Linkuri accesibilitate

În ajunul vizitei preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (Timpul)


„Rogozin a fost sfătuit să citească două biblioteci” (Kommersant.md).


În ajunul vizitei la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, „Timpul” publică un articol bazat pe constatarea că această vizită adaugă vizibilitate Republicii Moldova, ţară în care europenii văd „un mic succes în Politica Europeană de Vecinătate”. R. Moldova este, la momentul actual, unica șansă pentru succesul Parteneriatului Estic, dacă ar fi să analizăm involuțiile care au loc în Ucraina, stagnarea, în cel mai bun caz, în Belarus sau faptul că nici Caucazul nu produce istorii de succes pe măsura așteptărilor, a declarat pentru „Timpul” director executiv la Forumul moldo-german, Eugen Revenco.

„Faptul că înaltul comisar vine într-o țară a Europei de Est vorbește despre o canalizare a atenției din partea CE în acest areal și este un lucru care nu poate fi ignorat de comunitatea diplomatică. De asemenea, contează foarte mult conținutul discuțiilor care vor fi purtate la Chișinău și, spre deosebire de alte vizite, aceasta se axează pe conținutul discuțiilor și pe înțelegerile care vor avea loc”, mai este citat Eugen Revenco.

Editorialul ziarului semnat de Constantin Tănase este dedicat „inflaţiei de „vipuri” şi „vedete” şi deficitului de lideri. „Luna decembrie e luna topurilor. În această lună, R. Moldova arată ca o ţară a vedetelor. Cât e de aproape această imagine de realităţile noastre?”, se întreabă editorialistul şi răspunde: „Astăzi, R. Moldova este un tren trecut pe linie moartă, din cauză că nu are o locomotivă care să-l mişte din loc. […] Deficitul de personalități credibile e cronic, R. Moldova nu are un lider național, unanim recunoscut. Avem lideri și liderași de partide și partiduțe, avem șefi de clanuri, lideri de grupări mafiotice ș.a.m.d., or, continuând comparația, avem șefi de „vagoane”, dar nu „locomotive” care să tragă „trenul” după ele”.

„Aplicarea Planului naţional de fortificare a făinii cu fier şi acid folic întârzie, deoarece Ministerul Agriculturii se opune măsurii”, îşi întitulează articolul său Irina Surdu în „Adevărul”. Autoarea precizează că „în luna martie, Guvernul a aprobat un document ce prevede că, începând cu 1 ianuarie 2013, vom consuma doar pâine îmbogăţită cu fier şi acid folic, pentru a nu ne îmbolnăvi de anemie. Deocamdată, însă, întreprinderile de panificaţie nu au în stocuri făină cu adaosuri şi nici nu se ştie când vor avea”. „Medicii dau vina pe Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, care nu a venit cu nişte reglementări tehnice”, se mai menţionează în articol.

„Cel mai mare producător din lume de huse pentru banchete de automobile nu va lansa în acest an o nouă fabrică în Moldova. Decizia investitorului american vine ca urmare a unor probleme cu Vama şi Fiscul” – scrie în „Adevărul” Ion Preaşcă. „Exact un an în urmă, compania Lear Corporation anunţa despre intenţia de a deschide, în anul 2012, în Republica Moldova o nouă fabrică (prima a fost inaugurată în anul 2010 în Zona Economică Liberă Ungheni-Business). […] Realizarea investiţiei a fost însă amânată pentru un termen nedeterminat, iar, potrivit unor surse din cadrul Guvernului, compania a renunţat complet la idee şi se gândeşte serios să construiască noua fabrică la Iaşi”, constată autorul.

Un articol întitulat „Rogozin a fost sfătuit să citească două biblioteci”, din „Kommersant.md” este consacrat aprecierilor pe care le conţine un interviu cu Iulian Chifu, consilier Prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Securitate internaţională al României, care a vizitat recent, oficial, Chişinăul. Întrebat despre declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău, dl Chifu a răspuns vizita sa nu are nicio legătură cu vizita anterioară a demnitarului rus la Chişinău. „Domnul Rogozin este un politician, cu aspiraţii la Preşedinţia Federaţiei Ruse şi absolvent de actorie. Eu nu am aspiraţii politice în România, sunt doar Consilier pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională al Preşedintelui României şi sunt specializat în analiză de conflict şi decizie în criză. Suntem pe dimensiuni paralele, nu putem fi comparaţi, eu neavând aspiraţii politice, iar domnului Rogozin trebuind să mai citească vreo două biblioteci pentru a discuta profesional despre conflicte”, a declara dl Chifu, citat de „Kommersant.md”.
XS
SM
MD
LG