Linkuri accesibilitate

Alegerea președintelui - alegerea răului cel mai mic


Corneliu Ciurea: „alegerea președintelui în format de patru partide va fi împachetată sub forma unei salvări a țării.”





Dupa ce majoritatea parlamentara a aprobat ca alegerea presedintelui sa fie validat atunci cand vor vota 61 de deputati, liderul PD propune ca legiuitorii sa arate buletinul de vot in ziua de 16 decembrie. Desi votul este considerat secret, Marian Lupu a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca astfel deputatii vor demonstra ca nu vor alegeri anticipate si se vor „evita unele manevre”, ca in 2009. Desi nimeni nu poate garanta că preşedintele va fi ales pe 16 decembrie, se fac auzite tot mai multe voci care spun ca sansele ca el sa fie votat in Parlament cresc. Parere impartasita si de analistul Corneliu Ciurea.

Europa Liberă: S-au limpezit apele? Va fi ales președintele din moment ce Parlamentul a stabilit data alegerii șefului statului 16 decembrie?

Cornel Ciurea:
,,Sunt ceva mai optimist în ceea ce privește
Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea
alegerea președintelui.”

Europa Liberă: Ce vă alimentează optimismul?

Cornel Ciurea:
,,Presupunerea că ar exista totuși anumite înțelegeri în spatele stabilirii datei alegerii președintelui. Fie înțelegeri care țin de relația Alianței cu Dodon, fie cea dintre Alianță și Voronin.”

Europa Liberă: Alianța toți cei trei, plus PCRM?

Cornel Ciurea:
,,Aș admite că PLDM-ul ar putea și ar trebui în mod normal să-l voteze pe Marian Lupu în cazul în care el va fi înaintat, fără a ține cont de cine altcineva va susține această candidatură. Din acest punct de vedere ar exista anumite șanse că președintele va fi ales.”

Europa Liberă: De ce ar trebui susținută candidatura domnului Lupu?

Cornel Ciurea:
,,Nu văd altă candidatură, care ar întruni un consens. Candidatura domnului Lupu ca și multe alte situații politice pot fi catalogate ca alegerea răului cel mai mic. Și domnul Marian Lupu se potrivește perfect pentru această ipostază.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă dacă comuniștii vin și ei cu o candidatură?

Cornel Ciurea:
,,Păi nu au de cât să vină și după asta s-o voteze, dar în cazul în care comuniștii își au propria candidatură, Alianța nu poate decât fie să ceară voturi din partea grupului celor trei, fie să admită că există un joc al comuniștilor, care vin cu o candidatură și apoi votează altă candidatură. Dar nu cred că se vor face jocuri atât de complicate, pentru că situația este de așa natură încât e nevoie de maximă transparență. Nu cred în niște jocuri foarte subtile de culise. Până la urmă totul se va developa și repet – voturile lipsă pot veni în mod deschis fie din partea lui Dodon, fie din partea comuniștilor.”

Europa Liberă: Ce i-ar motiva pe comuniști să-și dea votul pentru candidatura domnului Lupu, din moment ce doi ani tot au trâmbițat sus și tare că în nici un caz nu votează această candidatură?

Cornel Ciurea:
,,Comuniștii nu vor vota cu inima deschisă candidatura domnului Lupu. În cazul în care se hotărăsc să o facă, probabil, am putea admite că ar putea să existe niște influențe venite din exterior, în special de la Moscova.”

Europa Liberă: Asta după ce Vladimir Voronin a vizitat Moscova?

Cornel Ciurea:
,,Da, probabil, pentru că vizitele nu se fac întâmplător. Pe de altă parte sigur suntem în drept să ne întrebăm ce se poate de oferit și ce va fi oferit PCRM-ului pentru acest vot.”

Europa Liberă: Ce vor cere comuniștii pentru că-și dau votul pentru candidatura domnului Lupu?

Cornel Ciurea:
,,Și asta este sigur este o întrebare interesantă, cât de pretențioși vor fi comuniștii.”

Europa Liberă: Vor insista asupra reformatării guvernării?

Cornel Ciurea:
,,Nu știu dacă ei pot cere chiar atât de mult. Este clar că alegerea președintelui în
format de patru partide va fi împachetată sub forma unei salvări a țării. Și aici există, desigur, explicații – am votat pentru Lupu pentru că am dorit să facem un bine acestui stat și nu am cerut foarte multe în timp. Deci, asta ar fi o explicație, pentru a nu cere reformatarea guvernării. Pentru că dacă se cere reformatarea guvernării s-ar putea din nou să intrăm în impas.”

Europa Liberă: Bănuiesc că în caz dacă Marian Lupu ajunge în fotoliul prezidențial și cu votul comuniștilor, categoric comuniștii nu vor vota pentru Mihai Ghimpu în funcția de speaker.

Cornel Ciurea:
,,Da, aici apar întrebări: cine va ocupa funcția de speaker? Poate ea fi oferită PCRM-ului în schimbul votului? Acest lucru nu-l putem stabili acum. Sigur că este un subiect de discuții între partide, care vor negocia – în ce măsură Alianța își poate permite să cedeze fotoliul de speaker comuniștilor? Ar fi o problemă. Și în ce măsură asemenea gest l-ar satisface pe Ghimpu? Și poate oare Alianța să voteze președintele fără Partidul Liberal? Deci sunt niște întrebări, la care nici un comentator politic acum nu poate să vă răspundă.”

Europa Liberă: Dar cine poate să răspundă?

Cornel Ciurea:
,,Nimeni. De asta negocierile sunt importante în politică, pentru că în urma unor negocieri chiar se rezolvă câte ceva. Fie se rezolvă, fie nu se rezolvă și aceste negocieri care vor urma, poate au demarat dar nu au ajuns la un rezultat, ne vor arăta în ce măsură partidele sunt în stare să se înțeleagă. Dar tocmai din cauza piedicilor care apar, nu putem fi siguri că și de această dată președintele va fi ales. Oricum vor apărea nemulțumiții, care ar putea eventual să blocheze procesul. Dacă anterior eram siguri în proporție de 90 % că președintele nu va fi ales și vom avea alegeri anticipate, acum sunt optimist în proporție de 49 %.”

Europa Liberă: De ce insist să răspundeți la întrebarea dacă PLDM într-adevăr ar vrea să susțină candidatura domnului Lupu pentru funcția de șef al statului, pentru că chiar domnul Lupu, dar și domnul Ghimpu, nu au obosit să spună că dacă PLDM ar fi vrut alegerea șefului statului în acești doi ani Moldova ar fi avut președinte.

Cornel Ciurea:
,,Posibil PLDM-ul să-și schimbe un pic optica în
Corneliu Ciurea în studioul Europei Libere
Corneliu Ciurea în studioul Europei Libere
favoarea domnului Lupu. Acest lucru poate fi remarcat chiar urmărind comportamentul liderilor în ultimul timp. Se observă totuși o anumită înviorare în interiorul Alianței, o înviorare în sensul pozitiv. Liderii au început să discute, cumva și-au moderat discursurile agresive. Ceea ce denotă faptul, deocamdată e sub titlul de ipoteză, că relațiile s-au ameliorat un pic. Deci, în aceste condiții PLDM-ul ar putea să susțină un candidat pe care l-a și declarat că ar fi candidatul Alianței. PLDM-ul n-ar intra în contradicție cu propriile principii votându-l pe Marian Lupu. PLDM-ul în fond ar putea s-o facă, chiar dacă comentatorii politici intuiau pe o perioadă destul de îndelungată de timp că PLDM-ul era împotriva candidaturii domnului Lupu.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, domnule Ciurea, admiteți că și influența Rusiei, din moment ce Vladimir Voronin a revenit de la Moscova. Au fost influențe și din Vest, atunci când la Bruxelles, împreună cu premierul Vlad Filat au mers Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, ca întorcându-se acasă să se spună că o candidatură potrivită pentru funcția supremă în stat ar fi cea a doamnei Greceanîi. Nu se mai vorbește acum despre această candidatură.

Cornel Ciurea:
,,Candidatura doamnei Greceanîi nu mai este acceptată din cauză că ea nu este votabilă. În această privință sunt solidar cu viziunea exprimată recent de domnul Dungaciu, care zicea că anumite forțe politice din Vest ar fi sprijinit candidatura doamnei Greceanîi, dar sub nici o formă aceasta nu este o poziție consistentă a europenilor. Mai curând este o înțelegere mai mult sau mai puțin ocultă a anumitor politicieni din Vest cu politicienii din Est. Deci, o poziție clar exprimată a europenilor, a americanilor în ceea ce privește candidatul la funcția de președinte nu a fost exprimată. Noi nu o cunoaștem și de aceea nu trebuie să punem semn de egalitate între Greceanîi și Bruxelles sau, bun, Marian Lupu și Moscova. Deși sigur că aceste influențe se exercită și în cazul în care totuși faptul dat se probează am fi trebuit totuși să fim prudenți și cel puțin să ne întrebăm, de ce Moscova îl dorește pe Marian Lupu și ce urmărește prin aceste acțiuni?”

Europa Liberă: Și de ce l-ar dori Moscova pe Marian Lupu și ce ar urmări?

Cornel Ciurea:
,,Deocamdată există un singur răspuns: Moscova are un plan în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean și are nevoie de putere la Chișinău – președinte, Guvern, Parlament, ca să-și exercite, să-și ducă până la îndeplinire planurile, care ar putea să nu fie deloc favorabile intereselor Republicii Moldova. Deci, putem coopera un pic, zic ironic, cu Moscova pe segmentul alegerii președintelui, dar după asta ar putea să intrăm în contradicție.”

Europa Liberă: Ce ar însemna planuri nefavorabile?

Cornel Ciurea:
,,Facem trimitere la Dungaciu și spunem transnistrizarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deci, Moscova ar face presiuni pentru grăbirea reunificării Republicii Moldova, asta ar însemna că deputați din stânga Nistrului ar trebui să vină în Parlamentul de la Chișinău? Sau alte calcule?

Cornel Ciurea:
,,Probabil, asta ar însemna, un plan al Moscovei și în general, un plan de reintegrare a Republicii Moldova ar presupune apariția unor oameni din Transnistria în Parlamentul Republicii Moldova. Asta nu ar fi cel mai grav. Dar sunt multe alte lucruri, care, bun, pot fi discutate, dar faptul că acest plan vine din partea Moscovei deja ar trebui să ne pună pe gânduri, pentru că noi suntem datori să ținem cont de anumite doleanțe ale Moscovei, dar trebuie să ținem cont și de ceea ce ne spune și Uniunea Europeană, și Washingtonul. și în ultimă instanță să evaluăm foarte lucid și clar propriile noastre interese naționale. Deci, repet, apariția unor deputați transnistreni nu este neapărat un pericol, dar apariția multor altor elemente în acest joc, precum, de exemplu, schimbarea raportului de forță politică în favoarea opțiunii pro-estice în detrimentul opțiunii pro-europene trebuie să fie luat în calcul.”

Europa Liberă: Credeți că Marian Lupu, dacă ajunge în fotoliul de președinte al țării, ar putea să facă jocul Moscovei?

Cornel Ciurea:
,,Din păcate orice politician din Republica Moldova astăzi ar putea să fie implicat într-un joc pro-estic. Deși orice politician astăzi din Republica Moldova va încerca să joace la două mese și să oscileze între Bruxelles, Moscova și Washingtonul. Și asta ar fi un comportament corect. Dacă însă Moscova s-ar dovedi prea tare pentru el, atunci sigur politicianul în cauză ar putea să cedeze și asta nu va fi bine pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Tot mai multe voci erau cele care puneau la îndoială ce e mai important actualmente pentru Republica Moldova: alegerea președintelui? Sau actul guvernării?

Cornel Ciurea:
,,Dacă vrem într-adevăr niște progrese pe dimensiunea transnistreană sigur că este mai importantă alegerea președintelui. Dar dacă vrem să tergiversăm acest proces și să păstrăm dreptul la replică pentru o altă perioadă, atunci cred că PLDM-ul ar avea dreptate în această situație. Poziția PLDM-ului pentru amânarea discutării alegerii președintelui până la momentul adoptării bugetului mi se pare mai înțeleaptă.”

Europa Liberă: Marian Lupu a declarat foarte clar că în această săptămână merge să-și depună dosarul pentru a candida la funcția supremă în stat. Mai admiteți că cei trei deputați desprinși din PCRM – Dodon, Greceanâi, Abramciuc, ar putea să-și dea voturile pentru Marian Lupu?

Cornel Ciurea:
,,Ar putea, pentru că situația lor mi se prezintă în culori destul de jalnice. Ei nu au reușit să obțină ceea ce au dorit din start, înaintând niște pretenții din punctul de vedere al Alianței exagerate, sau cel puțin din partea unor anumite partide.”

Europa Liberă: Bine, dar și ei ar putea să se supere că li s-a promis și nu au susținut candidatura doamnei Greceanîi la funcția supremă în stat. Și atunci – voi nu ne-ați susținut, nici noi nu vă susținem.

Cornel Ciurea:
,,Păi, dacă nu susțin ei, Alianța poate să negocieze cu comuniștii. Deci, Alianța este flexibilă din acest punct de vedere și este mai bine poziționată în negocieri, decât grupul Dodon. Alianța are și posibilitatea sa meargă și la Voronin. Dodon la Voronin nu mai poate să meargă, poate să rămână fie în izolare, fie să intre la guvernare cu Alianța. Cred că Dodon nu prea are de ales.”

Europa Liberă: Și dacă Marian Lupu eventual este votat cu sprijinul deputaților comuniști, admiteți crearea unei alianțe PCRM-PD? Eventual, nu chiar a doua zi, sau a treia, sau la începutul anului viitor.

Cornel Ciurea:
,,Eu nu pot exclude posibilitatea apariției unei asemenea alianțe, deși cred că ea nu ar prezenta interesul Republicii Moldova la momentul dat și nu ar reflecta opțiunile reale ale membrilor acestor două partide. PD-ul se poziționează la stânga, dar mai spre dreapta, spre centru, centru-stânga, dar mai apropiat de partidele de dreapta. Și din această cauză ar putea să asimileze cu greu asemenea alianță cu comuniștii. Ea cu siguranță va provoca foarte multe probleme. Și PCRM-ul ar avea anumite probleme în a se uni cu PD-ul în mod deschis la guvernare. Una din ele ar fi același Marian Lupu și faptul că a plecat din PCRM.”

Europa Liberă: PD ar putea și să se scindeze în eventualitatea creării unei alianțe PD-PCRM?

Cornel Ciurea:
,,Sunt sigur că ar putea să aibă probleme în interiorul partidului și eventual la un moment dat sigur că acest lucru ar putea duce și la o scindare. Inițial nu a partidului, cât o scindare la vârf. Acum sunt trei jucători puternici în PD. E vorba de Lupu, Plahotniuc și Diacov și o asemenea fractură la vârf ar putea după asta să conducă la o scindare a partidului.”

Europa Liberă: Domnule Ciurea, și totuși cine are cea mai mare influență în cadrul Partidului Democrat din ăștia trei pe care i-ați numit – Lupu, Plahotniuc, Diacov?

Cornel Ciurea:
,,Fiecare e cu partea sa de autoritate. Lupu este în fond incontestabil al partidului, ales la congres și asta îi conferă împuterniciri suplimentare mari. Plahotniuc este motorul acestui partid la momentul dat și asigură acest motor cu combustibil, deci nu este deloc neglijabil. Iar Diacov este în continuare liderul moral al Partidului Democrat, e o autoritate în interior și fără el nu pot fi făcute jocuri politice.”

Europa Liberă: Dacă se alege șeful statului, Parlamentul ar putea să revină la împuternicirile președintelui?

Cornel Ciurea:
,,Eu nu cred că se va reveni.”

Europa Liberă: Republica rămâne una semi-prezidențială? Semi-parlamentară?

Cornel Ciurea:
,,Da, acum nu e clar cum e Republica noastră, pentru că președintele e ales de Parlament, dar în fond dispune de împuterniciri apropiate de un regim prezidențial, sau semi-prezidențial. În fond nu cred că poate fi întărită funcția de președinte. Președintele astăzi nu este doar un simplu simbol, pentru că el are posibilitatea să emită decrete în anumite sfere și de asemenea participă la formarea guvernului. Și uneori chiar are un cuvânt greu de spus. De el depinde și dizolvarea Parlamentului pentru că președintele face acest gest și el are o serie de împuterniciri care îi conferă un rol destul de important în arhitectura puterii. Ar trebui ca președintele să se mulțumească cu aceste prerogative, să nu alerge după altele, pentru că altminteri ar putea din nou să provoace conflicte între ramurile puterii.”
XS
SM
MD
LG