Cum lucrează în perioada sărbătorilor cei care au grijă de sănătatea noastră, a aflat corespondenta noastră la Chișinău Diana Răileanu de la Gheorghe Ciobanu, directorul Centrului Național Științifico-Practic de Urgență.
Gheorghe Ciobanu: „În zilele de sărbătoare, noi avem o funcţie deosebită pentru a face faţă unui aflux mai mare de pacienţi. Dacă ne referim la sărbătorile de Paşti, ele au specificul lor, înainte de aceste sărbători pentru că majoritatea pacienţilor doresc să întâlnească în cadrul familiei Sfintele Paşti avem o adresabilitate scăzută şi pacienţii care se află în staţionar doresc şi îşi planifică deseori ca până la sărbătorile de Paşti să se elibereze şi să fie în cadrul familiei.”
Europa Liberă: Dle Ciobanu, aţi spus că în aceste zile de sărbătoare aveţi parte de un aflux de pacienţi. Cum se explică o astfel de situaţie?
Gheorghe Ciobanu: „Sărbătorile îşi lasă şi ele amprenta asupra stării sănătăţii oamenilor, mai ales cei care suferă de boli ale tractului digestiv, colicistite, pancreatite. După alimentaţia abundentă în timpul sărbătorilor încep acutizările acestor patologii. Probabil mulţi mai încalcă şi regimul anterior prescris de medici. Consumul de alcool desigur că îşi lasă amprenta în acutizarea multor patologii şi creşterea adresării la serviciul de Urgenţă.”
Europa Liberă: Urmează sărbătoarea Paştelui Blajinilor, când moldovenii vor avea masa încărcată cu de toate. Ce sfaturi aţi avea pentru oameni astfel încât, Doamne Fereşte, să nu devină pacienţii instituţiei pe care o conduceţi?
Gheorghe Ciobanu: „Desigur că majoritatea traumelor şi a accidentelor de circulaţie au loc în urma utilizării băuturilor spirtoase şi mai ales în perioada Blajinilor, când toţi se deplasează la ţară, la cimitire şi au loc accidente de circulaţie. Aceste sărbători atât Paştele, cât şi Paştele Blajinilor mai au un specific, oamenii folosesc focul şi deseori implică şi copiii care devin victime ale accidentelor.
Desigur am veni cu câteva sfaturi pentru bolnavii cronici, care ar trebui să respecte acel regim prescris de medic vizând alimentaţia. De asemenea, atunci când simt că starea sănătăţii se înrăutăţeşte, pacienţii nu trebuie să aştepte să treacă sărbătorile pentru a face apel la un medic, deoarece serviciile de urgenţă lucrează în regim non stop pe tot teritoriul ţării.”
Europa Liberă: Dle Ciobanu, câţi medici aveţi antrenaţi zilele acestea în serviciu?
Gheorghe Ciobanu: „În general, în ţară noi deservim cam 2700 de pacienţi. Avem 350 de echipe şi în capitală sunt 52 de echipe antrenate în serviciul pre spitalicesc. Staţionarul funcţionează în regim non stop, iar în serviciul de urgenţă, pe diferite specialităţi, activează 57 de medici.”
Europa Liberă: Dle Ciobanu, dar cum e să lucrezi de sărbători, când ştii că alţii stau acasă?
Gheorghe Ciobanu: „De obicei, pentru instituţia noastră este un lucru obişnuit. Toate sărbătorile pentru Centrul nostru reprezintă o sarcină deosebită şi aşa ne este specialitatea.”