Linkuri accesibilitate

Ghenadie Cosovan: Tiraspolul urmează un plan concret de acaparare a teritoriului R.Moldova


Fost viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, în dialog cu Valentina Ursu.


Vineri noapte, autorităţile transnistrene au încercat să instaleze , unilateral, puncte de control la Varniţa. Punctele de control au fost între timp ridicate, dar revine mereu întrebarea care a fost scopul acestei tentative. Iată care este opinia fostului viceministru de interne Ghenadie Cosovan, fost participant la luptele de pe Nistru din 1992:

Europa Liberă: În studioul Europei Libere de la Chişinău, Ghenadie Cosovan, fost viceministru de Interne, tot dumnealui şi cavaler al Ordinului Ştefan cel Mare. Fac această precizare pentru că discuţia e despre ceea ce se întâmplă în Zona de Securitate, acolo unde dumnealui, în 1992, a stat cu arma în mână pentru a apăra integritatea şi suveranitatea, independenţa Republicii Moldova. Domnule Cosovan, de ce s-a întâmplat acest incident de la Varniţa?

Ghenadie Cosovan: „Nu este o întâmplare. Până când Republica Moldova nu va avea o lege cu privire la integrarea statului, până atunci jumătăţile de măsuri
Planul Tiraspolului este să acapareze platourile Cocieri-Coşniţa şi apoi să delimiteze teritoriile din zona Tighinei, Chiţcaniului şi raionului de nord al Tighinei...
întreprinse nu vor aduce la rezolvarea problemei respective. În 2006, am avut cazul de la Cocieri, am avut cazurile de la Roghi. Anul trecut am avut podul de pe Nistru, în preajma localităţii Vadul lui Vodă şi alte multe evenimente. Dacă le analizăm, facem concluzia că acesta este un plan concret pe care îl aplică în viaţă separatiştii.”

Europa Liberă: Ce plan ar avea de implementat administraţia de la Tiraspol?

Ghenadie Cosovan
Ghenadie Cosovan
Ghenadie Cosovan: „Planul este să acapareze platourile Cocieri-Coşniţa şi apoi să delimiteze teritoriile din zona Tighinei, Chiţcaniului şi raionului de nord al Tighinei. Dacă luăm din 1992 încoace, municipiul Bender era divizat în jumătate. O jumătate…”

Europa Liberă: …sub jurisdicţia Chişinăului, altă jumătate sub jurisdicţia Tiraspolului.

Ghenadie Cosovan: „Avem localitatea Gâsca, în iulie 1992, noi am eliberat totalmente această localitate şi era sub controlul forţelor constituţionale ale Republicii Moldova. Dacă ne uităm, în partea dreaptă a Nistrului, noi avem mai multe localităţi ocupate de separatişti decât teritoriile eliberate de noi în partea stângă. Dacă luăm
În partea dreaptă a Nistrului, noi avem mai multe localităţi ocupate de separatişti decât teritoriile eliberate de noi în partea stângă...
din Cremenciug până în Tighina, avem un număr mare de localităţi, Chiţcaniul, o localitate importantă, care, sub presiunea separatiştilor, a fost cedată lor.”

Europa Liberă: Dacă revenim la acest incident care s-a produs la Varniţa, cu mai multe ocazii, s-a spus că la frontiera moldo-ucraineană, pe segmentul transnistrean, contrabanda înfloreşte. Cine trebuie să reacţioneze, cum trebuie să reacţioneze?

Ghenadie Cosovan: „Aşa-zisa „republică transnistreană” este o regiune criminală unde predomină puterea şi fărădelegile. Sarcina principală în combaterea contrabandei, traficului ilicit de persoane le revine forţelor constituţionale ale Republicii Moldova, Ucrainei, prin intermediul EUBAM-ului. Şi, până acum, ne-au demonstrat rezultate destul de impunătoare. Chiar şi le-au impus forţelor separatiste să acţioneze în regimul frontierei conform legislaţiei Republicii Moldova şi Ucrainei.”

Europa Liberă: Păi şi dacă este această misiune a EUBAM-ului, cum se mai face contrabandă, unde se găseşte loc pentru a practica ilegal afaceri?

Ghenadie Cosovan: „Este o întrebare destul de interesantă, deoarece noi ne axăm numai pe fenomenul contrabandei. În 2007, am făcut o analiză amplă a mărfurilor importate din alte state, prin intermediul Ucrainei, în Transnistria. Şi au fost stabilite nişte lucruri destul de îngrozitoare. De exemplu, în domeniul comerţului cu pulpe de găină, s-a constatat: carnea introdusă pe documente, legal, în Transnistria, fiecărui cetăţean din Transnistria, începând cu copilul care avea dinţi, îi revenea 15 kg de pulpe de găină pe zi. Problema este că aceste mărfuri trebuie să fie justificate, să nu treacă de nivelul de consum.”

Europa Liberă: Cum pătrunde această contrabandă, vă întrebam despre afaceri ilegale?

Ghenadie Cosovan: „Sunt foarte multe căi în Transnistria.”

Europa Liberă: Care, de exemplu?

Ghenadie Cosovan: „În primul rând, prin fâşia verde. La ei forţele de grăniceri sunt constituite din persoanele care au participat la conflictul din Transnistria, sunt persoane cu antecedente penale. Şi acestea practic sunt supuse riscului de corupţie. Aceste persoane au edificii, întreprinderi, chiar şi apartamente în Chişinău. Ei îşi investesc banii obţinuţi în urma infracţiunilor, investesc chiar şi în partea dreaptă a
Aceste persoane au edificii, întreprinderi, chiar şi apartamente în Chişinău. Ei îşi investesc banii obţinuţi în urma infracţiunilor chiar şi în partea dreaptă a Nistrului...
Nistrului. Problema transnistreană, la părerea mea, este delăsată de către organele de drept ale Republicii Moldova. Şi, mai ales, în ultimele luni, când s-a pornit şi reforma Serviciului de Informaţii şi Securitate a statului, noi am observat că au fost scoase în afara statelor şi concediate din sistem persoanele care au profesionalism în acest domeniu, care cu arma în mână au apărat integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Acum vedem că, în locul lor, au fost aduşi nişte diletanţi, persoane care se bazează numai pe zvonuri şi nu ţin situaţia operativă sub control.”

Europa Liberă: Securitatea statului e în pericol, din moment ce există această incertitudine în Zona de Securitate?

Ghenadie Cosovan: „Dumneavoastră nu mă veţi crede, dar cu mult mai profesioniste sunt serviciile neconstituţionale ale Transnistriei. Informaţiile pe care le deţin eu demonstrează că ei, şi pe teritoriul Republicii Moldova, din dreapta Nistrului, creează puncte de sprijin a separatismului. Avem centre informaţionale deschise în Bălţi, Chişinău, Cahul, nu mai vorbim deja de Găgăuzia. Aceste centre de sprijin se ocupă cu distrugerea statalităţii Republicii Moldova. Ei trăiesc după principiul: cu cât mai rău la noi, cu atât mai bine la ei. Şi,dacă observăm, cazurile ieşite din comun, care au avut loc anul trecut, şi anul acesta, cu arestarea poliţiştilor, cu maltratarea poliţiştilor,
Serviciile neconstituţionale ale Transnistriei creează puncte de sprijin a separatismului în dreapta Nistrului...
eu vreau să vă spun că ei se simt ca la ei acasă. Însă în privinţa acestor fărădelegi, organele de drept ale Republicii Moldova, Procuratura Generală tac. De ce nu se pornesc dosare penale împotriva acestor cetăţeni? Da, nu-i vom prinde astăzi, dar prin asemenea metodă vor fi anunţate aceste persoane în urmărire internaţională şi ei nu vor avea acces în Ucraina, în alte state. După câte cunosc eu, ei se odihnesc şi în Italia, în Cehia, Slovacia. Chiar şi în România pleacă la odihnă aşa-zişii lucrători ai KGB-uli din Transnistria. Dar noi cu jumătate de voce: ne temem că merg tratativele. Noi trebuie să spunem că noi susţinem cetăţeanul de bună credinţă din partea stângă a Nistrului, dar infractorii, criminalii care îşi bat joc de cetăţenii noştri trebuie să fie urmăriţi penal, pe teritoriul republicii, cât şi internaţional.”

Europa Liberă: Dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine psihologia cetăţeanului din Zona de Securitate, spuneam la începutul acestui interviu, că pe parcursul conflictului armat de la Nistru, din 1992, aţi fost în diferite localităţi din această Zonă. Cum poate fi protejată lumea de acolo, dacă cetăţenii de acolo mai degrabă aleg să ia paşaportul nerecunoscutei „rmn”?

Ghenadie Cosovan: „Din ce cauză cetăţenii fac aceste lucruri? Nu o fac că nu sunt patrioţi, nu o fac că sunt antistatalişti, dar o fac impuşi de nevoie. Avem, de exemplu, localităţile amplasate în zona Cocierilor, avem satul Vasilievca, localităţi date uitării de către autorităţile de la Chişinău. Dacă facem o analiză simplă, pentru consumul de carburanţi, pe parcursul unui an, numai localitatea Cocieri duce în jur de 8 milioane de lei resurse băneşti în Transnistria pentru procurarea acestor carburanţi. Republica Moldova nu oferă nicio susţinere acestor cetăţeni, de exemplu, să fie scutiţi de TVA.
Numai localitatea Cocieri duce în jur de 8 milioane de lei resurse băneşti în Transnistria pentru procurarea carburanţilor. R.Moldova nu oferă nicio susţinere acestor cetăţeni...
Din contra, să vină de partea cealaltă, din Dubăsari, să vină să se alimenteze cu carburanţi în Cocieri. Am fost şocat când am fost la o măsură de comemorare şi când mi-au spus că şi colacii daţi de pomană în memoria eroilor căzuţi pe acest platou au fost procuraţi tot din Dubăsari. Nu mai vorbim de iarnă, când aceste localităţi devin cum a fost Petrogradul înainte, devin blocade. Duc cu săniile peste Nistrul îngheţat produsele de primă necesitate. Dacă noi le vom crea condiţii mai bune de trai, vom asigura un trai mai bun al localităţilor respective, decât al separatiştilor din satele vecine, numai atunci vom schimba mentalitatea. Dacă nu vom întreprinde măsuri, până la finele anului, din informaţiile pe care le deţin, pierdem localitatea Vasilievca. Acolo practic aceşti localnici sunt şantajaţi că „veţi fi conectaţi la gaz, dacă primiţi cetăţenia transnistreană; veţi fi conectaţi la energia electrică, dacă veţi primi cetăţenia transnistreană”. Astfel, în lipsa unor măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei lor din partea noastră, separatiştii se folosesc de astfel de cazuri. Numai pe platoul Cocieri în 2012-2013, 83 de pensionari au primit cetăţenia Transnistriei ca să ia o pensie mai mare din Tiraspol.”

Europa Liberă: Ce face poliţia în această Zonă de Securitate?

Ghenadie Cosovan: „Chiar aş vrea să le mulţumesc din suflet, că din toate organele de drept, numai Ministerul de Interne, poliţia, ţine piept la toate fărădelegile pe care le fac separatiştii în această zonă. Desigur, ei acordă cetăţenilor un sprijin în măsura posibilităţilor.”

Europa Liberă: Formatul „5+2” e unul eficient astăzi pentru a se identifica o soluţie durabilă pentru conflictul transnistrean?

Ghenadie Cosovan: „Socot că este eficient, dar numai în condiţia când noi, Republica Moldova, nu vom fi ca nişte observatori în acest format, dar vom lupta consecvent pentru apărarea drepturilor cetăţenilor care se află în stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Autorităţile de la Tiraspol profită de instabilitatea politică de la Chişinău?

Ghenadie Cosovan: „Desigur. Un stat slab nu-şi poate apăra interesele sale şi integritatea teritorială. Evenimentele care au loc în Chişinău, în ultimul timp, sunt
Evenimentele care au loc în Chişinău, în ultimul timp, sunt provocate chiar de aceşti separatişti...
provocate chiar de aceşti separatişti. Eu v-am spus că ei sunt cu un cap mai sus de noi în problemele ce ţin de provocări, de creare a unor dificultăţi. În 2009, provocatorii, în mare parte, erau din Transnistria. Ei ne-au jucat festa atunci, şi noi, politicienii noştri se bat cap în cap…”

Europa Liberă: Sunteţi optimist, rămâneţi optimist?

Ghenadie Cosovan: „Optimistul este pesimistul informat bine. Desigur, eu cred, că altfel, dacă nu vom obţine ceea ce ne-am pus în gând…”

Europa Liberă: Dar a fost nevoie de crearea acestor posturi în Zona de Securitate?

Ghenadie Cosovan: „Problema posturilor de poliţie, posturilor fiscale nu rezolvă problema în ansamblu. Luăm, de exemplu, traficul de persoane. Vom pune posturi pe drumurile principale şi problema nu va fi rezolvată. Deoarece infractorii, criminalii vor găsi alte metode, alte cărăruşe, care sunt mii şi mii în această zonă şi nouă ne vor trebui forţe adăugătoare de poliţie de frontieră ca să acoperim în totalitate acest segment. Problema este alta, acoperirea operativă a acestor segmente, ca niciun criminal să nu poată intra în teritoriul din dreapta Nistrului. Şi să fie create condiţii cât mai favorabile cetăţenilor de bună credinţă din partea stângă a Nistrului să nu fie umiliţi de aceşti colaboratori care activează la aceste posturi.”

Europa Liberă: Dar cu spirt, cu ţigări cum se face contrabandă?

Ghenadie Cosovan: „Corupţia din domeniile de ocrotire a ordinii de drept este principala cauză. Să ştiţi că au apărut deja grupări mixte, din criminali din dreapta Nistrului şi stânga Nistrului. Pe ei îi interesează banul obţinut ilicit. Dar nu îi interesează statalitatea Republicii Moldova. Criminalii găsesc limbă comună mai uşor decât politicienii noştri. Anume grupările criminale organizate, având sume de bani destule, corup colaboratorii organelor de drept care le permit trecerea fără probleme a produselor de contrabandă.”
XS
SM
MD
LG