Linkuri accesibilitate

„Transnistria - acolo e toată spălătura de bani”


La Tiraspol
La Tiraspol

Vox populi la Căuşeni, unde au fost comemoraţi 21 de ani de la bătălia de la Tighina, cea mai sângeroasă luptă din timpul războiului de pe Nistru.


Mai mulți participanți de pe malul drept la războiul de pe Nistru din 1992 au marcat astăzi, la Căușeni, 21 de ani de la cea mai sângeroasă bătălie, cea de la Tighina. Au avut loc comemorări și la locul luptelor, unde liderul transnistrean Evgheni Șevciuk a spus că Benderul este oraș transnistrean pe care administrația sa îl va întări și dezvolta. La Căușeni, Valentina Ursu a discutat cu mai mulți combatanți moldoveni.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct

Europa Liberă: După 21 de ani de la acel tragic conflict, de aici, de la Nistru, ce lipseşte astăzi ca statul să fie integru?

„Noi suntem vânduţi dimprejur. Eu nu ştiu de ce poporul acesta… dac aşa se vinde unul pe altul... Iată acuma se mai gudură aceştia din Transnistria şi vor război. Vor sărăcie. Tăiată ca lumea - coada economică, să le ia la toţi ştampila şi s-a mântuit războiul, că ei îl vor gâtui singuri pe prezidentul Pridnestroviei. Mare Pridnestrovie au şi ei! Şi au prezident acolo! Se va mântui toată problema. Că ei se vor întoarce înapoi şi vor începe să o gâtuie pe Rusia: „Davaite!”, că voi ne daţi ajutor.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă acest gest al lui Evgheni Şevciuk de a pune hotar aici?

„Aceasta înseamnă că fărădelegea e în Parlament la noi. Şi ei au spete, că îi susţine Rusia.”

Europa Liberă: E mai bine de renunţat la Transnistria sau de insistat ca Moldova să devină un stat unificat şi puternic?

„Doamne fereşte de renunţat! Nu se poate. Acesta e pământul nostru. Sunt copii de ai noştri însuraţi acolo, fete măritate. De să facem noi aceasta? E ca şi cum i-am trăda. Nouă ne ajunge atâta trădare. Alegeţi-mă pe mine prezident şi eu, în timp de 4 ceasuri, am regulat totul.”

Europa Liberă: Cum?

„Coada economică le-aş opri-o, le-aş strânge-o între uşă şi s-ar mântui hâtria din Transnistria: că ei transportează prin Evropa, prin toate ţările transportează mărfuri, metal.”

Europa Liberă: De ce Rusia nu-şi retrage armata?


„Dar ruşii când au fost cu mintea întreagă? Şi ei au pământul lor, o grămadă. Ce, nu le ajunge?

Europa Liberă: De ce nu îşi retrag armata?

„De atâta nu şi-o retrag că ei vor să facă ca în regiunea Kaliningrad, vor să facă enclavă, numai că ai noştri dau din urechi: le trebu’ bani mulţi, le plac banii, săracii, la târg îi cumperi şi îi vinzi, cum vrei.”

„Actuala Republica Moldova şi Transnistria separatistă nu sunt decât două spălătorii mari de bani. Mulţi dintre procurorii din Chişinău au maşini luxoase înmatriculate. Unde? În Tiraspol! Şi veteranii mor de foame... Şevciuk îşi face de cap.”

Europa Liberă: Şansele reunificării Republicii Moldova sunt mari?

„Nu cred că Republica Moldova are vreo şansă să se unifice, fără integrare sau să se integreze fără unificare.

Europa Liberă: Şansa reunificării Republicii Moldova există?

„Nu e o prioritate reunificarea statului Moldova, pentru că acolo e spălătură de bani, acolo e business, tot ce se face.”

Europa Liberă: Unde se face business?

„În Transnistria.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi luptat în acel conflict armat de acum 21 de ani. Aţi avut un scop atunci?

„Noi am vrut să rămână un stat moldav. Dar dacă nu s-a primit, ce să-i faci? Iaca război va fi degrabă, da. Toţi sunt cointeresaţi să facă bani, principalul... bani. Şi acolo e toată spălătura de bani: şi a Moldovei, şi a Rusiei, şi a Transnistriei, şi a Ucrainei, tot e acolo.”

Europa Liberă: Dar acest gest al lui Evgheni Şevciuk, liderul autorităţii tiraspolene, de a ridica aşa zis hotar?

„Eu sunt la curent cu informaţia, dar asta e, pur şi simplu, ca să nu fie linişte şi pace.”

Europa Liberă: Cum trebuie să reacţioneze Chişinăul la aceste provocări?

„Ei nu vor reacţiona deloc.”

Europa Liberă: Dar cum ar trebui?

„Ei motivează un lucru, pur şi simplu, că nu trebuie să reacţioneze la ceea ce face Transnistria. Trebuie să reacţioneze, nu au încotro. Dacă vine Rusia, vin delegaţii, vin în Republica Moldova şi nu le pasă de ţara noastră, ce să mai vorbim de statul nostru?”

Europa Liberă: Deznădejdea e atât de mare?

„Eu m-am disperat după ce mi-au tăiat compensaţia şi m-am disperat cu totul, 100% m-am disperat, cu toată Moldova.”

Europa Liberă: Sunteţi veteran, invalid al războiului de la Nistru?

„Da.”

Europa Liberă: Vă văd că oftaţi mai mult. Şi ochii în lacrimi vă văd.

„De aceea că am pierdut mulţi colegi, ca azi – al doilea.”

Europa Liberă: De aici, de la Căuşeni?

„Da, cum am intrat în Bender, a decedat. Până atunci noi nu am înţeles. Noi am intrat să scoatem poliţia. Noi nu am intrat să luptăm. Eu am fost colaborator de poliţie. Eu sunt bucuros că sunt viu, spre deosebire de alţii. Iată ce bucurie am. Şi am copii, şi am familie, şi mă mai descurc cum mă descurc. Dar acei care au decedat, cu copiii la ceilalţi, apoi aceia suferă. Mai uşor era în Transnistria să lupţi decât să trăieşti acuma. Şi să scoţi bucăţica de pâine pe care eu trebuie să o merit. Ei, dar... va trece. Eu sunt bucuros, vă spun, că sunt viu...”
Previous Next

XS
SM
MD
LG