Linkuri accesibilitate

Steagul secuiesc şi populismul naţionalist româno-maghiar (România liberă)


Corupţia în România – un fief al autorităţilor locale? (ziare.com)


Recentul scandal al steagului secuiesc este o proba de „sminteala” atat pentru Bucuresti cat si pentru Budapesta, arata Cristian Campeanu in Romania lbiera. In opinia lui, atat guvernul roman, cat si cel ungar sunt conduse de lideri „provinciali si cvasi-autocrati”. Pentru ca amandoua tarile au probleme economice, ambele guverne par dispuse sa plonjeze „în cel mai rudimentar populism naţionalist pentru a deturna atenţia opiniei publice de la propriile eşecuri”. Comentatorul observa ca partea romana a inceput, umilind fara motiv comunitatea maghiara din Covasna, atunci cand prefectul a interzis arborarea steagului-simbol al secuilor. Umilință inutila, intr-o tara in care maghiarimea e profund minoritara. Strigatoare la cer, pentru ca, socoteste Campeanu, autoritatile romane dau in continuare impresia ca secuii ar fi aici intr-un provizorat, si nu cu o atestare de opt sute de ani. Oare la fel ar fi actionat daca, in locul steagului secuiesc, acolo ar fi fost arborat, prin absurd, drapelul american? – vine intrebarea necrutatoare a comentatorului. La fel de aberanta i se pare si reactia Budapestei, care a amenintat cu „masuri diplomatice”. Articolul insista altminteri pe nenorocirea de a-i vedea readusi in platourile de televiziune, nonstop, pe nationalisti „de grotă” precum Gheorghe Funar si Corneliu Vadim Tudor.

Intr-un interviu acordat jurnalistei Ioana Ene, de la ziare.com, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, arata ca in Romania, zona cea mai afectata de coruptie este cea a autoritatilor locale. Alesii locali fac adesea contracte publice cu propriile lor firme, iar lucrurile sunt greu detectabile si inca mai greu de sanctionat. O grava lacuna legislativa, face ca ei sa nu fie obligati sa depuna declaratii de avere, asa cum se intampla cu reprezentantii autoritatilor centrale. Horia Georgescu raspunde de asemenea acuzatiei nefondate ca inspectorii ANI hartuiesc in anchete diversi angajati in sistem public, fara ca pana la urma sa se dovedeasca ca sunt vinovati. Nu este asa, arata presedintele Agentiei Nationale de Integritate. 93% dintre cazurile de incompatibilitate ramase definitive in instanta s-au confirmat, arata invitatul site-ului ziare.com.

Ioan Stanomir discuta despre ambianta in care va fi dezbatut proiectul viitoarei constitutii a Romaniei. Articolul sau este publicat pe site-ul contributors.ro si reluat pe cel al revistei 22. Desi e indreptatita o noua forma a legii fundamentale, nu este normal ca ea sa treaca printr-o dezbatere mimata, care sa induca alegatorilor ideea ca detaliile nu sunt importante. Forumul constitutional, desemnat sa preia sarcina dezbaterii publice a proiectului, va fi condus de politologul Cristian Parvulescu, iar Stanomir se indoieste ca va fi vorba de transparenta. El ii indeamna pe cetateni sa se conecteze la acest subiect crucial, macar prin intermediul retelelor de socializare.
XS
SM
MD
LG