Linkuri accesibilitate

Decizia Ucrainei văzută de la București (Hotnews, „22”)


Perspective ale Moldovei post-Vilnius (Dilema veche).



„Ucraina a renunţat la acordul de asociere cu UE”, este titlul stirii aparute in varianta electronica a cotidianului România libera, care anunta doar formula prin care reprezentantii Uniunii Europene la Kiev au luat act de aceasta decizie: „Misiunea noastră s-a încheiat", a declarat fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski, aflat în misiune in Ucraina alături de fostul preşedinte al Parlamentului European Pat Cox.

Platforma Hotnews inglobeaza in titlul stirii si concluzia: „Acordul de asociere al Ucrainei cu UE a fost ingropat. Kievul a suspendat demersul pentru a asigura securitatea nationala si pentru a relansa relatiile economice cu Rusia”. Este citata Katherine Ashton, reprezentantul european pentru Afaceri Externe, care a vorbit despre dezamagire, si a Uniunii europene, dar si a poporului ucrainean, presupune domnia sa. Decizia Kievului, concretizata printr-un vot negativ al parlamentului pe legea care ar fi permis transferarea in strainatate a fostului premier incarcerat Iulia Timosenko, apoi printr-un decret care „suspenda procesul de pregatire a acordului de asociere intre Ucraina si UE”. Cu o zi inainte, premierul ucrainean Mikola Azarov avusese o intalnire in tete-a-tete cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev, informeaza de asemenea Hotnews.

Pagina electronica a saptamanalului 22 a inclus imediat interviul acordat unui post de radio de consilierul prezidential pentru Afaceri Strategice si Securitate Nationala, Iulian Chifu. Domnia sa s-a referit la consecintele pe care decizia Ucrainei o va avea asupra Republicii Moldova, care si-a anuntat in continuare intentia de a parafa la Vilnius acordurile de asociere si liber schimb. Iulian Chifu sustine ca „exista semne de intrebare în raport cu procesul de soluţionare a chestiunii nistrene, care de asemenea s-ar putea să revină în prim plan”. Moldova merge mai departe, dar, atrage atentia consilierul presedintelui Traian Basescu, „nu este un drum fără întoarcere”. In opinia sa, acum va conta voinţa populaţiei de dincolo de Prut, voinţa politică şi capacitatea de a gestiona ceea ce se anunta deja. Iulian Chifu spune ca sunt anunţate „manifestaţii de stradă, organizate de Partidul Comunist, [...] mişcări şi tentative de organizare a unor referendumuri în zona autonomă găgăuză, care să marcheze voinţa de orientare a Republicii Moldova către Uniunea Vamală şi [...] ipotetica [...] Uniune Euro-Asiatică ce va fi înfiinţată din 2015".

Un comentariu aparut in Dilema Veche, sub semnatura lui Ovidiu Nahoi, estima inca inainte de decizia de ieri a Kievului dificultatile viitoare. Rusia are puterea sa fractureze unanimitatea de care va fi nevoie, la un moment dat, pentru ca acordurile parafate la Vilnius sa devina realitate. Nahoi reaminteste ca in perioada anterioara vicepemierul Dmitri Rogozin s-a aflat la Bruxelles, intr-o incercare de a disuada „de la om la om” pe liderii europeni sa incheie tratate de asociere si liber schimb cu Ucraina si sa parafeze cu Republica Moldova. A amenintat chiar si cu recunoasterea independentei Transnistriei. Nimeni nu garanteaza, arata jurnalistul, ca nu se va gasi intre ministrii de interne ai statelor membre cineva care sa lege ridicarea vizelor pentru moldoveni de problema imigratiei, de lipsa unor reforme in justitie, adica exact ceea ce i se întîmpla acum si României in dosarul Schengen, scrie Ovidiu Nahoi in Dilema Veche.
XS
SM
MD
LG