Linkuri accesibilitate

Dorin Purice: „Poliţia de frontieră răspunde tuturor rigorilor europene”


Şeful Poliţiei de Frontieră despre modernizarea instituţiei şi testul european, într-un interviu cu Valentina Ursu.


De ceva timp Serviciul Grăniceri a devenit Poliția de Frontieră a Republicii Moldova. Reforma nu a vizat doar denumirea instituţiei, ci şi modul în care aceasta activează. Poliţiştii de frontieră au fost dotaţi cu utilaj performant, iar, începând cu luna mai au şi uniforme noi. Valentina Ursu a stat de vorba cu Dorin Purice, şeful Poliţiei de Frontieră.

Dorin Purice: „Pot să spun, cu siguranţă, că ne-am integrat reuşit şi total în sistemul organelor Ministerului de Interne. Activitatea este foarte bună, iar reforma se desfăşoară tocmai aşa cum ne-o dorim. Poate nu în acele tempouri la care ne-am aşteptat, dar încet şi dar sigur.”

Europa Liberă: Reforma a fost cerută şi de către Uniunea Europeană, dar şi cetăţenii au nevoie ca această reformă să dea rezultate. Dacă raportăm la angajamentele pe care vi le-aţi asumat, pentru a ajusta tot ce trebuie ca Moldova să obţină acest regim liberalizat de vize, Poliţia de Frontieră e pregătită?

Dorin Purice: „Pot spune, cu certitudine, că este pregătită. Acest lucru a fost confirmat printr-o misiune a Comisiei Europene de Evaluare, pe care am găzduit-o 3 luni în urmă şi, de fapt, care ne-a organizat nu altceva decât un examen foarte serios pentru instituţia noastră. Iar în urma unei săptămâni de evaluări, am primit un raport destul de optimist, un raport foarte pozitiv, pe toate dimensiunile activităţii de supraveghere şi control a frontierei. Noi ne-am conformat şi răspundem tuturor rigorilor europene.”

Europa Liberă: Traversări ilegale categoric nu vor fi sau...?

Dorin Purice
Dorin Purice
Dorin Purice: „Noi facem tot posibilul ca să prevenim acele traversări ilegale, iar pe parcursul anului prezent, traversările ilegale au scăzut foarte tare. Cifra depistărilor, inclusiv a mărfurilor de contrabandă, a migranţilor ilegali, a substanţelor periculoase, a crescut ca şi număr de cazuri, în comparaţie cu perioadele anului trecut.”

Europa Liberă: Cine sunt aceşti aventurieri care încearcă oricum să se confrunte şi cu Poliţa de Frontieră fie ilegal să traverseze hotarul, fie să ducă ilegal mărfuri, să facă contrabandă?

Dorin Purice: „Fireşte că sunt unii din cetăţenii noştri, din Republica Moldova, care caută să ajungă clandestin în ţările Europei de Vest, dar ne confruntăm cu o tendinţă de creştere a cazurilor de migranţi ilegali din ţările sud-africane, din Asia, deci cetăţeni străini.”

Europa Liberă: Cum pătrund ei pe teritoriul Moldovei?

Dorin Purice: „Ei utilizează ţara noastră ca o ţară de tranzit pentru a se strecura în Europa de Vest.”

Europa Liberă: Cum nimeresc ei pe teritoriul Moldovei?

Dorin Purice: „Utilizând numeroase căi de traversare ilegală, cu mijloace de transport, fără, cu traversarea râurilor pe frontieră, suntem înconjuraţi de 2 râuri, Prut şi Nistru, cu trecerea acelor râuri, cu bărcile, cu pneuri, în înot, absolut toate căile posibile şi imposibile.”

Europa Liberă: Vă reuşeşte să stopaţi aceste încercări?

Dorin Purice: „Ne reuşeşte. Statisticile sunt foarte optimiste, dar ne mai reuşeşte şi din simplul motiv că am primit foarte mult echipament special, pentru supravegherea şi controlul frontierei.”

Europa Liberă: Statele Unite ale Americii v-au oferit o asistenţă destul de impunătoare.

Dorin Purice: „Exact. Tocmai în cadrul acestui proiect, finanţat de Departamentul de Stat al Statelor Unite, am primit foarte mult utilaj, echipament special, tehnic, care uşurează lucrul acelui poliţist de frontieră.”

Europa Liberă: Deţinători de paşapoarte false sunt mulţi?

Dorin Purice: „Ultimul caz, care a avut o rezonanţă mai mare, a fost cazul acelor opt cetăţeni indieni, care au încercat să treacă ilegal hotarul, utilizând paşapoarte false ale Israelului. Examinând mai amănunţit lucrurile personale, am găsit şi paşapoartele lor originale, paşapoartele indiene, dar cu vize ale Republicii Moldova false.”

Europa Liberă: Cere sau nu Uniunea Europeană ca să fie instalate puncte suplimentare în Zona de Securitate? Pentru că am văzut această reacţie bolnăvicioasă din partea Tiraspolului.

Dorin Purice: „Un lucru cert este cerut de Uniunea Europeană şi de Comisia Europeană: ca autorităţile din Republica Moldova să găsească acele căi şi mijloace necesare pentru monitorizarea fluxului migraţional prin acest teritoriu necontrolat. Este o cerinţă pe care statul nostru o va onora, prin utilizarea diverselor metode de control, de supraveghere a acestui perimetru. Spre exemplu, prin prezenţa acelor ofiţeri de migraţie şi azil în punctele de trecere, acele puncte mobile de control, care sunt acuma instalate în regiunea Nistrului.”

Europa Liberă: De când aţi pornit reforma, o parte din atribuţii vă revin şi dumneavoastră, inclusiv intentarea proceselor penale. Aveţi deschise asemenea cauze?

Dorin Purice: „Exact, avem în instrumentare mai multe cauze penale, pornite la începutul acestui an. Dar ,dincolo de această competenţă de urmărire penală, mai avem şi alte noi competenţe: investigaţiile speciale, expertiza judiciară a documentelor de călătorie, controlul special în aeroportul internaţional Chişinău. La fel este eliberarea vizelor pentru cetăţenii străini, în cazuri excepţionale, la frontiera Republicii Moldova. Sunt mai multe competenţe care, de fapt, ne aparţin astăzi şi fac lucrul nostru mult mai diferit şi diversificat, dacă aş putea spune aşa.”

Europa Liberă: Este o diferenţă între felul cum e administrat managementul la frontieră vestică, în comparaţie cu managementul de la frontiera estică? Pentru că oricum mult mai multe probleme există la hotarul moldo-ucrainean, preponderent pe segmentul transnistrean.

Dorin Purice: „Nu există diferenţe de abordări.”

Europa Liberă: Dar diferenţe de probleme?

Dorin Purice: „Dar diferenţa de probleme reiese din specificul frontierei, din specificul acelor activităţi criminale sau activităţi ilegale care sunt practicate în acele zone. Aceasta şi face diferenţa acestor frontiere.”

Europa Liberă: Cu altă ocazie, când vă solicitam un interviu, ne-am referit la imposibilitatea prezenţei Poliţiei de Frontieră în Zona de Securitate, pe segmentul transnistrean, la hotarul moldo-ucrainean.

Dorin Purice: „Situaţia nu s-a schimbat şi abordarea nu s-a schimbat, a rămas aceeaşi. Poliţia de Frontieră, în principiu, nu se poate afla în punctele de trecere pe frontiera administrativă sau pe linia administrativă.”

Europa Liberă: Această porţiune de 460 de km?

Dorin Purice: „Da, exact.”

Europa Liberă: Ar putea lucrurile cumva să se schimbe în bine şi când?

Dorin Purice: „Ele s-ar schimba fireşte, odată cu soluţionarea conflictului transnistrean, atunci când va dispărea şi linia aceasta administrativă. Dar aceasta nu înseamnă că noi nu vom întreprinde eforturi pentru a controla acel sector central. Vor fi formate echipe mobile. Ele, de fapt, deja sunt specificate în cadrul structurii noi, a Departamentului Poliţiei de Frontieră, iar noi ne dorim, în componenţa acelor echipe mobile, care vor avea competenţă pe întreg teritoriul, să creă nişte echipe mixte: Poliţie de Frontieră, Vamă şi Birou Migraţie şi Azil. Deci acele echipaje comune vor patrula regiunile proxime acelei Zone de Securitate. Trebuie să menţionez, încă o dată, că nu putem fi prezenţi în acea Zonă de Securitate. Fiindcă Poliţia de Frontieră e ca şi cum un atribut al statului, al frontierei, al statalităţii. Deci, aflându-ne acolo, într-un fel sau altul, am recunoaşte acea frontieră pe Nistru.”

Europa Liberă: Dar o colaborare cu Poliţia de Frontieră a Ucrainei?

Dorin Purice: „Avem o colaborare foarte bună. Există deja schimb de informaţii referitor la traficul de mărfuri şi călători pe acel segment centru, dinspre Ucraina. Avem schimbul de informaţii pe bază reciprocă. La fel, şi noi le furnizăm date despre traversări, ceea ce face mult mai posibil să analizăm informaţia referitor la circulaţia de călători prin acel segment.”

Europa Liberă: Cooperare transfrontalieră şi proiecte de implementat aveţi?

Dorin Purice: „Sigur. Avem foarte multe proiecte de cooperare transfrontalieră. Avem proiecte mari, proiecte tehnice, cum este, spre exemplu, proiectul de telefonie fixă şi mobilă pe frontieră, deci, în cadrul acestui proiect de amploare destul de mare vor fi instalate turnuri pe tot perimetrul frontierei de Vest, pe care vor fi amplasate echipamente de telefonie fixă şi mobilă. La fel, pe aceste turnuri, vor fi instalate şi camere de termoviziune, şi viziune nocturnă. Deci acesta este un proiect care ne va favoriza activitatea şi va duce la eficientizarea controlului frontier.”

Europa Liberă: La mulţi ani Poliţiei de Frontieră!

Dorin Purice: „Vă mulţumesc foarte mult.”
XS
SM
MD
LG