S-au împlinit patru ani de la protestele de stradă de la Chișinău care au dus la repetarea alegerilor câștigate de comuniști și venirea la putere a AIE. Vasile Botnaru a stat de vorbă despre semnificația acelor evenimente cu deputatul liberal și jurnalistul Valeriu Saharneanu.
Europa Liberă: Ceea ce îşi poate permite un jurnalist nu-şi poate permite un deputat, pentru că ceea ce spune un deputat are imediat valoare de rechizitoriu politico-juridic. Dumneavoastră ne sugeraţi concluzia că protestatarii şi fruntaşii care i-au sprijinit, fruntaşii politici, de fapt, au fost ademeniţi într-un voloc, ca şi peştele, ca după aceea, să fie acuzaţi şi ei, şi fruntaşii de tentativă de lovitură de stat, cu tot dichisul, eventual să ajungă la puşcărie. De aici întrebarea mea: concluzia dumneavoastră diferă de ceea ce spune Ion Diacov, procurorul, care afirma chiar acum, la un post de televiziune, că adevărul despre 7 aprilie nu-l vom şti niciodată, deci, ca şi cum procurorii renunţă la aceasta? Pe mine mă interesează, în acest moment, de ce nu i-a ieşit lui Vladimir Voronin pasienţa în timpul în care l-a mai avut la dispoziţie să fi ajuns, într-adevăr, planul lui la finalul pe care îl sugeraţi dumneavoastră: opoziţia de atunci să fie băgată la puşcărie şi nimeni să nu mai aibă chef de revoluţie portocalie, în general?
Valeriu Saharneanu: „Din recrudescenţă cred, ceea ce a urmat după ziua de 7 aprilie – ştim că a urmat noaptea de 8 aprilie, 7 spre 8 şi până în data de 12 aprilie – au urmat arestări şi torturări, în subsolurile poliţiei. Lucrul acesta a bulversat nu numai cetăţenii noştri, o lume întreagă, dar, mai cu seamă, mamele, părinţii copiilor care erau reţinuţi acolo fără motiv. Avem probe foarte clare că mulţi dintre tineri, majoritatea dintre ei, nu au avut treabă cu evenimentele din ziua de 7 aprilie, cu clădirea Parlamentului şi a Preşedinţiei. Ei au fost vânaţi din stradă, din maşini şi aduşi în poliţie.”
Europa Liberă: Din aule.
Valeriu Saharneanu: „Din aule, da, ulterior din aule, elevi şi studenţi – sunt mărturii clare. Din 571 de persoane reţinute, majoritatea dintre ele nu au avut treabă cu evenimentul din 7 aprilie. Da, unii au urmărit de la distanţă, mai puţin implicaţi au fost, fiindcă cei care au dat cu pietre, atât în clădiri, cât şi în poliţişti, s-au retras, până înspre ora 24 a zilei de 7 aprilie, s-au retras, de fapt, din străzi, din pieţe, au plecat. Părerea mea este că, la această aşa-zisă contrarevoluţie a lui Voronin, au participat oameni veniţi de peste Nistru. S-au demonstrat şi anumite filmuleţe cu maşini, având două feluri de înmatriculări, una de la Tiraspol şi una de la Chişinău, adică în faţă era de la Chişinău, în spate – de la Tiraspol. Şi asemenea cazuri au fost mai multe. Iarăşi lumea interlopă... am văzut cu ochii mei şi colegii mei jurnalişti au văzut oameni drogaţi între protestatari care nu aveau nimic cu acea cauză pe care o apărau studenţii, elevii, toţi cei care au participat în acea zi.”
Europa Liberă: Domnul Bucătaru are în filmul său o secvenţă unde demonstrează foarte clar : un tip cu tricolorul la frunte, care nu putea să lege două cuvinte româneşte.
Valeriu Saharneanu: „Şi, în schimb, strigau: „Unirea!”.
Europa Liberă: Da.
Valeriu Saharneanu: „Noi strigăm, de obicei: „Unire!”, la alt mod.”
Europa Liberă: Deci Voronin a sărit peste cal şi, pentru aceasta, a fost nevoit să anunţe amnistia tuturor?
Valeriu Saharneanu: „Da, el a sărit peste cal. Au fost şi presiuni din partea comunităţii internaţionale. El a sărit mult peste cal chiar anunţând că România este implicată, că este lovitură de stat, la fel, aţi văzut cum s-a retras, de fapt, şi-a retras toate învinuirile.”
Europa Liberă: Impresie pe care a împărtăşit-o atunci şi Marian Lupu, impresie de care nu s-a dezis, finalmente.
Valeriu Saharneanu: „Nici până azi.”
Europa Liberă: Adică ceea ce a spus atunci că există semne ale loviturii de stat, îşi păstrează această părere. Ce ar trebui să-l determine pe Marian Lupu să renunţe la această ipoteză?
Valeriu Saharneanu: „Nu ştiu ce ar trebui. El se află în permanenţă în campanie electorală, vedem ce declaraţii face şi vizavi de limbă, limba română. El se coboară la nivelul electoratului de sorginte şi de mentalitate sovietică, pe care vrea să îl menţină, să îl controleze. El a fost primul care a anunţat că, de fapt, România este implicată direct în această lovitură de stat, atacând batermant-urile, cum am reţinut acest cuvânt şi, la fel, a învinuit opoziţia la acea întâlnire pe care au avut-o reprezentanţii puterii în biroul lui Voronin din casa guvernului, cu Vlad Filat, Dorin Chirtoacă şi Serafim Urecheanu – lucrurile acestea au rămas pentru istorie. Şi, probabil, Marian Lupu va trebui, odată şi odată, să răspundă şi pentru acest fapt.”
Europa Liberă: Totuşi această concluzie a dumneavoastră este mai mult decât un editorial jurnalistic. La ce ar trebui să ne aşteptăm? Ce veţi face cu acest material pe care l-aţi sonorizat la radio? Va lua o formă a unui act normativ? Veţi determina cumva colegii deputaţi să scoată la vileag, până la urmă, adevărul despre 7 aprilie?
Valeriu Saharneanu: „Vedeţi că eu nu am scos nimic, de fapt, nou în vileag. Eu m-am condus şi – chiar astăzi înainte de a veni la emisiune – am consultat, din nou, raportul Comisiei Nagacevschi şi acolo, pas cu pas, rând cu rând, este confirmată această ipoteză pe care am enunţat-o, în acest editorial. La fel, procurorii pot să citească foarte atent acest raport şi vor descoperi foarte multe articole, pentru care guvernarea de atunci este pasibilă de pedeapsă penală. Nu ştiu de ce – adică, eu ştiu de ce, de fapt – Procuratura nu a făcut aproape nimic, fiindcă au fost acuzaţi şi procese judecătoreşti au fost doar pe cazuri mici, adică pe cazuri în care sunt implicaţi cei care au aruncat cu pietre, poliţiştii care au torturat, dar, de fapt, crima cea mare a fost produsă de guvernanţii de atunci: Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi, Papuc şi tot aşa mai departe, comisari de poliţie care au dat ordine şi care au impus şi unităţile de poliţie, şi cei din SIS, ca să producă această crimă.”
Europa Liberă: Dar Papuc iată a fost achitat. Şi faptul că guvernarea de astăzi nu duce la bun sfârşit cercetarea şi instrumentarea unui dosar exhaustiv inculpă cumva guvernarea de azi sau permite opoziţiei comuniste să spună că adevăraţii autori sunt, de fapt, la putere?
Valeriu Saharneanu: „Concluzia este greşită. Această dreptate trebuie să o facă organele de justiţie, nu guvernarea. Or, dovada că lucrul acesta este tergiversat eu o văd în faptul că sistemul pe care l-a construit Voronin noi l-am moştenit şi este foarte greu ca să fie demolat. Noi credem că lucrul acesta necesită mai multă vreme. Aşa este, mai multă vreme. Ţările, care au ieşit din comunism şi care au intrat din nou în comunism, cum este Republica Moldova, au nevoie de o perioadă. Sigur că este nevoie de voinţă politică din partea deputaţilor şi a guvernanţilor, în genere, ca să grăbească şi să implementeze această reformă pentru ca să reuşim, în sfârşit, să facem şi dreptate, în primul rând, celor care au suferit în ziua de 7 aprilie şi ulterior, pentru că au protestat împotriva unui regim monstruos, aş vrea să spun.”
Europa Liberă: La sigur, aţi auzit reproşuri că actuala putere nu vrea să ducă la bun sfârşit cercetarea pentru că ar fi cu pufuşor pe botişor. Dumneavoastră, care sunteţi în interior şi aţi văzut nu doar raportul Comisiei Nagacevschi, aveţi şi dumneavoastră asemenea îndoieli, că ar exista implicări ale actualilor lideri?
Valeriu Saharneanu: „Există cu siguranţă, există cu siguranţă. Vreau să vă aduc aminte că Alianţa pentru Integrare Europeană, care se află la guvernare, a fost constituită şi din partide care s-au desprins din guvernarea comunistă. Or, lucrul acesta nu putem să-l negăm. Cel puţin, Marian Lupu era într-o funcţie foarte importantă, se afla în clădirea Parlamentului, în orele când era devastată clădirea Parlamentului. Există mărturii din partea deputaţilor de atunci cărora li s-a îngrădit accesul în clădire, la etajul 2-3. Marian Lupu poartă o răspundere pentru aceasta. Şi aici aş vrea să dau dreptate celora care spun că instituţiile statului, cele coercitive, sunt controlate politic. Şi aici avem o problemă foarte mare, avem obligaţia ca să mărim proporţia celora care vor să facă aceste schimbări până la capăt. Şi să putem construi, rând pe rând, instituţiile de drept ale statului, ca să asigure funcţionarea statului de drept.”
Europa Liberă: Deci vă păstraţi speranţa, chiar şi în aceste condiţii, că vom afla adevărul despre 7 aprilie?
Valeriu Saharneanu: „Cel puţin, eu voi face totul ca această dreptate să fie aflată. Eu am văzut cu ochii mei ce s-a întâmplat, am avut reportaj în direct în acea zi, de multe ore. De fapt, îmi pot construi o imagine bazată pe fapte. Şi ulterior am consultat foarte multe documente pe care mă bazez. Că lucrurile vor merge spre bine, există semnale, de exemplu, Curtea Constituţională deja este constituită din oameni noi, din oameni care au alt fundament ştiinţific şi alt respect faţă de lege, altă înţelegere a rolului acestei instituţii în societate. Şi eu cred că va veni timpul când şi celelalte instituţii, Consiliul Superior al Magistraturii, justiţia, toată magistratura va fi constituită din oameni oneşti şi oameni care înţeleg ce înseamnă misiunea lor de judecător şi, în genere, de om politic în această ţară.”
Europa Liberă: Ceea ce îşi poate permite un jurnalist nu-şi poate permite un deputat, pentru că ceea ce spune un deputat are imediat valoare de rechizitoriu politico-juridic. Dumneavoastră ne sugeraţi concluzia că protestatarii şi fruntaşii care i-au sprijinit, fruntaşii politici, de fapt, au fost ademeniţi într-un voloc, ca şi peştele, ca după aceea, să fie acuzaţi şi ei, şi fruntaşii de tentativă de lovitură de stat, cu tot dichisul, eventual să ajungă la puşcărie. De aici întrebarea mea: concluzia dumneavoastră diferă de ceea ce spune Ion Diacov, procurorul, care afirma chiar acum, la un post de televiziune, că adevărul despre 7 aprilie nu-l vom şti niciodată, deci, ca şi cum procurorii renunţă la aceasta? Pe mine mă interesează, în acest moment, de ce nu i-a ieşit lui Vladimir Voronin pasienţa în timpul în care l-a mai avut la dispoziţie să fi ajuns, într-adevăr, planul lui la finalul pe care îl sugeraţi dumneavoastră: opoziţia de atunci să fie băgată la puşcărie şi nimeni să nu mai aibă chef de revoluţie portocalie, în general?
Valeriu Saharneanu: „Din recrudescenţă cred, ceea ce a urmat după ziua de 7 aprilie – ştim că a urmat noaptea de 8 aprilie, 7 spre 8 şi până în data de 12 aprilie – au urmat arestări şi torturări, în subsolurile poliţiei. Lucrul acesta a bulversat nu numai cetăţenii noştri, o lume întreagă, dar, mai cu seamă, mamele, părinţii copiilor care erau reţinuţi acolo fără motiv. Avem probe foarte clare că mulţi dintre tineri, majoritatea dintre ei, nu au avut treabă cu evenimentele din ziua de 7 aprilie, cu clădirea Parlamentului şi a Preşedinţiei. Ei au fost vânaţi din stradă, din maşini şi aduşi în poliţie.”
Europa Liberă: Din aule.
Valeriu Saharneanu: „Din aule, da, ulterior din aule, elevi şi studenţi – sunt mărturii clare. Din 571 de persoane reţinute, majoritatea dintre ele nu au avut treabă cu evenimentul din 7 aprilie. Da, unii au urmărit de la distanţă, mai puţin implicaţi au fost, fiindcă cei care au dat cu pietre, atât în clădiri, cât şi în poliţişti, s-au retras, până înspre ora 24 a zilei de 7 aprilie, s-au retras, de fapt, din străzi, din pieţe, au plecat. Părerea mea este că, la această aşa-zisă contrarevoluţie a lui Voronin, au participat oameni veniţi de peste Nistru. S-au demonstrat şi anumite filmuleţe cu maşini, având două feluri de înmatriculări, una de la Tiraspol şi una de la Chişinău, adică în faţă era de la Chişinău, în spate – de la Tiraspol. Şi asemenea cazuri au fost mai multe. Iarăşi lumea interlopă... am văzut cu ochii mei şi colegii mei jurnalişti au văzut oameni drogaţi între protestatari care nu aveau nimic cu acea cauză pe care o apărau studenţii, elevii, toţi cei care au participat în acea zi.”
Europa Liberă: Domnul Bucătaru are în filmul său o secvenţă unde demonstrează foarte clar : un tip cu tricolorul la frunte, care nu putea să lege două cuvinte româneşte.
Valeriu Saharneanu: „Şi, în schimb, strigau: „Unirea!”.
Europa Liberă: Da.
Valeriu Saharneanu: „Noi strigăm, de obicei: „Unire!”, la alt mod.”
Europa Liberă: Deci Voronin a sărit peste cal şi, pentru aceasta, a fost nevoit să anunţe amnistia tuturor?
Valeriu Saharneanu: „Da, el a sărit peste cal. Au fost şi presiuni din partea comunităţii internaţionale. El a sărit mult peste cal chiar anunţând că România este implicată, că este lovitură de stat, la fel, aţi văzut cum s-a retras, de fapt, şi-a retras toate învinuirile.”
Europa Liberă: Impresie pe care a împărtăşit-o atunci şi Marian Lupu, impresie de care nu s-a dezis, finalmente.
Valeriu Saharneanu: „Nici până azi.”
Europa Liberă: Adică ceea ce a spus atunci că există semne ale loviturii de stat, îşi păstrează această părere. Ce ar trebui să-l determine pe Marian Lupu să renunţe la această ipoteză?
Valeriu Saharneanu: „Nu ştiu ce ar trebui. El se află în permanenţă în campanie electorală, vedem ce declaraţii face şi vizavi de limbă, limba română. El se coboară la nivelul electoratului de sorginte şi de mentalitate sovietică, pe care vrea să îl menţină, să îl controleze. El a fost primul care a anunţat că, de fapt, România este implicată direct în această lovitură de stat, atacând batermant-urile, cum am reţinut acest cuvânt şi, la fel, a învinuit opoziţia la acea întâlnire pe care au avut-o reprezentanţii puterii în biroul lui Voronin din casa guvernului, cu Vlad Filat, Dorin Chirtoacă şi Serafim Urecheanu – lucrurile acestea au rămas pentru istorie. Şi, probabil, Marian Lupu va trebui, odată şi odată, să răspundă şi pentru acest fapt.”
Europa Liberă: Totuşi această concluzie a dumneavoastră este mai mult decât un editorial jurnalistic. La ce ar trebui să ne aşteptăm? Ce veţi face cu acest material pe care l-aţi sonorizat la radio? Va lua o formă a unui act normativ? Veţi determina cumva colegii deputaţi să scoată la vileag, până la urmă, adevărul despre 7 aprilie?
Valeriu Saharneanu: „Vedeţi că eu nu am scos nimic, de fapt, nou în vileag. Eu m-am condus şi – chiar astăzi înainte de a veni la emisiune – am consultat, din nou, raportul Comisiei Nagacevschi şi acolo, pas cu pas, rând cu rând, este confirmată această ipoteză pe care am enunţat-o, în acest editorial. La fel, procurorii pot să citească foarte atent acest raport şi vor descoperi foarte multe articole, pentru care guvernarea de atunci este pasibilă de pedeapsă penală. Nu ştiu de ce – adică, eu ştiu de ce, de fapt – Procuratura nu a făcut aproape nimic, fiindcă au fost acuzaţi şi procese judecătoreşti au fost doar pe cazuri mici, adică pe cazuri în care sunt implicaţi cei care au aruncat cu pietre, poliţiştii care au torturat, dar, de fapt, crima cea mare a fost produsă de guvernanţii de atunci: Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi, Papuc şi tot aşa mai departe, comisari de poliţie care au dat ordine şi care au impus şi unităţile de poliţie, şi cei din SIS, ca să producă această crimă.”
Europa Liberă: Dar Papuc iată a fost achitat. Şi faptul că guvernarea de astăzi nu duce la bun sfârşit cercetarea şi instrumentarea unui dosar exhaustiv inculpă cumva guvernarea de azi sau permite opoziţiei comuniste să spună că adevăraţii autori sunt, de fapt, la putere?
Valeriu Saharneanu: „Concluzia este greşită. Această dreptate trebuie să o facă organele de justiţie, nu guvernarea. Or, dovada că lucrul acesta este tergiversat eu o văd în faptul că sistemul pe care l-a construit Voronin noi l-am moştenit şi este foarte greu ca să fie demolat. Noi credem că lucrul acesta necesită mai multă vreme. Aşa este, mai multă vreme. Ţările, care au ieşit din comunism şi care au intrat din nou în comunism, cum este Republica Moldova, au nevoie de o perioadă. Sigur că este nevoie de voinţă politică din partea deputaţilor şi a guvernanţilor, în genere, ca să grăbească şi să implementeze această reformă pentru ca să reuşim, în sfârşit, să facem şi dreptate, în primul rând, celor care au suferit în ziua de 7 aprilie şi ulterior, pentru că au protestat împotriva unui regim monstruos, aş vrea să spun.”
Europa Liberă: La sigur, aţi auzit reproşuri că actuala putere nu vrea să ducă la bun sfârşit cercetarea pentru că ar fi cu pufuşor pe botişor. Dumneavoastră, care sunteţi în interior şi aţi văzut nu doar raportul Comisiei Nagacevschi, aveţi şi dumneavoastră asemenea îndoieli, că ar exista implicări ale actualilor lideri?
Valeriu Saharneanu: „Există cu siguranţă, există cu siguranţă. Vreau să vă aduc aminte că Alianţa pentru Integrare Europeană, care se află la guvernare, a fost constituită şi din partide care s-au desprins din guvernarea comunistă. Or, lucrul acesta nu putem să-l negăm. Cel puţin, Marian Lupu era într-o funcţie foarte importantă, se afla în clădirea Parlamentului, în orele când era devastată clădirea Parlamentului. Există mărturii din partea deputaţilor de atunci cărora li s-a îngrădit accesul în clădire, la etajul 2-3. Marian Lupu poartă o răspundere pentru aceasta. Şi aici aş vrea să dau dreptate celora care spun că instituţiile statului, cele coercitive, sunt controlate politic. Şi aici avem o problemă foarte mare, avem obligaţia ca să mărim proporţia celora care vor să facă aceste schimbări până la capăt. Şi să putem construi, rând pe rând, instituţiile de drept ale statului, ca să asigure funcţionarea statului de drept.”
Europa Liberă: Deci vă păstraţi speranţa, chiar şi în aceste condiţii, că vom afla adevărul despre 7 aprilie?
Valeriu Saharneanu: „Cel puţin, eu voi face totul ca această dreptate să fie aflată. Eu am văzut cu ochii mei ce s-a întâmplat, am avut reportaj în direct în acea zi, de multe ore. De fapt, îmi pot construi o imagine bazată pe fapte. Şi ulterior am consultat foarte multe documente pe care mă bazez. Că lucrurile vor merge spre bine, există semnale, de exemplu, Curtea Constituţională deja este constituită din oameni noi, din oameni care au alt fundament ştiinţific şi alt respect faţă de lege, altă înţelegere a rolului acestei instituţii în societate. Şi eu cred că va veni timpul când şi celelalte instituţii, Consiliul Superior al Magistraturii, justiţia, toată magistratura va fi constituită din oameni oneşti şi oameni care înţeleg ce înseamnă misiunea lor de judecător şi, în genere, de om politic în această ţară.”