Linkuri accesibilitate

Guvernanții și-au irosit capitalul obținut la locale (Adevărul)


Cheltuirea vicioasă a fondurilor europene (Evenimentul zilei).


Cu doua luni inainte de alegerile parlamentare, in care Uniunea Social-Liberala urma sa obtina peste 50% din voturi si sa formeze guvernul, analistii politici constata ca guvernantii si-au irosit capitalul obtinut la locale. Emilian Isaila scrie in Adevarul ca punctul de declansare a derivei USL a fost suspendarea presedintelui Traian Basescu. Daca reuseau, drumul actualei aliante de guvernare era deschis, controlul asupra justitiei – un alt nod crucial – ar fi fost asigurat. Numai ca referndumul care trebuia sa o consfinteasca indepartarea lui Basescu a fost invalidat pentru neatingerea cvorumului de participare, iar USL a intrat in declin. Isaila crede ca alianta nici nu mai exista cu adevarat. A ramas o casatorie de convenienta, pana trec alegerile. Crin Antonescu a iesit din peisaj dupa prestatia lamentabila din interimatul de la Cotroceni. Premierul Victor Ponta, si el afectat de plagiatul dovedit si de esecul privatizarii Oltchim, este totusi perceput ca unicul liderul al unei Uniuni teoretice. USL pare „un crucisator lovit din toate partile de navele inamice, ce se taraie incercand sa ajunga mai repede la mal”.

Tot in Adevarul, Mircea Vasilescu se ocupa de esecul previzibil in preluarea controlului asupra justitiei. Guvernul Ponta incearca rand pe rand toate tertipurile ca sa-si numeasca oameni fideli la conducerea Parchetelor generale, dar, spune comentatorul, n-o sa reuseasca. Ramane insa uimitor, scrie Mircea Vasilescu, „cum spiritul public de la noi poate inghiti tot felul de aberatii in detrimentul faptelor si argumentelor concrete”.

Cazul celor doi procurori generali, Coduta Kovesi si Daniel Morar, acesta din urma la Parchetul National Anticoruptie, este unul tipic: sunt perceputi de cei mai multi drept „basisti”, doar pentru ca au fost numiti de Traian Basescu. Nu a contat ca in mandatele lor au fost judecati si condamnati multi politicieni din Partidul Democrat Liberal, apropiat presedintelui si care a fost sapte ani la guvernare. Performanta celor doi, se mai arata in acest articol din Adevarul, a fost posibila pentru ca sunt buni profesionisti, pentru ca a existat o supraveghhere din partea Comisiei Europene si pentru ca multi procurori romani au devenit constienti de independenta lor.

Pentru guvernul Ponta si pentru USL se contabilizeaza insa in aceste zile un esec mult mai mare decat privatizarea esuata de la Oltchim, scrie Mircea Marian in Evenimentul zilei. Este vorba despre cifrele comunicate de Ministerul Afacerilor Externe in privinta fondurilor europene absorbite: 9 si ceva %. In acest ritm, banii europeni care ar trebui cheltuiti pana in 2015 ar putea fi absorbiti, poate, pana sfarsitul secolului! Pe deasupra, modul in care au fost cheltuite putinele fonduri intrate in tara amesteca interesele si temerilor tuturor partidelor politice. USL nu ataca concret PDL-ul, pentru ca de cheltuirea vicioasa a fondurilor se fac vinovati deopotriva baroni locali din ambele tabere, ale puterii si opozitiei, se mai arata in comentariul semnat de Mircea Marian in Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG