După dramatica întoarcere din drum a Ucrainei, care a suspendat joi pregătirea Acordului de asociere cu UE, politicienii și comentatorii de presă încearcă să ghicească printre altele care va fi impactul acestei decizii asupra integrării europene a altor țări din Parteneriatul Estic, inclusiv a Moldovei.
Ministrul de externe al Suediei Carl Bildt și-a exprimat temerea că în zilele următoare Rusia va face presiuni și asupra Moldovei pentru a o împiedica să avanseze pe calea integrării europene:
„Ce s-a întâmplat cu Armenia, ce s-a întâmplat cu Ucraina... se va întâmpla cu Moldova în zilele următoare”, a spus șeful diplomației suedeze, care s-a numărat printre inițiatorii Parteneriatului Estic. Vorbind la o conferință internațională la Washington, Bildt a mai spus că în zilele rămase până la summitul de la Vilnius este nevoie ca Occidentul să spună Moldovei cât mai răspicat, ca și Georgiei, că are tot dreptul să-și decidă singură viitorul.
La Londra ministrul de externe al Marii Britanii, William Hague, a deplâns decizia ucraineană, adăugând că țara sa așteaptă cu nerăbdare ca Moldova și Georgia să parafeze la Vilnius acodurile de asociere.
La câteva ore după dramaticul anunț de joi al guvernului ucrainean, purtătoarea de cuvânt a premierului Iurie Leancă, Liliana Vițu, a insistat într-o declarație la Radio Chișinău că ambițiile europene ale Moldovei rămân neschimbate.
O declarație asemănătoare a făcut președinția de la Chișinău, prin vocea purtătorului de cuvânt Vlad Țurcanu.
Oficialii din Rusia au salutat anunțul guvernului ucrainean că se va mai gândi înainte de a continua apropierea de Europa. Iar reprezentantul permanent al Moscovei la UE, Vladimir Cijov, a declarat agenției Interfax la Bruxelles că Acordul de asociere al Ucrainei este sub semnul întrebării și a adăugat: „Probabil că documentele referitoare la Moldova și Georgia vor fi parafate. Cel puțin eu nu văd impedimente în acest moment, deși ambele țări vor întâmpina cu siguranță probleme”.
Aseară într-o apariție la o emisiune televizată premierul Iurie Leancă a spus printre altele că evenimentele de la Kiev vor complica situația Moldovei, dar ar putea să o și ajute. Premierul a părut să sugereze că europenii vor fi atât de dornici să-și asigure un succes în Parteneriatul Estic ca să compenseze eșecul ucrainean, încât ar putea oferi în sfârșit Moldovei perspectiva aderării la Uniunea Europeană.
De altă părere este revista britanică „Economist”, care a publicat un articol despre Moldova cu titlul „Drumul spre UE trece prin Ucraina”. În comentariul scris înainte ca Kievul să anunțe joi că nu va mai semna acordul de asociere, „Economist” scrie că dacă Ucraina se răzgândește, Moldovei îi va fi greu să reziste presiunilor rusești de a abandona integrarea europeană.
„Economist” adaugă că reîntoarcerea Ucrainei în brațele Rusiei va îngreuna și rezolvarea conflictului transistrean. „Dl. Leancă – scrie „Economist” – spune că le-a amintit transnistrenilor că regiunea lor se află între noi și Ucraina, nu între noi și altcineva”. Dar dacă Ucraina optează pentru oferta rușilor, scrie „Economist”, distanța dintre Tiraspol și Moscova va deveni irelevantă.