caz contrar, Franţa, Marea Britanie, ţările arabe şi Canada vor interveni militar”. Ceea ce fac deja, cel puţin aviaţia franceză – informează ministerul apărării de la Paris.
Preşedintele Sarkozy şi-a exprimat sprijinul pentru revolta din Libia, pentru dorinţa libienilor de a schimba regimul. „Astăzi, intervenim în Libia, in baza rezoluţiei ONU, împreună cu aliaţii noştii pentru a apăra populaţia civilă, pentru a le da libienilor posibilitatea de a-şi alege viitorul. Uşile diplomaţiei vor fi din nou deschise în momentul în care Gaddafi pune capăt violenţei.”
Tot la Paris , secretarul de stat american Hillary Clinton a anunţat că Statele Unite vor sprijini, cu dotarea lor deosebită, eforturile aliaţilor europeni şi ale Canadei.
„Vom sprijini o alianţă internaţională decisă să impună respectarea rezoluţiei ONU”, a precizat Hillary Clinton la o conferinţă de presă, unde a confirmat că avioane militare franceze sunt deja în misiune peste Libia.
Un oficial american, citat de agenţia AP, a declarat că în faza iniţială forţele militare americane din bazinul mediteranean nu vor fi implicate în intervenţia din Libia. El este citat şi cu afirmaţia că Statele Unite vor să se implice cât mai puţin în această operaţiune militară, dar că totul depinde de cum vor reacţiona forţele libiene la primele intervenţii ale alianţei internaţionale.