Linkuri accesibilitate

Pensia noastră cea de toate zilele: de ce e mai mare, de ce e mai mică... 


180 de mii de pensionari din R. Moldova continuă să muncească.
180 de mii de pensionari din R. Moldova continuă să muncească.

Chiar dacă vorbește despre sistemul de asigurări sociale din R. Moldova ca despre unul, în mare parte, eficient și profund social, directoarea generală a Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Elena Țîbîrnă, admite că acesta generează și anumite inechități, inclusiv la calcularea pensiei.

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, directoarea CNAS spune că statul limitează într-o anumită măsură posibilitățile unor categorii de angajatori privind plata contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat – de aici și apariția unora dintre aceste inechități.

Salarii mari + Contribuții = Pensii mari

Mărimea pensiilor în R. Moldova este influențată în mod evident de mărimea salariului și într-o măsură mai mică de stagiul de muncă. Pensii consistente ridică în R. Moldova o serie de profesioniști, printre care judecătorii, medicii și angajații din sectorul bancar.

Potrivit Elenei Țîbîrnă, pensii mai mici de 2700 de lei pentru un stagiu de cotizare complet [34 de ani] nu sunt în R. Moldova, pensia pentru vârsta medie fiind de 3686 de lei.

„Pe categorii, pensiile cele mai mari sunt ale judecătorilor – circa 24 de mii de lei”, afirmă șefa CNAS. Ea mai spune că politica guvernării în domeniul salarizării pe segmentul medical „dă roade acum”, astfel că și unii medici, cărora le-au fost majorate salariile, au pensii acum de 22-23 de mii de lei. Pensii bune ridică și cei din sectorul bancar, deoarece „și contribuie la sistem, și declară salarii mari”.

Muncim și după ieșirea la „odihna binemeritată”?

180 de mii de pensionari din R. Moldova, cum arată cele mai recente date, continuă să muncească. „De ce nu?”, spune Elena Țîbîrnă, fiind întrebată în podcast dacă statul trebuie să încurajeze antrenarea pensionarilor în câmpul muncii. Statul îi stimulează pe pensionari ca ei să rămână în câmpul muncii, iar în acest sens o dată la doi ani le reexaminează pensia, explică șefa CNAS. Ea se pronunță pentru excluderea din Codul Muncii a prevederii care îi dă dreptul angajatorului să întrerupă contractul cu angajatul trecut de vârsta de 63 de ani.

Pe de altă parte, în mod normal, un pensionar trebuie să fie susținut de patru salariați, iar în mod „ideal” acest coraport ar trebuie să fie de unu la cinci. În R. Moldova însă, acesta a scăzut acum până la 1:1,2. Ultimele date ale CNAS arată că în R. Moldova sunt 675.000 de beneficiari de pensii, iar numărul celor care contribuie la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat este de 805 mii.

Circa 54% din toate contribuțiile acumulate la BASS sunt direcționate spre achitarea pensiilor. Fondul lunar de pensii este acum, în medie, de 2,1 miliarde de lei.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri; și în fiecare zi de vineri podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG