Linkuri accesibilitate

Olivier Descamps: „Îmbunătăţirea climatului investiţional şi lupta cu corupţia sunt absolut obligatorii”


Olivier Descamps
Olivier Descamps

Directorul executiv al BERD pentru regiunea Europei de Est, Caucazului, Asiei Centrale şi Turciei răspunde întrebărilor Europei Libere.


Se află în Moldova directorul pentru Europa de Est, Caucaz, Asia Centrală şi Turcia al Băncii Europene pentru Reconstrucţie si Dezvoltare. Olivier Descamps. Banca are nenumărate proiecte în Republica Moldova şi după cum declara astăzi ministrul economiei, vicepremierul Valeriu Lazăr, după convorbirile cu domnul Descamps, BERD şi-a dezvoltat strategia referitoare la Moldova în baza priorităţilor Moldovei. Cu domnul Olivier Descamps a stat de vorbă Valentina Ursu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:56 0:00
Link direct

Europa Liberă: BERD sprijină înfiinţarea Consiliului Economic în Republica Moldova - un consiliu pentru facilitarea dialogului între guvern şi oamenii de afaceri, prezidat de premierul Iurie Leancă, - cu un grant de 300.000 euro, aşa cum spuneţi Dvs., de la donatorii generoși ai Fondului pentru ţările în tranziție timpurie, care va finanța activitatea Secretariatului organului consultativ. Dle Olivier Descamps, de ce e bine ca sa fie creat acest Consiliu Economic, care va funcționa ca un organ consultativ?

Olivier Descamps: Din câteva motive. Unu: pentru că unul dintre scopurile principale ale guvernului constă în îmbunătăţirea climatului investiţional şi în combaterea corupţiei. Doi: dacă avem o platformă independentă şi neutră unde mediul de afaceri şi oficialii guvernamentali de rang înalt vor putea să comunice, sa se asculte unii pe alţii, înseamnă că există un bun dialog între aceştia. Şi trei: am făcut-o şi în alte ţări şi funcţionează!

Europa libera: Dar, vreau să vă întreb foarte clar acolo unde e corupţie, ţara este ocolită de investitorii străini?

Olivier Descamps
: Vorbiţi despre investitorii străini care îşi aleg locul unde să investească, în ce ţară cred ei că este cel mai raţional şi atractiv să o facă. Dar cred că de asemenea este ceva care îi afectează şi pe investitorii locali. Poziţia BERD este următoarea: o ţară trebuie să fie atractivă atât pentru investitorii străini cât şi pentru cei locali. Respectiv, subiectul climatului investiţional, o legislaţie prietenoasă faţă de mediul de afaceri şi un sistem judiciar care să respecte supremaţia legii sunt nişte elemente esenţiale pentru absolut orice investitor care are planuri serioase referitoare la Moldova. Moldova are nevoie de locuri de muncă. Moldova are nevoie de acces la finanţare. Haideţi să ne uităm cine oferă finanţare acestei ţări? Primul şi cel mai important flux financiar vine de la emigranţii moldoveni. Remitenţele. Pe locul doi sunt instituţiile financiare internaţionale. Şi al treilea este reprezentat de investitorii străini ceva mai curajoşi. Aceste lucruri ar trebui să explice de ce acest guvern ar trebui să trateze climatul investiţional şi lupta cu corupţia ca pe ceva absolut indispensabil pentru dezvoltarea durabilă a ţării şi pentru binele cetăţenilor, pentru ca aceştia să aibă încredere în faptul că lucrurile pot fi îmbunătăţite.

Europa libera: Domnule director, în 20 de ani în Republica Moldova au venit investiţii străine: şi nemţeşti şi franceze şi din alte ţări, dar în acest timp, investitorii au şi fost cu mâinile pe bagaje ca să abandoneze Republica Moldova. Sigur că printre lacunele sau printre problemele cu care s-au confruntat au fost corupţia, dar şi felul cum se administrează vama şi FISC-ul. Să fie acestea probleme care dau bătăi de cap investitorilor? Şi pe cât de prietenos pare a fi mediul de afaceri acum?

Olivier Descamps: Orice ţară, orice ţară tânără care porneşte pe calea stabilirii propriei identităţi, a găsirii unui sistem de valori şi a adoptării modelului democratic şi al unei pieţe libere, are de parcurs un drum sinuos. Este un proces care înaintează pas cu pas. BERD a fost prezentă aici în calitate de partener al Moldovei pe parcursul ultimilor 20 de ani. Eu călătoresc în această ţară deja de 15 ani. Am investit 900 milioane de Euro. Şi toate aceste întrebări pe care le puneţi au existat pe parcursul tuturor călătoriilor mele în Moldova.

Europa libera: Şi răspunsul dvs care este?

Olivier Descamps: Răspunsul este că situaţia s-a îmbunătăţit, comparativ cu cea din trecut. Chestiunea este că uneori este mai bine, alteori este mai rău. Există anumite lucruri care s-au schimbat radical şi ireversibil spre bine. Dar, Moldova nu este unica ţară în care există foarte multe interese. Şi acest lucru creează un gen de rezistenţă la ritmul cu care se dezvoltă ţara. Cred că este rolul instituţiilor financiare internaţionale şi a Uniunii Europene, în calitatea lor de parteneri, să încerce să fie cei care să încurajeze şi să promoveze dezvoltarea şi schimbarea, astfel ca să se ajungă la un teren cât mai propice pentru afaceri, pentru ca acestea să fie cât mai competitive. De asemenea, e nevoie să se reducă rolul statului şi în cele din urmă să fie dezvoltat cel mai mare talent pe care-l poate avea o ţară - capitalul uman, inclusiv în domeniul antreprenoriatului. Guvernul este responsabil de viteza acestor procese.

Europa libera: În ultimul timp s-a vorbit intens despre aceste atacuri de tip raider asupra sistemului bancar. Cât de mult afectează aceste lucruri imaginea Republicii Moldova, preponderent şi pentru instituţiile financiare. Cât de mult se răsfrânge asupra dialogului pe care îl poartă guvernanţii cu reprezentanţii acestor instituţii?

Olivier Descamps: Cred că este unul dintre subiectele principale în discuţiile dintre părţi. Sistemul bancar din orice ţară reprezintă „sângele” unei economii de piaţă. Aşa că este important pentru o dezvoltare echilibrată şi durabilă a ţării ca să aveţi un sistem bancar bun. Aceasta înseamnă că trebuie să aveţi un cadru puternic de supraveghere, reglementare şi de analiză a riscurilor, trebuie să aveţi o bună guvernare corporativă pentru fiecare bancă în parte dar şi pentru întregul sistem. Este important să aveţi transparenţa proprietarilor şi un management puternic compus din, aş zice eu, „bancheri reali”.

Europa libera: Domnule director, ziceţi că pe parcursul a 15 ani aţi tot vizitat Republica Moldova. Statul acesta se bucură de o asistenţă financiară foarte mare din partea donatorilor. Opoziţia comunistă încearcă să acrediteze ideea că cetăţeanul înglodat în datorii va ajunge la un moment să zică că nu mai are nevoie de această asistenţă. Cum trebuie percepută la justa valoare asistenţa pe care o oferă donatorii străini, inclusiv instituţiile financiare europene, străine.

Olivier Descamps: Atunci când eşti un stat relativ tânăr care încearcă să se dezvolte conform unui model durabil, trebuie să lucrezi cu parteneri. E vorba de accesul la capital când nu ai capital propriu. Sau nu dispui pe termen lung de economii proprii. O altă provocare pe care trebuie să o depăşească o ţară constă în făurirea unor instituţii puternice. Trebuie să înţelegi lecţiile de succes sau de insucces ale altora. Acestea, cred eu, este rolul instituţiilor financiare internaţionale. Fiecare dintre acestea are valoarea sa şi propriul know-how, dar, în general, ele au viziune de perspectivă. De aceea, există un interes comun atunci când BERD investeşte într-un proiect, o face din perspectiva unui impact de durată, versus ceva care să poată fi considerat o nereuşită. Acesta este mandatul BERD în Moldova, să ajutăm sectorul privat. Şi nu cred că mai este cineva care are experienţa, know-how-ul şi banii necesari unor activităţi pe termen lung în această ţară. Vom lucra cu toată lumea: de la cei mai mici antreprenori la bănci, cu condiţia să fie „sănătoase”, şi vom lucra inclusiv cu Guvernul în încercarea de a mişca sectorul public spre un model de management mai comercial şi către un mod mai transparent de lucru în domeniul infrastructurii. Dar noi suntem doar nişte parteneri, nu suntem actorii principali. Guvernul, autorităţile şi agenţiile statului sunt actorii care trebuie să ia cu împrumut de la oamenii potriviţi pentru nişte scopuri potrivite.

Europa libera: Dar răspunsul Dumneavoastră scurt: trebuie să-i sperie pe cetăţeni povara datoriilor externe?

Olivier Descamps: Nu, dacă acestea sunt bine gestionate şi dacă sunt luate pentru nişte scopuri care vor spori creşterea economică, vor crea noi locuri de muncă şi vor aduce bunăstare cetăţenilor.
XS
SM
MD
LG