Guvernul Franței a îndemnat astăzi Turcia să nu reacționeze „exagerat” la adoptarea de către Senatul francez, aseară, a unei legi controversate privind uciderea armenilor din Imperiul Otoman, în urmă cu aproape o sută de ani. Detalii are Mircea Țicudean.
Vorbind astăzi la postul de televiziune Canal+, ministrul de externe francez Alain Juppe, care a fost personal împotriva adoptării legii genocidului armenilor, a spus că și-ar dori ca Ankara să-și păstreze calmul. Amintind că Franța și Turcia au relații economice foarte importante, Juppe a spus că acestea ar trebui să primeze asupra „emoțiilor”.
Legea adoptată aseară de senatorii francezi cu 127 de voturi pentru și 86 împotrivă face delict penal din negarea genocidului armenilor în Imperiul Otoman, în timpul primului război mondial. Ea fusese deja adoptată de camera inferioară a Parlamentului francez în decembrie și mai trebuie ratificată de președintele Nicolas Sarkozy – ceea ce experții consideră a fi o simplă formalitate, mai ales că partidul său conservator a sprijinit proiectul de lege.
În baza noii legi, oricine neagă total sau „minimalizează grosolan” genocidul armenesc poate fi condamnat la un an de închisoare sau amendă de 45.000 de euro.
Turcia respinge în mod tradițional calificarea uciderii armenilor drept „genocid” și a avertizat cu represalii toate țările care au adoptat oficial acest termen în legătură cu evenimentele din 1915. Într-o primă reacție, astăzi, premierul turc Tayyip Erdogan a numit legea franceză „discriminatorie și rasistă”.
Ambasadorul turc la Paris Tahsin Burcuoglu a reacționat la votul de aseară anticipând că nu va să mai stea multă vreme în Franța. Burcuoglu a spus că reacția Turciei va însemna probabil o ruptură totală (în relațiile turco-franceze). „Nu este exclus să plec definitiv”, a mai spus ambasadorul turc, semnalând că Ankara și-ar putea reduce prezența diplomatică în Franța, până la nivelul de însărcinat cu afaceri.
În ciuda obiecțiilor turcești, mai mulți senatori francezi s-au declarat mândri de legea adoptată. Senatorul socialist Phillipe Kaltenbach a spus că votul este o victorie frumoasă a celor cărora le pasă de drepturile omului, de justiție și de memoria victimelor genocidului.
Adoptarea legii a fost salutată de ministrul de externe al Armeniei, Eduard Nalbandian. Șeful diplomației armene a spus că ziua votării legii va rămâne înscrisă cu litere de aur nu doar în istoria prieteniei franco-armene, ci și în istoria apărării drepturilor omului.
Într-o declarație consemnată de agenția Reuter, fostul ambasador al Turciei la Paris, Uluc Ozkulzer, a pus votul de aseară din Senatul de la Paris pe seama jocurilor politice interne ale Franței. Ozkulzer a spus că adoptarea legii este un gest politic, menit să aducă voturi candidaților la alegerile prezidențiale franceze din primăvară. În Franța trăiește una din cele mai mari comunități armenești din lume, cu 500.000 de membri.