Linkuri accesibilitate

„Să lăsăm la o parte dezbaterile sterile şi să ne axăm pe substanţă.”


Gunnar Wiegand
Gunnar Wiegand

Gunnar Wiegand: „la masa de negocieri există egalitatea părţilor în dialog, însă acest lucru nu determină rezultatul negocierilor”.


Gunnar Wiegand este unul din funcționarii de rang înalt al serviciului de relații externe al Uniunii Europene și coordonează legăturile cu vecinii estici. În această calitate, el a venit la Chișinău pentru a discuta mai ales evoluția eforturilor de soluționare a conflictului transnistrean. Ce a aflat, ce speră, vom auzi în interviul acordat Valentinei Ursu.

Europa Liberă: Aţi avut posibilitatea să discutaţi cu reprezentanţii guvernării de la Chişinău, aţi efectuat totodată şi o vizită la Tiraspol, nu v-aţi întâlnit cu liderul de acolo, dar cu alte autorităţi din regiune. Pe cît de mult acest dialog între Chişinău şi Tiraspol, contribuie la identificarea unei soluţii durabile pentru criza transnistreană?

Gunnar Wiegand:
„Da, trebuie să recunosc că mă voi întoarce la Bruxelles încurajat de toate cîte am văzut şi auzit aici. Am văzut mai multă dorinţă şi capacităţi în discuţiile dintre liderii de la Tiraspol şi premierul Vladimir Filat, pentru rezolvarea unor probleme concrete, pentru a le depăşi într-o manieră pragmatică.

A fost reluată circulaţia trenurilor de pasageri şi de mărfuri în regiune, ştiu că se duc discuţii intense pentru restabilirea comunicaţiei telefonice, de asemenea, ştiu că vor fi luate şi alte decizii care urmează să îmbunătăţească nivelul de trai al oamenilor.

Sunt încurajat şi de discuţiile pe care le-am purtat la Viena, urmează să ne întâlnim din nou într-o variantă informală în iunie în Germania, apoi vor fi organizate noi discuţii oficiale la Viena, în iulie. Efortul care a fost depus pentru pregătirea negocierilor, mă face se fiu foarte optimist.

De asemenea, am văzut-o pe Nina Stanski fiind foarte optimistă, la fel şi pe dl Eugen Carpov, în primul rînd pentru că există un nou suflu în negocieri, un nou suflu în rezolvarea problemelor de ordin politic şi social. De asemenea vreau să vă spun că există voinţă politică din partea tuturor celor implicaţi în proces de a avansa în negocieri.

La începutul acestei săptămâni, în cadrul Summitul Federaţia Rusă - UE, organizat la Sankt-Petersburg, am ajuns la concluzia că trebuie să facem tot ce putem pentru a susţine acest proces. Recunosc, suntem încurajaţi de optimismul pe care îl simţim în cadrul negocierilor.”

Europa Liberă: Tiraspolul nu oboseşte să insiste asupra punerii pe picior de egalitate a părţii transnistrene cu Chişinăul. Ce scop urmăreşte?

Gunnar Wiegand:
„În negocieri dacă vrei să ajungi la o soluţie, părţile implicate în discuţii trebuie să fie pe picior de egalitate. Sunt sigur că disputele despre ce anume înseamnă această „egalitate” duc spre nicăieri. Data trecută a trebuit să facem faţă unor nemulţumiri din ambele părţi, ştiu că a fost şi un schimb de scrisori între dl Carpov şi dna Stanski pentru a clarifica lucrurile, probabil fiecare dintre ei are propria interpretare a cuvântului „egalitate”.

Ce vreau să spun este că pentru comunitatea internaţională este important progresul în negocieri şi sperăm că nu ne vom împiedica în aceste discuţii inutile. Este clar că în acest proces există două părţi, există mediatori şi observatori care au menirea să ajute părţile implicate în dialog să ajungă la rezultate concrete.”

Europa Liberă: Unii experţi sunt de părerea că Tiraspolul insistând să aibă acest statut de egalitate cu Chişinăul urmăreşte recunoaşterea regiunii transnistrene. Aşa să fie?

Gunnar Wiegand:
„Nu vreau să dau o interpretare acestei insistenţe, însă pot să vă spun că atunci cînd oamenii stau la masa de negocieri, există egalitatea părţilor în dialog, însă acest lucru nu determină rezultatul negocierilor. De fapt, Ucraina, Federaţia Rusă, Uniunea Europeană, Statele Unite şi OSCE au aceleaşi viziuni asupra rezultatului negocierilor. Nu voi încerca acum să descriu acest rezultat, pentru că urmează să fie negociat. Însă haideţi să lăsăm la o parte dezbaterile sterile şi să ne axăm pe substanţă.”

Europa Liberă: Cît de disponibilă găsiţi astăzi Federaţia Rusă să se implice în soluţionarea definitivă a problemei transnistrene, din moment ce armata rusă staţionează pe teritoriul ţării. Moscova se opune schimbării statutului forţei de menţinere a păcii. Are interes Moscova să fie soluţionată această problemă sau mai degrabă vrea să şantajeze Chişinăul prin conflictul transnistrean?

Gunnar Wiegand:
„Noi, în cadrul Uniunii Europene, credem că Federaţia Rusă vrea să rezolve acest conflict care este unul vechi şi deloc drăguţ. Este foarte pozitiv să vezi că oamenii pot să călătorească liber, că în liga moldovenească de fotbal conduce o echipă tiraspoleană, că un meci de calificare împotriva Marii Britanii se va juca la Tiraspol. Acestea sunt semne bune că puteţi uita trecutul, că puteţi locui alături, că puteţi lucra împreună pentru a depăşi diferenţele care există.

Răspunsul meu este scurt, da, nu doar credem, dar ştim că Federaţia Rusă este interesată să pună capăt acestui conflict, şi vom conlucra strâns cu partenerii noştri ruşi pentru a ajunge la o soluţie. Sunt încurajat de faptul că liderii din partea ambelor părţi sunt interesaţi să găsească o soluţie.”

Europa Liberă: Mingea în terenul cui se află acum pentru a găsi deznodământul conflictului transnistrean?

Intervievat de Valentina Ursu
Intervievat de Valentina Ursu
Gunnar Wiegand: „Dacă vă referiţi la fotbal, sunt sigur că ştiţi că mingea este cînd într-o parte a terenului, cînd în alta, în caz
Este clar că regiunea transnisterană va fi parte a Republicii Moldova ...
Write your quote footer here...

contrar nu există joc şi interacţiune. Trebuie să fie contribuţii şi pase din ambele părţi. Trebuie să găsim soluţii de compromis.

Este clar că regiunea transnisterană va fi parte a Republicii Moldova, până şi Federaţia Rusă a spus foarte clar acest lucru. Întrebarea nu este care va fi rezultatul negocierilor, ci cum ajungem la acest rezultat. Iată marea provocare. Uniunea Europeană va susţine ambele părţi în negocieri. Mingea este în joc, noi trebuie să jucăm corect cu toţii, dar în primul rînd părţile implicate.”

Europa Liberă: Credeţi că poate fi găsită o soluţie pentru conflictul transnistrean cu trupe ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova?

Gunnar Wiegand:
„Noi am ajuns la înţelegerea că pentru a atinge un rezultat va trebui să găsim răspunsuri la probleme politice şi de securitate. Nu există o formulă care poate fi impusă cuiva. Însă această întrebare va fi parte a soluţiei.”

Europa Liberă: Am auzit colegii de ai Dvs vorbind că Moldova ar putea să meargă pe scenariul cipriot în ceea ce priveşte soluţionarea crizei transnistreane. Ar fi o variantă fericită sau nu?

Gunnar Wiegand:
„Noi nu considerăm conflictul cipriot rezolvat deja, mai rămân multe de făcut. Nu cred că ar trebui să luaţi exemplu de la ţări care au conflicte nerezolvate, ci ar trebui să vă uitaţi spre ţări care au reuşit să rezolve neînţelegerile între oameni şi acum cu toţii au învăţat să convieţuiească împreună. Nu vă voi oferi un model, pentru că Dvs trebuie să găsiţi soluţia concretă pentru o problemă concretă. Cred cu o expertiză politică corectă şi cu voinţa necesară soluţia se poate găsi într-o perioadă rezonabilă de timp pentru rezolvarea conflictului. Nu vă pot da zile, luni sau ani, însă se va întâmpla foarte degrabă, sper.”
XS
SM
MD
LG