Comisia Europeană a făcut publice astăzi, miercuri 20 martie, 16 rapoarte detaliind progresele făcute în ultimul an de cele șase țări ale Parteneriatului Estic, printre care si Moldova, si cele 10 ale Mediteranei de Sud.
Comisarul european responsabil cu extinderea Uniunii, Štefan Füle, a lăudat câteva din țări pentru progresele realizate în decursul anului 2012 :
„Moldova, Georgia și Armenia au continuat să aplice reforme democratice și au avut alegeri în general în conformitate cu standardele internaționale.”
Tonul raportului despre Moldova este in linii mari pozitiv, deși e menționată noua instabilitate politică cu care a început anul, după ce in 2012 Curtea Constituțională validase alegerea președintelui, punând capăt blocajului instituțional.
Sunt lăudate reformele efectuate de guvern în domeniul asistenței sociale, sănătății si învățământului, precum si în domeniile competiției si energiei. Mai rămân însă multe de făcut in combaterea corupției si in reforma justiției, precum si in reforma Ministerului de Interne si a agențiilor aferente. Se recomanda in particular asigurarea bunei funcționari a Centrului National Anticorupție.
Alte puncte cărora raportul le acordă o atenție specială sunt: reforma funcționării vămilor, pentru a împiedica corupția, dar si pentru a facilita comerțul; revizuirea Constituției, pentru a împiedica blocajele instituționale; Moldovei i se mai cere să asigure independența Consiliului Coordonator al Audiovizualului, dar și să continue privatizarea marilor întreprinderi ale statului.
Rămâne însă marea problemă a Transnistriei. L-am întrebat pe comisarul european Štefan Füle cât de realist este din partea Comisiei UE să promită Moldovei liberalizarea regimului vizelor, câtă vreme Moldova încă nu și-a rezolvat conflictul cu regiunea separatistă – Transnistria - unde sunt în continuare prezente forțe rusești:
„La fel de realist ca și în cazul tuturor celorlalți parteneri. Moldova e singura țară care a încheiat prima fază a negocierilor privind liberalizarea regimului vizelor. Nu avem însă un calendar precis al următorilor pași și nici nu pot spune când cetățenii Moldovei vor putea călători cu o viză Schengen. Când transnistrenii își vor rezolva problemele cu Moldova, și ei, ca și toți ceilalți cetățeni ai Moldovei, vor putea beneficia de regimul liberalizării vizelor.”
In sfârșit, raportul despre Moldova mai cere și modificarea legislației, astfel încât să se pună capăt discriminărilor din pricina orientării sexuale.