Linkuri accesibilitate

Interviu cu ambasadorul R. Moldova la Bucureşti (România liberă)


Criteriile politice ale spaţiului Schengen (contributors.ro).



Presa de la București se ocupă și ea de pregătirile înaintea summitului PE de la Vilnius. Detalii are Tania Radu.

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, acorda astazi un interviu cotidianului România libera, in care sunt abordate relatia Moldovei cu Rusia, in apropierea summitului de la Vilnius, dar si conditionarile de ordin economic ale pozitiei Republicii Moldova intre Rusia si Uniunea Europeana.

Ambasadorul Renita comenteaza informatiile difuzate de Serviciul Secret al autointitulatei republici transnistrene, care avertizeaza ca ar putea aparea „provocari” in urmatorul interval, care sa reaprinda „conflictul” transnistrean. Diplomatul reaminteste ca in clipa de fata nu exista niciun conflict in Transnistria. Cetatenii de pe ambele maluri ale Nistrului circula liber, doar autoritatile au abordari politice diferite. Recunoaște ca „situaţia este dificilă atât pe relaţia Chişinău-Tiraspol, dar şi în context mai general.

„Opţiunea fermă a Republicii Moldova a marcat profund prezentul, dar mai ales viitorul zonei în care se află ţara mea”. In opinia invitatului României libere, Transnistria insasi ar putea opta la un moment dat pentru o apropiere de o piata economica previzibila, cum este cea europeana. Deja 50% din exporturile regiunii sunt catre spatiul european. De altfel, despre embargourile succesive dispuse de Rusia, Iurie Renita spune: „tot raul spre bine”. Republica Moldova a fost silita sa-si diversifice pietele de desfacere. In domeniul energiei, dependenta este inca de 100%, cel putin pana la darea in folosinta a gazoductului Ungheni-Iasi, care va rezolva ceva, dar in mica masura, si nu pentru aceasta iarna.

„După mine, R. Moldova şi România ar fi trebuit să înceapă mai demult o colaborare economică intensă, în loc să se fi complăcut în discursuri lirice, fiindcă adevărata integrare a celor două ţări se face începând cu economia”, spune ambasadorul moldovean la Bucuresti. In conditiile actuale, Moldova va parafa acordurile de la Vilnius, dar va ramane membru al Comunitatii Statelor Independente, pentru ca, recunoaste diplomatul acreditat la Bucuresti, nu exista inca o relatie ireversibila cu Uniunea Europeana. Despre asa ceva se va putea vorbi abia dupa semnarea si ratificarea acordurilor.

Un articol publicat pe site-ul contributors.ro, sub semnatura lui Adrian Marius Dobre, se ocupa de transformarile pe care e pe cale sa le suporte viziunea europeana asupra spatiului Schengen. Deja obstructiile fata de aderarea Romăniei arata ca nu criteriile specifice se afla acum pe primul plan, ci cel politic. Este de asteptat, considera acest analist, ca intr-un fel sau altul criteriul politic sa fie cuprins in viitoarele reglementari privind aderarea la spatiul Schengen. România s-ar putea vedea in situatia sa se plieze din mers pe noi regulamente, dupa ce deja a indeplinit, tehnic vorbind, dar inutil, conditiile legale cerute in prezent. Adrian Marius Dobre considera ca, la momentul respectiv, România va trebui sa re-evalueze avantajele aderarii la spatiul Schengen. Articolul sugereaza ca exista deja indoieli, legate, de exemplu, de conditionalitatile europene privind accesul investitorilor turci sau arabi pe piata româneasca. Deocamdata, ele pot fi privite ca oportunitati ratate.
XS
SM
MD
LG