Linkuri accesibilitate

Chestiunea majorării pensiilor revine, de regulă, o dată la patru ani pe agenda politicienilor (Adevărul)


„Ne aşteaptă o confruntare mortală cu Rusia” (Jurnal de Chișinău).


Ion Preaşca notează în „Adevărul” că deputaţii democraţi propun modificarea legislaţiei, astfel încât pensiile mai mici de 1.500 de lei să fie indexate cu un procent mai mare decât restul, pentru a elimina inechitatea socială. Iniţiativa, ce va necesita circa 600 de milioane de lei, e calificată de experţi drept una populistă. Citat de „Adevărul”, economistul Viorel Chivriga observă că „din păcate, chestiunea majorării pensiilor revine, de regulă, o dată la patru ani pe agenda politicienilor”. Referitor la găsirea fondurilor, expertul crede că „problema resurselor necesare pentru indexarea pensiilor ar putea fi rezolvată prin optimizarea cheltuielilor bugetare, dar şi prin asigurarea unei creşteri economice mai mari şi colectarea mai bună a impozitelor”.

În paginile ziarului „Jurnal de Chişinău” cunoscutul editorialist, Petru Bogatu scrie că „ne aşteaptă o confruntare mortală cu Rusia”. Autorul notează că de la un timp încoace, SUA dintr-un mare importator de gaze naturale, s-a transformat în exportatorul lor. Şi asta graţie surselor netradiţionale şi tehnologiilor ultramoderne. Astfel, SUA începe să cucerească pieţele energetice în dauna Rusiei. În urma acestui fapt, actualele venituri exorbitante ale Rusiei se vor înjumătăţi, ca ulterior să dispară cu desăvârşire. În aceste împrejurări, Putin va încerca să-şi menţină ţara pe linia de plutire printr-o politică agresivă şi prin expansiunea în „străinătatea imediată”.

Natalia Uzun scrie în „Moldavskie Vedomosti” că R. Moldova a început să achite factura pentru procesul de eurointegrare. Citînd un sondaj de opinie potrivit căruia 57% din cetăţenii moldoveni ar dori crearea şi aderarea la Uniunea Euroasiatică şi doar 53% sunt gata să voteze pentru aderarea la UE, autoarea scrie că cetăţenii moldoveni au început să separe Europa de cursul de dezvoltare al R. Moldova. Sumele mari de bani, oferite de UE pentru dezvoltarea infrastructurii, sectorului social sau economie, în imaginaţia oamenilor, ajung la guvernanţi, care le valorifică sau greşit sau în interesele lor proprii.

Lăsînd la o parte motivele politice, continuă ziarista, ţara nu a evoluat deloc în ultimii trei ani, iar planul de acţiuni R. Moldova – UE nu garantează multrîvnita integrare. Pe de altă parte, R. Moldova nu are nici o strategie de aderare la Uniunea Euroasiatică. R. Moldova nu are studii de fezabilitate reale care să determine direcţiile convenabile de dezvoltare, conchide jurnalista.

În editorialul său din „Panorama”, Dmitrii Ciubaşenko scrie că AIE aşa şi nu a reuşit să stabilească relaţii diplomatice bune cu Federaţia Rusă. Chiar şi Vladimir Voronin, care a ajuns la putere pe fundalul lozincilor pro-ruseşti, a devenit un rusofob. În prezent, liderul Partidului Comuniştilor din R. Moldova încearcă să restabilească legăturile cu Moscova, însă de acolo, liderul comunist este privit foarte sceptic. Între timp, notează editorialistul, UE se pregăteşte de ieşirea Greciei din zona euro, iar acest proces va fi văzut ca o fisură importantă în structura comună europeană. Evident, UE nu va dispărea brusc, dar nici nu va arde de nerăbdare să primească noi membri, este de părere editorialistul.
XS
SM
MD
LG