Linkuri accesibilitate

Partidele din fosta AIE s-au prăbuşit în sondajele de opinie


Alegătorul sceptic, scrutinul parlamentar din 28 noiembrie 2010
Alegătorul sceptic, scrutinul parlamentar din 28 noiembrie 2010

Dor Petruţi: „Chestiunea cu UE figurează undeva pe la 2-3% la capitolul priorităţi. Deci nu prea mai merge nici reţeta cu a discuta la nesfârşit despre aderare, vize.”


În plina criză politică, între 10 şi 26 mai, IMAS a efectuat un sondaj de opinie, la cererea agenţiei de ştiri IPN; un sondaj care confirmă cu cifre, două observaţii de bun simţ: prima, că partidele din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană vor pierde masiv din popularitate, în timp ce opoziţia comunistă va câştiga, indiferent de deznodământ. A doua, că oricui „cămaşa îi este mai aproape… decât haina”: în plină criză politică, arată sondajul IMAS, principalele temeri şi preocupări ale oamenilor erau: sărăcia, sănătatea şi şomajul. Alla Ceapai relatează:

Pentru prima dată în ultimii ani, criza politică figurează în sondajul IMAS ca una din cele mai grave probleme cu care s-a confruntat Republica Moldova. Cedând doar şomajului, instabilitatea politică a îngrijorat cetăţenii mai mult decât sărăcia, corupţia sau chiar salariile şi pensiile mici.

Fiecare al patrulea respondent crede că această criza politică a fost provocată de neînţelegerile dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc. Însă tributul acestei crize, spune directorul IMAS Doru Petruţi, urmează să fie plătit de toate cele trei partide din fosta AIE.

Comparativ cu sondajul IMAS din noiembrie 2012, fosta AIE a pierdut jumătate din credibilitatea electoratului, în special PLDM şi PD şi mai moderat PL. În plină criză politică, încrederea în PCRM a crescut practic de două ori, la fel şi în liderul acestui partid Vladimir Voronin. De altfel, în eventualitatea unor alegeri anticipate, comuniştii ar acumula cel mai mare scor, de 39 la sută. Cu 10 la sută mai puţin ar acumula la un loc cele trei partide din fosta alianţă.

Aceste tendinţe net avantajoase pentru comunişti se vor menţine şi în următoarele luni, crede Doru Petruţi, chiar dacă criza politică se pare că a luat sfârşit odată cu constituirea noii majorităţi parlamentare şi învestirea guvernului:

Doru Petruţi
Doru Petruţi
„Partidele de dreapta au pierdut nuclee din electorat. Am pierdut şi din electoratul conjunctural, dar au pierdut şi din nucleele lor de votanţi obişnuiţi. Iar pierderile sunt semnificative, 10-12 la sută un partid la capitolul intenţie de vot în patru luni asta poţi doar visa. Iată că unii au visat frumos. Probabil că am putea vorbi despre o uşoară ameliorare, dar asta e o perioada în care cetăţenii îşi reinvestesc încrederea. Probabil că şi-o reinvestesc pe o perioadă tot mai scurtă, pentru că vor aştepta rezultatele.”

Crearea locurilor de muncă, mărirea pensiilor şi a salariilor, dar şi lupta împotriva corupţiei sunt doar câteva din acţiunile pe care cetăţenii le aşteaptă din partea partidelor politice.

Doru Petruţi: „Sunt temele de campanie electorală. Oamenii nu cer mai mult decât li s-a promis.”

Mai mult de jumătate dintre respondenţi consideră că guvernarea AIE practic nu şi-au îndeplinit promisiunile electorale. În aceste condiţii partidele democratice îşi mai pot recăpăta încrederea în faţa oamenilor? Doru Petruţi este mai curând sceptic. Şi asta pentru că noul guvern ales, la fel ca şi cel precedent, insistă în special pe integrarea europeană, decât pe problemele cotidiene ale oamenilor:

„Chestiunea cu UE figurează undeva pe la 2-3 la sută la capitolul priorităţi. Deci nu prea mai merge nici reţeta cu a discuta la nesfârşit despre aderare, vize. Politicienii trebuie să înţeleagă că populaţia vrea mai întâi rezultate palpabile legate de viaţa lor de zi cu zi şi apoi perspective estice sau vestice.”

Deşi mai mulţi analişti politici au insistat asupra faptului că miza alegerii noului guvern ar fi summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, aproape jumătate din respondenţii la sondaj nu cred că în toamnă în cadrul acestui summit Moldova va reuşi să parafeze acordul de asociere cu UE. Cât priveşte vectorul extern al Moldovei, ca şi în sondajele anterioare, există preferinţe egale pro-Europa şi pro Rusia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG