Linkuri accesibilitate

UE va continua proiectul vecinilor de la răsărit


C. Ashton: Uniunea va sprijini mai mult doar dacă partenerii vor face mai multe reforme.



Comisia Europeană a anunțat marți intenția de amplificare a cooperării în sfera justiției şi a afacerilor interne cu țările din Parteneriatul Estic. Este vorba despre acțiunile comune cu Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina în domenii cum ar fi lupta împotriva corupției, securitatea granițelor, reforma justiției şi protectia datelor personale. Pe de altă parte, la Strasbourg, in cadrul unei dezbateri având ca subiect Summitul Parteneriatului Estic programat la Varşovia pe 29 septembrie, Catherine Ashton, coordonatoarea politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene, a confirmat interesul Uniunii pentru dezvoltarea relațiilor sale cu vecinii de la răsărit. O relatare semnată de corespondenta Europei Libere la Strasbourg Iolanda Bădiliță.

Preliminarii la Summitul Parteneriatului Estic de la Varşovia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct


„Da, Uniunea Europeană are voința politică de merge mai departe cu proiectul vecinilor de la rasarit”, a spus marți răspicat coordonatoarea politicii externe şi de securitate a Uniunii. Şefa diplomației europene a raspuns astfel unor interventii din plenul Parlamentului European, reunit in sesiune la Strasbourg, care puneau sub semnul intrebarii elanul Uniunii in raport cu partenerii estici, mai ales dupa explozia „primăverii arabe“ care a concentrat atenția si resursele Uniunii în ultima vreme.

„Am facut progrese in semnarea acordurilor extinse de comert liber cu Moldova si Georgia, odată ce ele vor indeplini conditiile necesare. In plus am facut progrese in domeniul mobilitatii, implementand planul de actiune privind vizele cu Moldova si Ucraina si acorduri de facilitate a vizelor si de readmisie cu Georgia care a intrat in vigoare acum cateva luni“, a continuat Ashton, amintind ca Uniunea Europeană va lansa aceleasi procese cu Armenia, Azerbaidjan si Belarus.

Ashton a mai spus că Uniunea Europeană intelege sa nu subestimeze problemele de la est, cum ar fi conflictele inghetate si potentialul acestora de a fi reactivate.

Ea a avut cuvinte de lauda la adresa Parlamentului European pentru eforturile sale de a intari legaturile cu parlamentele tarilor partenere, prin crearea EURONEST, adunarea parlamentara a Parteneriatului Estic, a carei prima sesiune a avut loc acum două saptamani, tot la Strasbourg.

Si totusi „nimic nu este nou pe frontul de est“ s-a plans Traian Ungureanu, europarlamentar din grupul Partidului Popular European. El s-a alaturat celor care critica faptul ca Uniunea Europeană bate pasul pe loc in relatia cu partenerii sai rasariteni, amanand perspectiva acestora de a deveni membri si implicandu-se timid in rezolvarea conflictelor inghetate.

In aceeasi nota, europarlamentarul socialist Ioan Mircea Pascu, si-a exprimat speranta ca „relatiile Uniunii cu Rusia si evolutia acestora, nu vor influenta planurile comune ale UE cu partenerii sai din est“.

Catherine Ashton a reamintit insa principiul „more for more“ pe care se bazeaza acum relatia UE cu cele 6 tari din vecinatatea estica. „In Polonia le vom spune partenerilor nostri ca Uniunea cunoaste aspiratiile lor europene si ca acest lucru merge mana in mana cu asteptarile noastre cu privire la angajamentul lor pentru o democratie profunda si sustenabila. Uniunea va acorda mai mult sprijin, doar daca partenerii vor face mai multe reforme“, a spus ea.

O preocupare pentru UE in acest moment este soarta Iuliei Timoşenko, in Ucraina: „Comisarul Stefan Fulle si cu mine suntem foarte ingrijorati de cazul deschis impotriva Iuliei Timoşenko şi altor membri ai guvernului si de planurile de revenire la vechiul sistem electoral, impotriva recomandarilor internationale“, a spus Ashton.

Vorbind despre Moldova, şefa diplomației europene a amintit de conflictul din Transnistria si de contributia Uniunii la decizia din 22 septembrie privind reluarea negocierilor oficiale în formatul 5 plus 2: „Ne asteptam ca partenerii nostri europeni sa faca tot ce le sta in putinta pentru a face progrese catre un dialog pasnic asa cum si noi am incercat sa facem fata provocarilor impuse de acest conflict. Asteptam un proces de negocierile in care toate partile sa actioneze cu buna credinta si spirit de cooperare.“

In opinia europarlamentarului german Elmar Brok, conflictele inghetate pot fi stinse printr-o cooperare intre toate statele din regiune.

„Sper ca summitul de la Varsovia va fi un succes si ca in ciuda evolutiei diferite a partenerilor europeni vom descoperi solutii comune. Toate statele din parteneriat, de pilda, ar trebui sa realizeze ca este interesul lor comun este sa rezolve conflictele inghetate din regiune“, a spus Elmar Brok.
XS
SM
MD
LG