Linkuri accesibilitate

„Provocările Parteneriatului pentru Democraţie”


În timpul vizitei la Chişinău a vicepreşedintelui SUA Joseph Biden, 10 martie 2011
În timpul vizitei la Chişinău a vicepreşedintelui SUA Joseph Biden, 10 martie 2011

Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, despre şansa Moldovei de a deveni „în mod simbolic și în mod practic o țară de succes”.



Departamentul de Stat al Statelor Unite a lăudat ieri două ţări care tind spre democraţie, Moldova şi Tunisia, şi le-a promis ajutoare sporite într-un nou program numit „Provocările Parteneriatului pentru Democraţie”. Cât de importantă este această recunoaştere pentru moldoveni l-a întrebat prin telefon Vasile Botnaru pe ambasadorul RM la Washington, Igor Munteanu.


Un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:01 0:00
Link direct



Europa Liberă: Domnule Ambasador, ce-i asta, o nouă medalie de pus la piept sau un mare avans pe care-l obține Chișinăul?

Igor Munteanu
Igor Munteanu: „Nu cred că este un avans special pentru Chișinău. Cred că este mai degrabă rezultatul unor evoluții specifice de natură instituțională în cadrul Comunității Democrațiilor. Or, această organizație sau comunitate de state, care își propune să asiste tranzițiile democratice din țările aflate în perioada post-schimbare de regim politic, a manifestat mai multe inițiative în ultimul an și jumătate. Statele Unite, ca mobilizator al acestei comunități și partenerii europeni, în special, au
Putem să ne așteptam ca Republica Moldova să aibă un sprijin concertat, ca să evolueze mai rapid, să accentueze prioritățile de reformă structurală internă, să planeze spre un dialog între partidele politice constituente ale guvernării actuale din Republica Moldova.

declarat susținerea lor pentru câteva inițiative extrem de importante. Una dintre ele este Democracy Partnership Challenge (Provocările Parteneriatului pentru Democraţie), care-și propune să incite o competiție sănătoasă între democrațiile tinere, printr-un mecanism care susține solidaritatea și transferul de bună experiență. În acest context a apărut Republica Moldova, ca stat care poate să devină vârf de lance, ca un fel de țară-test, prin care și alte țări care parcurg o cale democratică în tranziție ar putea obține mai multe stimulente pentru o schimbare democratică. Cu alte cuvinte, țările care sunt selectate în acest mecanism de promovare a democrației și răspuns la amenințările naționale și transnaționale a Comunității Democrațiilor, vor primi o asistență punctuală, targhetată, pe câteva domenii pe care aceste țări le consideră importante. Aceste priorități sunt selectate de către guvernele naționale. Ele sunt prezentate în cadrul Comunității Democrațiilor și secretariatul aflat la Varșovia adoptă decizia de susținere a priorităților pe care aceste țări le prezintă. Putem să ne așteptam ca prioritățile prezentate de către guvernul național, guvernul de la Chișinău, să trezească acel interes special, datorită particularităților pe care le manifestă și care descriu Republica Moldova la acest moment, și să avem un sprijin concertat, pentru ca Moldova să evolueze mai rapid, să accentueze prioritățile de reformă structurală internă, să planeze spre un dialog între partidele politice constituente ale guvernării actuale din Republica Moldova, astfel încât în mod simbolic și în mod practic să devină o țară de succes, fără niciun fel de dubitație.”

Europa Liberă: Dar faptul că suntem alături de Tunisia eligibili pentru acest experiment este încurajator sau dimpotrivă?

Igor Munteanu: „Nu trebuie să privim latura superficială a lucrurilor. Este adevărat, în Tunisia abia s-a început o tranziție spre o guvernare mai liberă, mai liberală sau mai democratică. Tunisia reprezintă un stat model pentru zona lor, spațiul lumii arabe. Din acest punct de vedere, Tunisia reprezintă de asemenea un test pentru
Și Republica Moldova, și Tunisia servesc în felul lor ca puncte de reper și ca țări ce pot furniza modele de succes în zonele și regiunile lor.

acea regiune specială. Noi nu suntem puși în același pachet, pentru că aspirațiile noastre și felul în care au evoluat lucrurile în consolidarea instituțiilor de după 2009 trezesc semne de încredere. Noi trebuie să negociem un acord de asociere cu UE, suntem în altă dimensiune. Dar faptul că parcurgem un gen similar de tranziție, de la un guvern monocefal și unipersonal spre un guvern pluralist și poliarhic, reprezintă evident faptul că toate aceste tranziții sunt provocări pe plan global la nivelul comunităților care încearcă să susțină solidaritatea democratică pe plan internațional. La Cracovia și la Vilnius, de fiecare dată când s-au întrunit în reuniuni ministeriale, au anunțat dorința lor de a facilita tranzițiile democratice pe plan internațional. Și Republica Moldova, și Tunisia servesc în felul lor ca puncte de reper și ca țări care pot să furnizeze modele de succes pe zonele și regiunile lor.”

Europa Liberă: Occidentul face eforturi disperate să inventeze tot felul de parteneriate pentru pace, pentru țările de est... Unii jurnaliști spun că este de fapt un efort pe care nu-l răsplătește „cobaiul”, în cazul dat vorbim despre Moldova. Reformele deocamdată trenează, cel puțin populația este nemulțumită în acest moment de evoluție a democrației în Moldova, or partenerii din occident tocmai vin cu o mare speranță?

Igor Munteanu: „Înțeleg că ați concentrat foarte multă trăire personală pentru afirmația pe care ați făcut-o anterior. Sigur că nici o tranziție nu este simplă. Cazul Republicii Moldova arată că chiar și atunci când toată lumea clamează sprijinul pentru valori și principii comune, există disensiuni sau disfuncționalități a unor instituții de bază, precum este formatul de dialog între partidele componente ale Alianței. Dar asta nu înseamnă că proiectul de tranziție spre o guvernare
Ceea ce se întâmplă în acest moment în Comunitatea Democrațiilor este încercarea de a formula un răspuns instituțional la dificultatea de a avea tranziție rapidă în mai multe regiuni ale globului spre o guvernare mai apropiată de cetățeni.

democratică este falimentar din start. Noi suntem la mijlocul acestei tranziții și multe lucruri pot să apară mai bune, mai pozitive, prin comparație în primul rând. În al doilea rând, noi nu am consumat întregul potențial pozitiv al solidarității regionale. Polonia, România, Statele Baltice, Cehia, Slovacia reprezintă țări care se vor angaja în acest dialog structural, și conceptul aparține și administrației SUA. Hillary Clinton a lansat în martie 2011 acest dialog structural cu societatea civilă pentru ca să încurajeze o interacțiune mai strânsă între oficialii guvernamentali și societatea civilă, business-ul privat, pentru obiective care ne animă și ne atrag în egală măsură: schimbarea fundamentală a paradigmei de guvernare, responsabilitatea autorităților guvernului față de public, participarea activă a cetățenilor în discutarea opțiunilor de politici și nu încorsetarea priorităților guvernamentale într-un cerc îngust de decidenți. Toate acest lucruri reies din complexitatea tranziției pe care o parcurgem, nu există soluții simple, or adeseori soluțiile simple sunt soluții amăgitoare. Ceea ce se întâmplă în acest moment în Comunitatea Democrațiilor este încercarea de a formula un răspuns instituțional la dificultatea de a avea tranziție rapidă în mai multe regiuni ale globului spre o guvernare mai apropiată de cetățeni. Regiunea noastră, care este animată de atracția Uniunii Europene, de asemenea are de constatat problemele existente și nevoia de noi reangajamente pe plan regional și pe plan național, pentru ca această tranziție să ducă spre un obiectiv pe care și-l doresc cetățenii și elitele. Și elitele trebuie să învețe foarte multe din aceste frământări ale populației, care așteaptă rezultate concrete pe teren, dar și elitele trebuie să facă un efort suplimentar pentru a se alinia provocărilor pe care le confruntă. Inițiativă „Provocarea Tranzițiilor Democratice” lansată în acest moment la Vilnius este o inițiativă care va utiliza experiența acumulată de țări care au avut o tranziție de succes în regiunea noastră. Există o opinie tot mai puternică, care vorbește despre faptul că această Comunitate a Democrațiilor este o organizație sau o comunitate plasată ideal pentru ca să sprijine în acest moment țările aflate la o răscruce. Or întețirea revoluțiilor din țările arabe arată o răscruce pe care noi trebuie să o înțelegem corect și să ne planificăm progresele pe care vrem să le atingem.”

Europa Liberă: Dacă v-aș cere o concluzie mai simplă, asta ar însemna că Moldova are deja succese suficiente înregistrate ca să fie dată drept exemplu sau are suficient de multe probleme ca să fie teren de exerciții și experimente?

Igor Munteanu: „Tranziția este un experiment prin excelență. Republica Moldova are multe lucruri pe care le poate folosi ca instrumente de impulsionare a
Cred că noi suntem suficient de maturi și responsabili pentru ca tranziția de după 2009 să fie un model de succes și pentru alte țări.

schimbărilor și în alte regiuni, și cred ca și în Republica Moldova trebuie să apară o responsabilitate pentru transmiterea de experiență pozitivă. Republica Moldova este și o țară cu mari dificultăți în care noi, daca am cunoaște mai bine domeniile prioritare, am putea să avansăm mai rapid. Nu este suficient ca această prioritizare să rămână doar în capul politicienilor. Este nevoie ca și la nivelul populației să existe un efort semnificativ în această direcție. Cred că noi nu suntem cobai. Cred că noi suntem suficient de maturi și responsabili pentru ca tranziția de după 2009 să fie un model de succes și pentru alte țări. Vreau să vă spun că în acest moment Moldova este un model de tranziție care depășește strict teritorial mărimea geografiei noastre. Este un model foarte interesant și pentru multe alte țări din spațiul ex-sovietic, și cred că acest lucru trebuie să-l apreciem la valoarea adevărată.”
XS
SM
MD
LG