Linkuri accesibilitate

A început admiterea la universităţi


Dar după ce criterii îşi aleg tinerii o facultate sau alta?

Au început înscrierile la facultate iar pentru prima dată universităţile pot decide, individual, criteriile după care admit noi studenţi. Dar după ce criterii îşi aleg tinerii o facultate sau alta? a vrut să afle Tamara Grejdeanu:

Daniela Garbura este o tânără pe care am întâlnit-o printre cei care se pregătesc să depună dosarul la o facultate. Ea vrea să devină avocat şi de aceea se va înscrie în rândurile candidaţilor la facultatea de drept. Daniela ne spune că decizia ei nu a fost influenţată de prestigiul facultăţii, ea doreşte să ducă mai departe o tradiţie de familie:

Daniela Garbur
Daniela Garbur
„Dacă sincer este o tradiţie de familie, tăticul m-a sfătuit, din preferinţe iese că la drept trebuie să dau, adică îmi place istoria, îmi place limba.”

Europa Liberă: A contat pentru tine părerea părinţilor?

„A contat, îndeosebi acum în ultima perioadă, până acum am vrut la economie. După sfatul rudelor, prietenilor am ajuns la drept până la urmă.”

Europa Liberă: Ar mai fi şi o altă opţiune?

„Eu am ales doar drept, dacă nu buget, atunci contract şi doar atât.”

Dacă unele facultăţi s-au bucurat din plin de solicitări, atunci la facultatea de matematică şi informatică nu au îndrăznit prea mulţi. Iată ce ne-a spus un tânăr candidat pe nume Serghei Gânju:

Serghei Gânju
Serghei Gânju
„Eu cred că e bine să ştii informatică în viaţă, să fii un inginer, în plus este plătit.”

Europa Liberă: Cum ţi-ai ales tu facultatea, te-a îndrumat cineva?

„Nu, sincer nici nu am avut de la cine să întreb, pur şi simplu îmi place să stau la calculator, cu internetul, cu programe diferite. Păi, în ziua de azi să dai la drept, nu prea merită, sunt prea mulţi, mai bine, sau la informatică sau la limbi străine, m-am gândit şi la medie, şi la cererea pe piaţa de muncă.”

Unii tineri, deşi sunt la început de cale se gândesc de pe acum ce vor face când vor absolvi, acest lucru îi ghidează când îşi aleg profesia. Printre ei este şi Irina Rozlovan:

„Am două alegeri, cred că este facultatea de litere şi facultatea de limbi şi literaturi străine.”

Irina Rozlovan
Irina Rozlovan
Europa Liberă: Ţi-ai făcut o listă în prealabil?

„Da, m-am uitat din timp, cu vreo două luni în urmă, m-am uitat la universitate, la facultăţi, am ales engleza şi germana. Cred că la limbi străine sunt mai multe posibilităţi şi peste hotare, avem şansă şi ca o traducătoare şi ca o profesoară, adică ai mai multe şanse, şi aici şi în alte ţări.”

De regulă, tinerii nu duc lipsă de sfaturile părinţilor sau prietenilor, totuşi unii spun că le-a fost destul de greu să se orienteze şi să aleagă o specialitate:

„Foarte greu m-am decis, una-i ce preferi şi alta-i, după ce termini, după de absolveşti unde te poţi manifesta, în ce domeniu, totuşi te gândeşti să ai şi un post de muncă şi un viitor, de aceasta am ales economia, fiindcă în economie, locuri, contabilitate, o să
Elena Cheva
Elena Cheva
găseşti”, crede Elena Cheva, o altă tânără care s-a înscris în lista de aşteptare a verdictului de studentă.

Cu toate că reputaţia profesiei este în vârful criteriilor de alegere a facultăţii, tinerii se conving că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la târg, astfel, mulţi absolvenţi îşi schimbă preferenţele chiar în momentul în care depun actele. Atunci când concursul e mare, importantă devine nu facultatea, ci şansa de a fi admis la studii universitare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG