Linkuri accesibilitate

Cum depăşim criza?


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Criza are două componente, una politică şi una morală. Dacă cea politică poate fi depăşită relativ repede, cea morală nu poate fi depăşită repede.”

Despre criza politică din Moldova au stat de vorbă în studioul Europei Libere de la Chișinău Valentina Ursu și analistul Igor Boțan.

Igor Boţan: „Problema este cum depăşim criza. Dar atunci când vorbim despre depăşirea crizei, trebuie să luăm în consideraţie că criza are două componente, una politică şi una morală. Dacă cea politică poate fi depăşită relativ repede, cea morală nu poate fi depăşită repede.”

Europa Liberă: Cea „politică depăşită repede” înseamnă că va exista AIE-3?

Igor Boţan: „Este una din soluţii, care se discută. Dar depăşirea rapidă a crizei politice, fără depăşirea crizei morale comportă riscuri că această alianţă reînnoită, Alianţa pentru Integrare Europeană-3 nu va fi funcţională.”

Europa Liberă: Ca să fie depăşită şi criza morală, actorii politici ar trebui să facă ce?

Igor Boţan: „Să se retragă. Cel puţin, aceste lucruri se discută în mediile diplomatice de la Chişinău.”

Europa Liberă: Să se retragă cei 3 lideri, domnul Filat, domnul Lupu şi domnul Ghimpu?

Igor Boţan: „Şi domnul Ghimpu, da. Şi să demonstreze că europenizarea Republicii Moldova, modernizarea clasei politice are loc şi prin astfel de gesturi. Da, au ajuns într-o situaţie de criză, pe care tot ei au provocat-o. După trei ani şi jumătate de proces de integrare europeană, au învăţat ceva, se retrag ei pe planul doi, scot în prim plan lideri din partidele respective, demonstrând că nu sunt ei axele principale din aceste partide, că partidele sunt organisme vii.”

Europa Liberă: Care ar putea fi alţi 3 lideri?

Igor Boţan: „Eu nu ştiu. Vorbesc despre discuţiile care au loc în anumite cercuri diplomatice de la Chişinău, unde se discută despre 3 soluţii. Cea mai bună este refacerea Alianţei, se retrag liderii care sunt implicaţi până în gât în tot felul de lucruri nu tocmai frumoase. Această retragere este interpretată ca un element al poveştii de succes, procedează europeneşte, scot în prim plan alţi oameni din partide, demonstrând că partidele sunt instituţii şi nu SRL-uri de buzunar ale acestor lideri. Europenii vor spune: „Uitaţi-vă, este normal să fie criză, aşa este peste tot. Dar uitaţi-vă că şi soluţiile pentru depăşirea crizei sunt cele europene”. Uniunea Europeană ar aplauda, din câte ştiu eu, o astfel de soluţie. Cea de a doua soluţie, aşa cum spuneam, anticipând, este cea legată de refacerea Alianţei-3, pe baze cosmetice. Vin practic aceeaşi oameni cu dosarele deschise, cu probleme de imagine foarte, foarte grave.”

Europa Liberă: Şi, după ce şi-au spălat rufele politic, în public, acuma încrederea în ei este şifonată.

Igor Boţan: „Tocmai de aceasta şi spun că această soluţie este paliativă. Toată lumea va zice că este o Alianţă a oamenilor compromişi. Vor şifona şi mai mult termenul de integrare europeană. Nu poţi face integrare europeană, cu oameni compromişi, care, chipurile, promit cetăţenilor să ne conducă pe calea integrării europene.”

Europa Liberă: Dar se pare că totuşi cel mai plauzibil scenariu ar fi alegerile parlamentare anticipate.

Igor Boţan: „Alegerile parlamentare anticipate comportă şi beneficii, şi riscuri foarte mari. Eu nu sunt convins că toţi îşi doresc alegeri anticipate. De exemplu, liderul Partidului Liberal, domnul Mihai Ghimpu, spunea foarte clar că alegerile anticipate înseamnă să fie Alianţa cosită cu coasa ruginită de către comunişti. Compromiterea liderilor Alianţei este evidentă. Să mergi acuma în alegeri anticipate este o soluţie, dacă calculele arată că cu timpul ratingul partidelor din Alianţă va scădea şi mai mult. Deci ar fi un colac de salvare alegerile anticipate rapide, pentru a salva ceea ce a mai rămas din imaginea acestor partide şi pentru eventual a se spăla de toată murdăria.”

Europa Liberă: Şi, dacă se întâmplă, aşa cum dau şi cercetările sociologice, că nu este exclus ca tot aceleaşi formaţiuni să acceadă în Parlamentul viitor?

Igor Boţan: „Acesta e un lucru foarte important, pentru că dacă e aşa şi componentele Alianţei acumulează împreună mai mult decât Partidul Comuniştilor, de exemplu, alegerile ar fi un fel de catharsis, dacă putem spune aşa, un fel de spălătorie, ar veni mai curăţei, iertaţi de către electorat şi eventual ar putea începe negocierile pentru crearea unei noi Alianţe pentru Integrare Europeană, în condiţiile în care Partidul Comuniştilor va intra în campanie cu un mesaj ferm că vrea integrare euroasiatică.”

Europa Liberă: L-am auzit pe domnul Voronin care zicea că nu se va schimba vectorul politicii externe, în eventualitatea venirii la putere a comuniştilor.

Igor Boţan: „Domnul Voronin trebuie să facă o alegere foarte dificilă pentru eventuale alegeri parlamentare anticipate. Ori să spună ferm că pledează pentru vectorul euroasiatic şi atunci are şanse să obţină cel mai mare scor, chiar şi o majoritate simplă. Sau să şovăie şi să spună: „Domnilor, e bună şi una, şi alta” şi să-şi minimizeze, pin astfel de mesaje, scorul final. Dacă va alege ce-a de a doua cale, să vorbească şi despre una, şi despre alta, atunci nu este exclus că după alegerile anticipate, Partidul Comuniştilor să formeze o alianţă cu una din componentele actualei Alianţe, pentru că mesajul va fi difuz, vor invoca că nu există altă soluţie decât să aibă un partener, iar partenerul va fi una din componentele actualei Alianţe: sau Partidul Liberal Democrat, sau Partidul Democrat, dacă eventual organizează un congres şi îşi scoate din programul politic clauza privind neadmiterea coalizării cu Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Deocamdată PCRM, prin vocea liderului formaţiunii, Vladimir Voronin, este singurul partid care zice că vrea alegeri. Iar dacă nu se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, comuniştii vor chema lumea la revoluţie, o evoluţie de catifea. Mai e cu şansă, cu izbândă, această intenţie a comuniştilor?

Igor Boţan: „Domnul Voronin este unul dintre cei mai experimentaţi politicieni din Republica Moldova. El are un singur scop deocamdată: mobilizarea electoratului, care simpatizează cu vectorul euroasiatic şi cu Partidul Comuniştilor. Acestea sunt sarcinile imediate ale Partidului Comuniştilor. Nu sunt convins că Partidul Comuniştilor pledează cu adevărat pentru alegeri parlamentare imediate, fiindcă nu este pregătit. Nu şi-a recuperat simbolurile, nu şi-a recuperat televiziunea. Nu are un program. Dacă îl întrebăm pe domnul Voronin şi membrii partidului: „Cu ce programe veniţi, dacă mâine se declară alegeri anticipate?”, sunt convins că vor da răspunsuri foarte confuze şi difuze. Deci, pe de o parte, jocul politic cere de la domnul Voronin să fie ferm în cererea alegerilor parlamentare anticipate, pe de altă parte, cred că interesele partidului sunt să mai zăbovească venirea alegerilor, pentru că, aşa cum vorbeam anterior, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană în continuare se pot doar compromite, dacă nu acceptă varianta despre care am vorbit, catharsisul, trecerea în spate a liderilor care s-au compromis în scandalurile despre care am vorbit şi scoaterea în avanscenă a oamenilor necompromişi din aceste partide.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, nu este exclus că s-ar face un târg între formaţiunile fostei Alianţe pentru Integrare Europeană: desemnăm candidatura pentru procurorul general, în schimbul candidaturii premierului.

Igor Boţan: „Dar aceste târguri doar demonstrează că liderii actualei Alianţe pentru Integrare Europeană se gândesc doar la propriile interese şi cum să-şi salveze propria piele. Alegătorilor puţin probabil că le plac aceste târguri. Iar dacă nu vom avea alegeri parlamentare anticipate, vom avea, într-un an şi jumătate, alegeri ordinare.”

Europa Liberă: Dar, mai întâi, va fi desemnată candidatura procurorului sau, mai întâi, va fi candidatura premierului?

Igor Boţan: „Eu cred că ei discută toate lucrurile la pachet, aşa cum sunt deprinşi. Ei nu pot altfel. Toate interesele lor, toate pârghiile, toate proptelele, contraforturile ei şi le pun pentru a-şi proteja propriile interese. Se discută totul la pachet şi judecătorii la Curtea Constituţională, şi procurorul general, şi toate celelalte funcţii. Aceasta este ceea pe ce se sprijină ei.”

Europa Liberă: Până la finele acestei săptămâni, şeful statului, aşa cum a şi promis, va veni cu numele candidaturii pentru funcţia de şef al executivului republican?

Igor Boţan: „Trebuie să facă acest lucru. Domnul Timofti este ultima piesă grea în acest joc politic care trebuie să evite să devină o figură compromisă, după ce a devenit o figură de compromis pentru salvarea Alianţei pentru Integrare Europeană, acum un an de zile. Eu nu cred că domnului preşedinte Timofti îi surâde din figură de compromis să devină o candidatură compromisă. De aceea cred că trebuie să acţioneze rapid, potrivit normelor Constituţiei, şi să vină, şi să spună: „După consultări...”

Europa Liberă: Care variantă ar fi mai bună, să vină cu candidatura pe care ar agrea-o toate cele 3 componente sau să vină el cu o candidatură de compromis?

Igor Boţan: „Domnul preşedinte trebuie să demonstreze că este deja un politician responsabil şi să vină cu o candidatură care a fost discutată cu reprezentanţii formaţiunilor politice. Dacă nu s-a găsit cea de compromis, cu o candidatură care crede domnia sa că poate întruni cel mai mare număr de voturi. Acesta va fi primul pas. După care va avea nevoie, eventual dacă nu se votează guvernul cu candidatura propusă de domnul preşedinte, va avea dreptul la a doua propunere. Va fi necesar să nu se depăşească termenul de 45 de zile, după prima solicitare. Deci, există soluţii. Domnul preşedinte are acum o oportunitate să demonstreze că este şi înţelept, şi înţelegător, şi interesele Republicii Moldova le administrează aşa cum este mai bine pentru cetăţenii acestei ţări.”

Europa Liberă: Iar guvernul format, cu premierul în frunte, ar trebui să-şi asume şi responsabilitatea pentru summit-ul de la Vilnius?

Igor Boţan: „Nu doar pentru summit-ul de la Vilnius. Ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce a lăsat în urmă, o criză profundă, o cădere economică. Sigur, toate aceste lucruri trebuie reparate. Va trebui să poarte răspundere şi pentru lucrurile care au rămas suspendate. Mă refer la scandalurile care au zguduit societatea, Banca de Economii, utilizarea instituţiilor statului ca pârghii, în interesele personale ale liderilor politici. Deci sunt un şir de lucruri care, pur şi simplu, nu pot să fie trecute cu vederea. Ele trebuie soluţionate. De aceea doar depăşirea crizei politice, prin numirea unui nou guvern, e foarte, foarte puţin. Cum va elimina consecinţele crizei morale, când toţi ştiu că liderii partidelor sunt oameni de afaceri cu interese profunde personale, implicaţi în reglări de conturi tot personale şi aşa mai departe? Toate aceste lucruri trebuie eliminate din viaţa politică din Republica Moldova, dacă nu completamente, cel puţin, reduse până la un nivel care nu este periculos pentru bazele societăţii.”

Europa Liberă: Şi ce credeţi despre faptul că liderul PL, Mihai Ghimpu, i-a propus domnului Marinuţa să plece din echipa guvernamentală, deşi cabinetul de miniştri se află în exerciţiu?

Igor Boţan: „Cei care urmăresc viaţa politică, ştiu că liderul Partidului Liberal este în relaţii tensionate cu mai mulţi politicieni activi din Republica Moldova, inclusiv cu domnul Marinuţa.”

Europa Liberă: A fost un ministru al apărării despre care se zicea că e omul potrivit la locul potrivit.

Igor Boţan: „Da, este militar de carieră, este activ, are mesaje foarte, foarte coerente. Deci într-adevăr este omul potrivit la locul potrivit. Probabil, acţiunile domnului Marinuţa au dat de înţeles că acesta nu vrea să fie pârghie în mâinile cuiva. Vrea să fie ministru în serviciul poporului Republicii Moldova. Altă explicaţie deocamdată nu am, deşi există dedesubturi şi în acest caz.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG