Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: „România poate furniza 30% din consumul de energie electrică al R. Moldova” (Timpul)


Drumurile proaste și pierderile cauzate economiei naționale (Adevărul).


Un articol din Adevărul, semnat de Ion Preașcă, pune la îndoială promisiunile autorităților că pînă în 2014 vor fi reconstruite din talpă aproximativ 700 de kilometri de drumuri naționale; în primul rînd, analizând cu ce s-au soldat promisiunile anterioare la această temă. Astfel, Ion Preașcă a calculat că în ultimii 3 ani, doar 14 kilometri de şosea au fost reabilitaţi. Și asta în pofida declarațiilor foarte optimiste ale autorităţilor care susțin că, graţie finanţării externe, cât şi majorării alocaţiilor din bugetul de stat, situaţia drumurilor s-ar fi schimbat radical.

Din cauza şoselelor proaste, economia naţională suportă anual pierderi de 7-8 miliarde de lei, mai scrie jurnalistul cu referire la estimările experților. Iar cu referire la calculele Ministerului Transporturilor, Ion Preașcă afirmă că pentru a reface toate drumurile din Republica Moldova ar fi nevoie de cel puţin patru miliarde de euro.

Timpul tirajează o declarație a premierului Vlad Filat din cadrul şedinţei de sâmbătă a Comisiei guvernamentale pentru redresarea situaţiei în complexul energetic din care rezultă că Republica Moldova planifică să procure o parte de energie electrică din România. „Avem comunicare foarte bună cu partenerii noştri români şi avem posibilitatea să cumpărăm de la ei energie electrică la un preţ mai bun. România poate furniza 30 la sută din consumul de energie electrică al Republicii Moldova”, a spus Vlad Filat.

Declarația a fost lansată în contextul în care doi furnizori de bază de electricitate din Ucraina cer o majorare a preţului cu aproximativ 20%. Premierul a optat de asemenea pentru diversificarea surselor de achiziţionare a gazului şi a energiei electrice, pentru reducerea dependenței de furnizorii actuali.

Portalul 24h.md citează o analiză publicată de ziarul „Zerkalo Nedeli” a analistului politic de la Kiev, Vitali Kulik, care crede că alegerea preşedintelui Nicolae Timofti de către Parlamentul de la Chişinău este o dovadă în plus că evenimentele din Moldova se derulează după un alt scenariu decât cel dorit de Kremlin.

„Rusia, deși are încă o poziţie dominantă pe ambele maluri ale Nistrului, în ultima perioadă a suferit o serie de înfrângeri tactice în faţa Occidentului”, scrie Vitali Kulik. „Tentativele Kremlinului din ultimii doi ani de a crea o coaliţie pro-rusească în Moldova au fost multiple. Moscova spera că Moldova va avea rezultate modeste în procesul de integrare europeană, că exponenţii coaliţiei de guvernământ vor continua să se certe între ei şi că nu vor reuşi să aleagă preşedintele ţării. Acestea ar fi trebuit să ducă, în viziunea Kremlinului, la alegeri parlamentare anticipate, în urma cărora comuniştii ar reveni la putere.

Toate aceste planuri s-au năruit în momentul în care a fost desemnat şeful statului, fapt care înseamnă păstrarea Alianţei de guvernare şi asigurarea unei perioade de stabilitate politică”, notează analistul. „În aceste condiţii, Moscova va încerca să revină la modalitatea preferată de a controla situaţia din zonă – să sprijine masiv enclava transnistreană, pentru a putea menţine întreaga Moldovă în aria sa de influenţă”, conchide Vitali Kulik.
XS
SM
MD
LG