Linkuri accesibilitate

Epidemia E.coli și cauza misterioasă


Bacteria e.coli care a provocat epidemia este de un tip cu totul nou, mai virulentă şi mai toxică decât oricare alta întâlnită vreodată de medici.



Organzaţia Mondială a Sănătăţii a spus astăzi că bacteria e.coli care a provocat epidemia cu centrul în nordul Germaniei este de un tip cu totul nou, mai virulentă şi mai toxică decât oricare alta întâlnită vreodată de medici. Pe de altă parte, autorităţile UE spun că epidemia pare să fie trecut de punctul culminant. Detalii are Mircea Ţicudean.

Astăzi la Bruxelles comisarul european al sănătăţii John Dalli a îndemnat publicul din cele 27 de ţări membre ale Uniunii „să-şi păstreze calmul”, mai ales că ultimele ştiri ale epidemiologilor par să fie optimiste. Oficialul european a spus că potrivit ultimelor date primite din Germania, adică din epicentrul infecţiei, se pare că epidemia a intrat în declin. „În ultimele zile au fost internaţi mai puţini bolnavi decât la începutul crizei” – a spus Dalli. El a adăugat că aria de răspândire a bolii este limitată.

„Epicentrul bolii este în zona oraşului Hamburg din nordul Germaniei”, a spus comisarul, adăugând că majoritatea cazurilor înregistrate în afara zonei respective au fost tot cetăţeni germani aflaţi în străinătate sau cetăţeni ai altor ţări care au trecut recent prin nordul Germaniei. Numărul deceselor provocate de epidemie a ajuns la 18 după ce astă-noapte a mai murit un pacient în Germania. Numărul persoanelor infectate este estimat la 1400.

Cauza epidemiei rămâne un mister. Comisarul european al sănătăţii a spus că bănuiala iniţială privitoare la castraveţii din Spania nu s-a adeverit şi că experţii continuă să caute purtătorul bacteriei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus astăzi că bacteria e.coli care a provocat epidemia este de un tip cu totul nou, mai virulentă şi mai toxică decât oricare alta întâlnită vreodată de medici. Declaraţia a fost făcută la Londra de Hilde Kruse, expert OMS în siguranţa alimentară, care a spus că nu este neobişnuit ca o bacterie altfel deloc sau puţin dăunătoare să devină ucigaşă. Kruse a mai sugerat că nici măcar nu este sigur că originea epidemiei trebuie căutată în legume, şi că ar trebui cercetate şi produsele de origine animală.

Deocamdată, panica provocată de epidemie afectează însă în primul rând producătorii de legume. După ce luni interzisese importurile de acest fel din Germania şi Spania, Rusia a extins astăzi embargoul la toate cele 27 de ţări ale UE. Comisia Europeană a numit „exagerate” măsurile anunţate de Moscova şi a spus că va cere explicaţii.
Între timp, guvernele din UE continuă să se certe pe tema originii bolii.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat într-un interviu cu radioul naţional din ţara sa că guvernul federal al Germaniei este de vină pentru acuzaţiile neîntemeiate din primele zile ale epidemiei, şi că Madridul va cere Berlinului „explicaţii complete şi reparaţii adecvate”.

AP notează că actuala epidemie de e.coli este a treia cea mai mare din istoria recentă ca număr de persoane infectate şi cea mai mare ca număr de morţi. În 1996 în Japonia au murit trei persoane şi s-au îmbolnăvit 12.000, iar în 2000 în Canada bilanţul unei epidemii similare a fost de şapte morţi.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG