Linkuri accesibilitate

Bogdan Aurescu: „Parteneriatul strategic între România şi R. Moldova este la nivelul cel mai bun de când a fost creat”


Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu

Secretarulul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Romania, Bogdan Aurescu, în dialog cu Valentina Ursu, despre importanta parteneriatului strategic moldo-român.



Europa Liberă: Să spunem dacă se îndreptăţeşte acest parteneriat strategic dintre Chişinău şi Bucureşti.

Bogdan Aurescu: „Parteneriatul strategic între România şi Republica Moldova este la nivelul cel mai bun, cel mai substanţial, cel mai dens, de când a fost el creat. Spun acest lucru atât prin prisma întâlnirilor foarte dese care au avut loc la cel mai înalt nivel între ţările noastre: întâlnirea preşedinţilor, a primilor miniştri, vizitele miniştrilor de Externe, participarea ministrului de Externe al Republicii Moldova la reuniunea ambasadorilor şi foarte multe proiecte concrete care iată prind contur şi care ajută performanţa Republicii Moldova întru integrarea europeană. Există proiecte în ceea ce priveşte domeniul concurenţei şi proiectul care se referă la construcţia instituţională a Comisiei Naţionale de Integritate din Republica Moldova, pe baza experienţei foarte bune a Agenţiei Naţionale de Integritate din România, proiectele care se referă la transferul experienţei SMURD-ului din România în Republica Moldova. Sperăm, cât mai curând, să înceapă proiectul pilot pe care îl va dezvolta SMURD-ul din România, în aşa fel încât să poată să fie acordată inclusiv asistenţă de urgenţă transfrontalieră. Proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni – un proiect care este foarte important pentru independenţa energetică a Republicii Moldova şi care, conform planului de lucru, va fi finalizat până la sfârşitul anului, indiferent de orice alte zvonuri.”

Europa Liberă: Bine, dar se spune că nu se află constructorii să muncească la acesta.

Bogdan Aurescu: „Au fost clar explicate aceste chestiuni şi de către constructori, şi de către autorităţile din România şi Republica Moldova: planul de lucru va fi respectat. Sunt unele păreri neavizate care încearcă să spună că preţurile la gaze, pe acest gazoduct, vor fi mai mari decât preţurile pe care Republica Moldova le va aduce din alte surse. O spun din surse autorizate pentru că m-am ocupat de acest lucru. În platoul continental al României, în care va începe exploatarea resurselor de gaze, în orizontul foarte apropiat, există resurse suficiente, estimate, conform surselor publice, la aproximativ 500-600 de miliarde de metri cubi de gaz.”

Europa Liberă: Dar asta peste 3-4 ani.

Bogdan Aurescu: „Dacă gazoductul Iaşi-Ungheni va avea o capacitate de 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaz anual, vă daţi seama că există suficiente surse proprii ale României pentru a alimenta acest gazoduct. Sigur că trebuie făcute eforturi în continuare, pentru a extinde gazoductul şi spre Chişinău, pentru a crea şi celelalte linii de interconectare electrică, dar lucrurile se produc, se fac în mod real, ele se construiesc. Şi, până la sfârşitul anului, va fi gata linia de electricitate Fălciu-Goteşti. Lucrăm, în continuare, şi la celelalte proiecte de intercontectare. La întâlnirea celor doi prim-miniştri, care a fost pe 26-27 august, s-a discutat şi despre proiectul interconectării podurilor, refacerea podurilor dintre România şi Republica Moldova. Prioritar va fi podul de la Ungheni, la care iarăşi se va lucra în perioada următoare, într-o singură valoare.”

Europa Liberă: Şi totuşi se sugerează că greu trec Prutul investitorii români.

Bogdan Aurescu: „Investiţii româneşti în Republica Moldova există, vor fi din ce în ce mai multe, pe măsură ce şi cadrul normativ, şi instituţional din Republica Moldova, şi condiţiile de acces a investitorilor din România în Republica Moldova şi, în general, din Uniunea Europeană în Republica Moldova vor fi mai bune. De asemenea, este foarte importat ca, în Republica Moldova, investiţiile româneşti şi prezenţele româneşti care sunt deja aici să aibă un climat investiţional şi competiţional corect. Nu ne îndoim că există aceste intenţii şi voinţă politică din partea guvernului de la Chişinău de a crea acest climat.”

Europa Liberă: Ştiţi de ce v-am întrebat despre investiţii? Pentru că unii zic că s-ar putea o Moldovă europenizată să fie acaparată de către capitalul rusesc.

Bogdan Aurescu: „Sunt convins că explicaţiile, pe care şi guvernul de la Chişinău, şi experţii europeni le dau cu privire la avantajele pe care le reprezintă conectarea pieţei din Moldova la piaţa europeană, prin Acordul de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător, vor arăta foarte clar care sunt beneficiile extrem de concrete pentru cetăţeanul de pe stradă, nu doar pentru companiile din Republica Moldova şi pentru piaţa din Republica Moldova ale acestei conectări. Lucrurile aici sunt extrem de clare şi vorbim din experienţa directă a României pentru care conectarea la piaţa europeană a reprezentat, sigur că, pentru unele companii şi firme o provocare, dar a reprezentat, în acelaşi timp, şi o oportunitate extraordinară de adaptare la nivelul de competitivitate din Uniunea Europeană. Acest nivel de competitivitate trebuie deja construit de acum. Pentru că, în momentul în care Acordul de liber schimb va fi în funcţiune, va fi aplicat, acest lucru va deschide piaţa Republicii Moldova pentru produsele europene mai mult decât până acum şi, în egală măsură, piaţa Uniunii Europene pentru produsele Republicii Moldova. Şi, din acest punct de vedere, este în interesul pieţei interne din Republica Moldova să devină mai competitivă.”

Europa Liberă: Unii dintre observatori sugerează că, din moment ce această ambiţie occidentală devine mai pronunţată, din partea autorităţilor de la Chişinău, se supără Kremlinul şi această apropiere de UE nu e văzută cu ochi buni de către conducătorii de la Moscova. E o descurajare pentru statul Republica Moldova şi cetăţenii săi?

Bogdan Aurescu: „Sigur că fiecare este liber să aibă propriile opinii despre orice. Ceea ce este important este ca Republica Moldova să îşi consolideze opţiunea europeană pentru că aceasta este opţiunea pe care cetăţenii o doresc. Prin urmare, indiferent care sunt opiniile altora, ceea ce este important este ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi în relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Nu cred că există o altă opţiune pentru ca cetăţenii din Republica Moldova să fie liberi, să se bucure de un climat democratic şi de prosperitate, decât alegerea europeană.”

Europa Liberă: La Bucureşti, a existat acest consens naţional, când a aderat România şi la NATO, şi la UE.

Bogdan Aurescu: „La Bucureşti a existat acest consens naţional, a existat această dorinţă a tuturor forţelor politice din România, indiferent de orientare şi de ideologie, de culoare politică, dar şi din punct de vedere al sprijinului societăţii. Evident că a existat acest consens politic şi este foarte îmbucurător faptul că şi în Republica Moldova el începe să se contureze, din ce în ce mai puternic. Sigur că pot exista şi alte opinii politice şi este foarte important ca, într-o societate democratică, să existe o pluralitate de opinii. Ceea ce este însă foarte important este ca această dezbatere să se desfăşoare cu argumente concrete. Şi, din punct de vedere al logicii argumentelor, aici nu este niciun dubiu că opţiunea de integrare europeană este opţiunea câştigătoare pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii ei.”
XS
SM
MD
LG