Linkuri accesibilitate

Judecători favorizaţi de bănci (Adevărul)


Tuberculoza din închisori, tratată din banii străinilor (Ziarul de Gardă)


Reporterii cotidianului „Adevărul” au constatat că Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, a împrumutat în doi ani câteva zeci de milioane de lei, gajând acelaşi apartament. Magistratul nu vede nicio problemă în aceasta, în timp ce alţi jurişti susţin că astfel de credite pot fi considerate favoruri. De exemplu, Nicolae Eşanu, ex-viceministru al Justiţiei, spune că, dacă băncile au dat credite cu o valoare mai mare de câteva ori decât gajul, atunci problema este a instituţiei financiare, care astfel îşi asumă riscuri mari. Problema este mai degrabă una de etică, de încălcare a deontologiei judecătoreşti, explică juristul. Astfel de credite pot fi considerate şi un fel de favoruri, care ştirbesc din credibilitatea magistratului.

Un reportaj de la o piaţă de vechituri din capitală putem citi în cotidianul „Timpul”. „În fiecare dimineață, o parte din str. Alecu Russo care duce spre Spitalul Clinic Municipal nr. 3 „Sfânta Treime” din Chișinău se transformă într-o piață de vechituri. Pensionarii își scot la vânzare lucrurile adunate o viață ca să câştige un ban pentru medicamente și plata serviciilor comunale”, se relatează în articol. Reporterii au stat de vorbă cu pensionara Valentina care spune că a început să vîndă în stradă de cînd a ieşit la pensie. Acum împleteşte ciorapi și-i vinde cu 15-20 de lei perechea. Ziariştii au mai observat că oamenii trec pe stradă fără să atragă atenția la vechiturile de pe trotuar. Iar dacă se opresc totuși și cumpără, pensionarii pot câștiga 10-20 de lei pe zi.

Despre „tuberculoza din închisori, tratată din banii străinilor”, relatează săptămânalul „Ziarul de Gardă”. Actualmente, în R. Moldova, potrivit datelor oficiale, sistemului penitenciar îi revine cota de 2,8% din numărul total de pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză. În urma mai multor strategii, realizate cu suportul partenerilor străini, incidenţa tuberculozei în rândul deţinuţilor s-a redus în ultimii ani. Datele oficiale ale Departamentul Instituţiilor Penitenciare arată că, de la 495 de cazuri, în 2006, numărul celor afectaţi de această maladie a descrescut până la 113, în 2011. În articol se mai arată că în ultimii 10 ani, din ajutoare umanitare, dar şi din acţiuni şi proiecte externe, Departamentul Instituţiilor Penitenciare a beneficiat de circa 26 milioane 823 mii de lei.
XS
SM
MD
LG