Linkuri accesibilitate

Pál Schmitt și scandalul de plagiat universitar din Ungaria


Președintele Pál Schmitt, pledînd cauza Ungariei în Parlamentul European

Acuzat de a fi autorul unei teze de doctorat cu „neobișnuit de ample” pasaje plagiate, președintele Ungariei refuză să demisioneze.


Rectorul unei universități din Ungaria și-a anunțat demisia, duminică, la mai puțin de o săptămână după ce universitatea i-a retras titlul de doctor președintelui țării, Pal Schmitt. Însă președintele ungur a spus că nu va renunța la funcție, chiar dacă a fost prins că a plagiat în 1992 teza de doctor despre Jocurile Olimpice.

Rectorul Universității Semmelweis, Tivadar Tulassay a spus că Ministerul Resurselor Naționale care supraveghează educația în Ungaria și-a pierdut încredere în el, în urma deciziei de marți de a-i retrage președintelui titlul de doctor. Rectorul și-a exprimat speranța că, după demisia sa, universitatea va putea ieși din scandal și reveni la viața normală.

Datorită unor dezvăluiri făcute de presă în ianuarie, Semmelweis a verificat teza președintelui Pal Schmitt, fost camion olimpic la scrimă și a descoperit că 200 din cele 215 pagini ale lucrării au fost copiate de la alți doi autori.

Comisia care a verificat teza, formată din patru profesori și un jurist, a dat însă vina mai ales pe Universitatea de Educație Fizică din 1992, absorbită ulterior de Semmelweis, pentru că nu a observat „neobișnuit de amplele” pasaje copiate și nu i-a atras atenția lui Schmitt. Comisia a mai spus că, în ciuda unor neajunsuri, procesul de apărare a tezei de către actualul președinte a corespuns normelor universitare de la acea vreme.

Pal Schmitt a spus că nu i-a părut bine să piardă titlul de doctor, mai ales că n-a avut ocazia să-și pledeze cazul în fața comisiei universitare, dar că are conștiința curată. Vorbind vineri la televiziunea publică, președintele a spus că n-a încercat să-și atribuie produsul intelectual al nimănui, că a fost un simplu student care a urma regulile unei instituții.

În vârstă de 69 de ani, Schmitt a spus că este gata să scrie o disertație nouă pentru a demonstra că poate îndeplini și criteriile academice de astăzi și a obține titlul științific înapoi. „Ca fost campion olimpic, voi demonstra că mai am destulă perseverență în mine să susțin așa numitul doctorat”.

Atitudinea lui Schmitt a fost oarecum surprinzătoare, mai ales după ce intelectualii și presa apropiată partidului puterii au sugerat că scandalul de plagiat ar trebui încheiat prin demisia președintelui.

Parlamentul de la Budapesta l-a ales în 2010 pe Schmitt președinte al țării, o funcție lipsită de puteri reale. Anterior, el a fost președinte de Parlament și vicepreședinte în partidul de centru dreapta Fidesz al premierului Victor Orban, care deține majoritatea constituțională. Fidesz a spus acum că este la alegerea lui Schmidt cum procedează. Dar analiștii spun că, dacă acesta se încăpăținează, partidul s-ar putea vedea nevoit să dea dovadă de mai multă fermitate.

Scandalul de plagiat a dat noi puteri slabei opoziții parlamentare ungare compusă din socialiști, verzi-liberali și extremiștii de dreapta din partidul Jobbik. Cele trei formațiuni au cerut demisia lui Schmitt cu o voce surprinzător de solidară și au spus că, în caz contrar, vor iniția demiterea lui. Nu au destule voturi că să-l demită, dar pot începe procedura și forța guvernul să-i ia apărare în Parlament și să-și atragă scandalul asupra sa, a explicat agenției Reuter analistul Zoltan Kiszelly.

Câteva sute de simpatizanți ai opoziției au protestat sâmbătă față de Schmidt la palatul Sandor de la Budapesta unde-și are reședința președintele. Iar un grup de activiști întitulat „Politica poate fi altfel” a instalat corturi la ieșirea din palat spunând că nu vor pleca de acolo până nu-l văd plecat pe Schmitt.
XS
SM
MD
LG