Linkuri accesibilitate

Seceta dă startul scumpirilor la produsele agricole (Adevărul)


Ce şanse au discuţiile cu persoane care neagă cu agresivitate evidenţele în ce privește situația școlilor românești din Transnistria (Timpul).


Seceta dă startul scumpirilor la produsele agricole, constată ziariştii cotidianului „Adevărul”. Agricultorii vor suporta pierderi de câteva miliarde de lei din cauza condiţiilor meteo nefavorabile ce au ca efect scăderea drastică a recoltei. Ca urmare, experţii prognozează creşterea preţurilor la alimente. În acelaşi timp, ministrul Agriculurii, Vasile Bumacov, nu exclude o scumpire a pâinii, dar spune că nu se ştie de când şi cu cât. „Dacă preţul grâului va creşte, atunci nu este exclus să se majoreze şi preţul la pâine. Cu circa o treime din valoarea cu care s-a scumpit grâul”, a declarat ministrul. Economistul Viorel Chivriga susţine că, deşi în luna martie a estimat că agricultura va înregistra în acest an o scădere de circa 9%, acum acest indicator ar trebui modificat în sens negativ. Potrivit economistului, agricultura nu va mai fi sectorul care îi va da oxigen economiei, aşa cum s-a întâmplat doi ani la rând.

Deşi nu este cotat cu multe şanse în sondajele de opinie, preşedintele suspendat al României, Traian Băsescu, şi-a exprimat într-un interviu pentru cotidianul „Adevărul”, speranţa că oamenii nu vor valida prin votul lor „lovitura dată de actuala putere de la Bucutreşti statului de drept”. Ajuns în al optulea şi poate ultimul an de mandat, Traian Băsescu pare să aibă încă destulă energie ca să se lupte cu cei 256 de parlamentari care au cerut demiterea sa din cea mai înaltă funcţie în stat. În mod paradoxal, preşedintele suspendat al României le cere românilor să iasă duminica viitoare la vot, deşi o prezenţă sub 50% l-ar readuce la Cotroceni.

Rezolvarea conflictului cu Transnistria este încă foarte departe în acest moment, în ciuda declaraţiilor neoficiale ale… oficialilor europeni, este părerea exprimată de Valentin Buda în „Timpul”. Ziaristul susţine că zilele trecute a avut o discuţie virtuală, pe o reţea de socializare cu ministra de externe a autoproclamatei Republici Nistrene, Nina Ştanski, despre problema şcolilor româneşti din Tiraspol. „Tot ceea ce ştiam despre problema respectivă - atacurile asupra şcolilor, persecuţiile, ameninţările, lipsa manualelor în limba română cu grafie latină, nefinanţarea instituţiilor, sunt, în opinia aşa-zisei ministrese, minciuni şi calomnii. Ba chiar m-a acuzat că… aş avea febră. Mă întreb, ce şanse au discuţiile cu persoane care neagă cu agresivitate evidenţele şi propun o realitate proprie, plăsmuită şi adaptată după standardele şi orgoliile comanditarului?”, conchide ziaristul.

În opinia editorialistului Constantin Tănase, de la „Timpul”, toamna politică din Republica Moldova va fi mai fierbinte decât vara incendiară, „pe care o suportăm şi o respirăm tot mai greu”. Cei care vor face caniculară toamna politică din R. Moldova vor fi comuniştii. Potrivit deciziei de sâmbătă a plenarei PCRM, aceştia nu se vor supune hotărârii Parlamentului privind interzicerea simbolurilor „secera şi ciocanul”. Cu alte cuvinte, lupta continuă! R. Moldova rămâne pe baricade. Din cauza secetei care bântuie peste R. Moldova, populaţia va intra în toamnă debusolată, speriată, decepţionată şi flămândă, adică numai bună pentru a intra într-un nou război ideologic, concluzionează dl Tănase.
XS
SM
MD
LG