Linkuri accesibilitate

Canalul TV Al Jazeera refuză să difuzeze un montaj video al atacurilor islamistului din Toulouse


Nicolas Sarkozy cere să nu difuzeze imaginile „din respect pentru victime şi pentru republică”.


Ce face un post de televiziune, mai ales unul de ştiri ca Al Jazeera, când primeşte imagini cu cele mai discutate şi disputate crime teroriste din Europa? Cu cele 7 crime de la Toulouse şi din împrejurimi, comise în ultimele două săptămâni? Le transmite? Sau ascultă de apelurile politicienilor francezi, în frunte cu preşedintele Sarkozy, şi nu le dă publicităţii? Ileana Giurchescu are mai multe detalii:

Nu le transmite. Într-un comunicat dat publicităţii de la sediul central al televiziunii din Qatar se arată că filmele nu aduc nimic nou, nici o informaţie care să nu fie deja cunoscută. Nu identifică teroristul. Şi nu corespund standardelor etice ale transmisiunilor companiei Al Jazeera.

Filmele primite de Al Jazeera erau montate in ordinea cronologică a crimelor şi fuseseră editate: se aud împuşcăturile, vocea distorsionată a teroristului şi strigătele victimelor. Dar între aceste sunete originale au fost montate cântece islamice şi pasaje din Coran. Zied Tarrouche, şeful biroului din Paris al televiziunii, unde a fost adus filmul, declara într-un interviu că acesta era pe un memory stick. Imaginile sunt filmate din perspectiva teroristului, sunt puţin mişcate dar alt fel de foarte bună calitate tehnică, a mai povestit Tarrouche.

Filmul era însoţit de o scrisoare, scrisă într-o franceză plină de greşeli de ortografie şi de gramatică, în care se afirma că toţi cei șapte (trei soldați, un rabin si trei copii) fuseseră ucişi în numele reţelei al Qaida.

Poliţia l-a identificat pe terorist: Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani, francez de origine algeriană, un tânăr care avea deja la activ multe delicte şi zile de închisoare. După ce lunea trecută i-a împuşcat pe cei trei copii şi pe rabin în faţa unei şcoli evreieşti din Toulouse, Merah s-a baricadat într-un apartament de bloc sub asediul poliţie. 30 de ore mai târziu a fost împuşcat de un poliţist, în cap.

Între timp, fratele mai mare Abdelkader în vârstă de 30 de ani este reţinut de poliţie sub bănuiala de complicitate la omucidere. Iar odată cu apariţia imaginilor filmate, poliţia este în căutarea unui nou suspect, neidentificat. Cel care se bănuieşte că a trimis filmul şi scrisoare, miercuri, biroului din Paris al televiziunii Al Jazeera.

Cum s-a aflat de existenţa filmului, preşedintele Nicolas Sarkozy a adresat un apel nu numai televiziunii Al Jazeera dar oricărei televiziuni care ar mai putea avea o copie, să nu difuzeze imaginile „din respect pentru victime şi din respect pentru republică”.

Ministrul de externe Alain Juppe a adresat un apel similar, în nume personal, declarând că transmiterea filmului ar constitui o „incitare la violenţă”. În timp ce candidatul socialist în alegerile prezidenţiale de luna viitoare, François Hollande a avertizat că „vor fi folosite toate mijlocele legale, dacă Al Jazeera difuzează totuşi filmul”.

Cum se ştie, televiziunea din Qatar nu va prezenta imaginile atentatelor dar în comunicatul în care explică de ce, nu pomeneşte un cuvânt despre apelurile şi presiunile politicienilor. Poate un mod de a arăta că politica nu are nici un cuvânt de spus într-o decizie editorială.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG