Linkuri accesibilitate

Cui nu-i place de guvernarea Filat?


Mai mulţi experţi opinează că adversarii cei mai eficienți sunt chiar componentele fostei coaliții de guvernare.



Cei mai înverşunaţi adversari ai actualei guvernări sunt comuniştii, care în repetate rânduri au declarat
că sunt gata să recurgă chiar şi la o revoluţie pentru a debarca actuala guvernare. În opinia analistului Bogdan Ţîrdea, PCRM exacerbează la maxim actuala instabilitate politică contestând guvernarea inclusiv prin vocea unor grupuri, cum ar fi bunăoară Congresul Civic. O formaţiune care reuneşte contestatari ai puterii de cele mai diverse convingeri, spune Bogdan Ţîrdea:

„El include în special PCRM, totodată o parte a intelectualităţii rusolingve necomuniste, de altfel. include şi o bună parte din lumpeni nemulţumiţi de situaţia creată. Acest Congres Civic evident că are un potenţial de protest foarte mare şi acţiunile sale vor deveni din ce în ce mai radicale. Asta sunt şi proteste, mitinguri, flash-mob-uri şi pătrunderi în forţa în Reşedinţa Preşedintelui etc.”

Alexei Tulbure, fost Ambasador al Moldovei la Consiliul Europei, membru al grupului de iniţiativă care reprezintă Congresul Civic spune că formaţiunea nu este un instrument politic, dar încearcă prin diverse acţiuni legale să facă auzită opinia societăţii civile:

„Noi efectuăm vizite la reprezentanţele diplomatice în Republica Moldova. am avut deja câteva foarte importante cu domnul Schuebel, cu şeful oficiului Consiliului Europei la Chişinău, domnul Akhundlu, cu ambasadorul Rusiei şi astăzi avem întâlnire cu ambasadorul SUA William Moser. Şi tot aşa, adică nu numai prin proteste acţionăm.”

Alexei Tulbure spune că Congresul Civic intenţionează să întreprindă şi un şir de acţiuni menite să oprească diverse construcții ilegale în capitală, mobilizând cetăţenii care frecvent protestează în faţa Primăriei. Ceea ce de fapt face şi Partidul Socialiştilor un alt contestatar al actualei guvernări, spune Bogdan Ţîrdea:

„Socialiştii lui Dodon pe lângă faptul că au promis resetarea guvernării şi guvern din umbră , acum ne promit demiterea primarului Chirtoacă. Ei aproape zilnic fac acţiuni de protest, ba cu gunoiştile, ba cu tarifele comunale, ba cu plata la energia electrică. Toate acestea erodează autoritatea primarului, care ar putea avea soarta guvernului Filat.”

Printre contestatarii guvernări de pe eșichierul politic de stânga ar fi, în opinia lui Bogdan Ţîrdea, şi Liga Tineretului Rus. Deşi nu contestă direct actuala guvernare, formațiunea reacţionează punctual la diverse iniţiative, în special a liberalilor, de natură să afecteze drepturile vorbitorilor de limba rusă sau interesele Rusiei.

Cât priveşte unele grupuri care împărtășesc viziuni de dreapta, ele în fond nu contestă guvernarea pro-europeană, însă mobilizează segmentele nemulţumite de actuala putere. Un exemplu, în opinia lui Bogdan Ţîrdea, ar fi Consiliul Unirii, unii din organizatorii marşurilor unioniste de anul trecut, care actualmente adună semnături pentru unirea Republicii Moldova cu România:

„Cred că acţiunile acestora vor fi şi mai radicale în 2013 fiindcă se vor bucura de sprijinul unor segmente ale populaţiei dezamăgite în partidele liberale, în intelectualitatea unionistă care fie că s-a compromis, fie că s-au contopit cu puterea.”

Există şi câteva grupuri haotice de oponenți ai guvernării, care, la părerea observatorilor, nu îşi propun neapărat să sensibilizeze segmente de alegători, dar profită de instabilitatea politică pentru a eroda imaginea guvernării. Printre acestea ar fi şi organizaţia Tinerii pentru viitor, menţionează Bogdan Ţârdea:

„Ba ei împart prezervative, ba ei fac scene de box între Filat şi Plahotniuc , ba ei arată guvernarea care joacă în cărţi. Toate aceste lucruri desigur că erodează guvernare.”

Mai mulţi experţi opinează că adversarii cei mai eficienți sunt chiar componentele fostei coaliții de guvernare, care au provocat şi menţin instabilitatea şi incertitudinea politică.
Previous Next

XS
SM
MD
LG