Linkuri accesibilitate

Smadj


„Om al Renașterii digitale, un fel de Brian Eno african.”

Smadj, pe numele său adevărat Jean-Pierre Smadja, s-a născut în Tunisia, și a crescut și a fost educat la Paris ascultând muzică orientală, muzică braziliană, funk, soul, folk, și mai toate formele de agregare ale jazz-ului contemporan.

Face muzică de prin anii '90, dar a dobândit recunoașterea internațională abia în 2004, cu albumul „Take It And Drive”, ale cărui sunete sînt rezultatul amestecului dintre tradiția muzicală nord-africană și formele muzicii electronice contemporane de pe continentul european.Muzica de pe acest album e și combinația perfectă dintre două instrumente pe care Smadj le stăpînește foarte bine: oud-ul (acea lăută arăbească despre care se spune că e precursoarea ghitării) și computer-ul.

Un alt element de bază pentru a înțelege cum face acest om muzică este faptul că e licențiat în inginerie de sunet, și a avut o carieră de succes ca inginer de sunete pentru faimoși muzicieni folk și clasici.

La lansarea albumului „Take It And Drive” în 2004, cronicarul muzical de la „Daily Telegraph” exclama: „Om al Renașterii digitale, un fel de Brian Eno african, [Smadj] este unul din cele mai răsunătoare debuturi din anii recenți.”

Noi ascultăm acum piesa „Fatwords” a cărei partitură sonoră e interpretată de una din cele mai faimoase cîntărețe africane ale momentului, Rokia Traoré din Mali.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG