Europa Liberă: Care este impresia Dumneavoastră, nu neapărat în urma rezultatelor cât campania, cum o apreciați?
Marian Lupu: ,,Este o campanie specifică în stil american, din punctul meu de vedere suficient de activă, suficient de interesantă. Aș zice că nu a fost una amorfă. Totuși a fost o bătălie și trebuie să recunoaștem acest lucru care, iată, că s-a soldat cu rezultatele pe care astăzi le cunoaștem, cu toate că sunt încă provizorii la acest moment, dar ele denotă câștigul actualului președinte, Barack Obama, ceea ce nu poate să nu ne bucure, și pe mine și pe toți colegii mei de la Partidul Democrat fiindcă au câștigat democrații.”
Europa Liberă: Dar în ce măsură se poate vorbi despre un exemplu de bătălie democratică?
Marian Lupu: ,,Trebuie să ținem cont de faptul că sistemul electoral în Statele Unite este net diferit, ceea ce în comparație cu sistemele cunoscute aici în Europa - deja acest motiv este unul foarte serios ca să încercăm să facem o analiză comparativă. Este sistemul democratic ales de către americani? Eu cred că întâi de toate trebuie să ne preocupe pe noi aici la noi acasă, să fie aplicat în continuare tot instrumentarul, anume instrumentarul democratic în scrutinele electorale. Pe acest motiv și suntem preocupați la moment de un șir de proiecte de legi care vizează și finanțarea partidelor și modificarea sistemului electoral pentru a asigura o reprezentativitate maximă a aleșilor poporului.”
Europa Liberă: Era de așteptat că nu se va schimba radical politica externă a Statelor Unite, indiferent care ar fi fost rezultatul.
Marian Lupu: ,,De acord.”
Europa Liberă: Și totuși, dacă s-a reconfirmat poziția democraților la ce vă așteptați în continuare?
Marian Lupu: ,,Mă aștept în continuare la o politică externă inteligentă, una foarte echilibrată care ține cont de obiectivele care sunt stabilite în regiune, în lume per ansamblu și respectiv instrumentarul și metodele adecvate de promovare a acestei politici externe. Mă refer aici, inclusiv, și la susținerea sistemelor democratice, la susținerea Republicii Moldova și gândesc că aceasta ar fi preocuparea noastră majoră.
Nu zic că nu ne interesează, în continuare, care va fi linia de politică externă a S.U.A., de exemplu în zonele America de Sud, în zona africană, în zona Orientul Apropiat, în zona Asia. Dar întâi și-ntâi de toate dorim ca Statele Unite să suțină în continuare procesele democratice din Republica Moldova și [continuarea] programelor pentru susținerea procesului de dezvoltare economică și socială. Fiindcă Statele Unite mereu au fost și rămân a fi un factor esențial în susținerea acestor procese în țara noastră.”