Sesiunea examenelor de bacalaureat, supravegheată mai strict decât oricând, inclusiv cu camere video, este marcată de alerte de fraudă: mai întâi a fost testul la română ”scăpat” pe internet în timpul examenului de vinerea trecută, iar astăzi s-a relatat că o soartă similară au avut-o testele de engleză și franceză. Detalii în corespondența Tamarei Grejdeanu.
În mai puţin de o oră după ce absolvenţii au început susţinerea examenului de bacalaureat la limba străină, testele rezolvate au apărut pe internet. Viceministrul Educaţiei, Igor Grosu, spune că nu elevii sunt cei care au transmis informaţia, ci mai degrabă unii observatori de la centrele de bacalaureat. Oficialul a insistat că supravegherea video şi-a reconfirmat în timpul examenelor de azi utilitatea, întrucât 150 de elevi vor susţine la anul examenul, după ce au încercat să copieze:
„Testele au apărut după ora nouă, ceea ce dovedeşte că scurgerea s-a produs din centrele de bacalaureat, în limita de timp dintre desigilarea plicului şi până la distribuirea testelor în săli, noi presupunem că are loc această fotografiere, scanare. Deci noi mergem pe monitorizarea video, care a dovedit că este una eficientă şi imaginile care le vedem noi sunt foarte clare atunci când se face uz de telefoane, copiuţe, căşti. ”
Faptul că şi astăzi testele au fost divulgate în timpul examenelor a reanimat valul de critici ce vizează supravegherea video. Cu toate acestea, fostul ministru al educaţiei, Anatol Gremalschi este de părere că practica din acest an nu poate fi pusă sub semnul întrebării atâta timp cât este ordine în sălile de clasă şi orice încercare de fraudă este detectata si pedepsită:
„Deci în sala de examene trebuie să fie create condiţii ca elevii să nu primească răspunsurile la teste. Un test, un om cu pregătire generală îl rezolvă în zece minute, prin urmare a apărut el în internet, nu a apărut, nu are nici o relevanţă.”
Expertul în educaţie, Andrei Munteanu consideră totuşi că ministerul nu poate fi scutit de vinovăţie pentru scurgerea premeditată de informaţie, ceea ce în opinia sa, contribuie la perpetuarea unei stări de bucluc, în jurul examenelor de bacalaureat:
„În situaţia aceasta ministerul educaţiei este implicat. Nu vreau să zic că la nivel de vârf, e foarte posibil la nivel de angajaţi, dar cu siguranţă aici este cooperare cu persoanele care au fost în echipa de autori ai testului.”
La părerea expertului, forfota care se creează în jurul examenului de absolvire nu descurajează copiatul, ci mai degrabă îi stimulează pe tineri să nu aibă încredere în propriile aptitudini.
Experienţa de anul trecut, care s-a dovedit a fi una stresantă, după ce ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au încercat să surprindă chiar în centrele de bacalaureat cazurile de luare de mită, în acest an fraudele sunt cercetate cu mai multa grijă. Astăzi au fost semnalate trei cazuri de colectare de bani în rândul observatorilor, iar de la începutul examenelor s-ar fi înregistrat 12 delicte de acest fel. Ofiţerul centrului a mai spus că personalul de la CNA se poate implica la cererea ministerului însoţita de probe concludente.