Linkuri accesibilitate

Smadj


„Om al Renașterii digitale, un fel de Brian Eno african.”





Smadj, pe numele său adevărat Jean-Pierre Smadja, s-a născut în Tunisia, și a crescut și a fost educat la Paris ascultând muzică orientală, muzică braziliană, funk, soul, folk, și mai toate formele de agregare ale jazz-ului contemporan.

Face muzică de prin anii '90, dar a dobândit recunoașterea internațională abia în 2004, cu albumul „Take It And Drive”, ale cărui sunete sînt rezultatul amestecului dintre tradiția muzicală nord-africană și formele muzicii electronice contemporane de pe continentul european.



Muzica de pe acest album e și combinația perfectă dintre două instrumente pe care Smadj le stăpînește foarte bine: oud-ul (acea lăută arăbească despre care se spune că e precursoarea ghitării) și computer-ul.

Un alt element de bază pentru a înțelege cum face acest om muzică este faptul că e licențiat în inginerie de sunet, și a avut o carieră de succes ca inginer de sunete pentru faimoși muzicieni folk și clasici.

La lansarea albumului „Take It And Drive” în 2004, cronicarul muzical de la „Daily Telegraph” exclama: „Om al Renașterii digitale, un fel de Brian Eno african, [Smadj] este unul din cele mai răsunătoare debuturi din anii recenți.”

Noi ascultăm acum piesa „Fatwords” a cărei partitură sonoră e interpretată de una din cele mai faimoase cîntărețe africane ale momentului, Rokia Traoré din Mali.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG