Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, parafat de Republica Moldova şi de Georgia, este noul „măr al discordiei” în Parlamentul de la Chişinău: acum, Partidul comuniştilor crede, aşa cum declara recent Vladimir Voronin, că drumul Moldovei spre şi în Europa ar trece prin Uniunea Vamală controlată de Rusia. Pentru a impune acest „detur” strategic, comuniştii au înaintat o moţiune de cenzură împotriva guvernului Leancă, respinsă însă astăzi de Parlament. Valentina Ursu a stat de vorbă cu deputatul independent, liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon:
Europa Liberă: Domnule Dodon, aţi votat împreună cu comuniştii pentru demiterea guvernului. De ce?
Igor Dodon: „În cadrul Parlamentului, socialiştii au votat pentru moţiunea de cenzură, din mai multe considerente. În primul rând, noi nu am votat pentru acest guvern. Din start, ne-am pronunţat împotriva unui guvern format pe criterii politice şi cu practic aceeaşi componenţă ca şi guvernul Filat, care a fost demis pentru corupţie. În al doilea rând, noi nu suntem de acord cu ceea ce se petrece în ultimul timp, în special, parafarea Acordului de la Vilnius şi vectorul extern de integrare europeană. Noi considerăm că trebuie să ne ocupăm, în primul rând, de problemele sociale, economice, de reintegrarea ţării şi apoi vom vorbi despre vectorul extern.”
Europa Liberă: Dar atunci când discutaţi cu demnitarii occidentali, le spuneţi că Moldova pe calea UE nu are şanse?
Igor Dodon: „Acest lucru l-am discutat şi săptămâna trecută cu ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, unde ne-am expus foarte clar că noi considerăm că Republica Moldova trebuie să se ocupe, în primul rând, de rezolvarea problemelor interne. Şi în ceea ce ţine de vectorul extern, economic, noi considerăm că avem avantaje mai multe, dacă o să ne integrăm în Uniunea Vamală.”
Europa Liberă: Şi răspunsul lor care e?
Igor Dodon: „Eu au poziţia lor. Noi avem poziţia noastră.”
Europa Liberă: Poziţia lor care e?
Igor Dodon: „Păi, ambasadorii Uniunii Europene ce pot să spună? Au de spus doar că trebuie să mergem în UE.”
Europa Liberă: Până la urmă, această ruptură în societate, pro-est, pro-vest, nu ştirbeşte şi din atingerea interesului naţional?
Igor Dodon: „Eu cred că din atingerea interesului naţional ştirbesc mai multe lucruri, inclusiv corupţia din actul de guvernare din ultimii ani, reformele antisociale. Pentru că, până la urmă, integrarea europeană este folosită ca un paravan de către actuala guvernare, pentru a face ca cetăţenii să uite de toate problemele din ultimul timp, de privatizările ilegale care au avut loc, în lunile iulie-august, de actele de corupţie masive în rândul guvernării.”
Europa Liberă: Şi credeţi că integrarea în Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus ar aduce mai multe beneficii Republicii Moldova?
Igor Dodon: „Sunt ferm convins că apropierea de Rusia ne va aduce mai multe avantaje economice.”
Europa Liberă: Şi pierde pe calea eurointegrării Republica Moldova? Ce pierde?
Igor Dodon: „Pe calea integrării în Uniunea Europeană, Republica Moldova, în primul rând, are de pierdut partenerii strategici şi este posibil să pierdem piaţa rusească. Şi aceasta se referă la 35% din exporturi. Vor fi în zona de risc migranţii moldoveni care activează acuma în Rusia. Şi acestea sunt câteva sute de mii. Pe când integrarea în Uniunea Europeană nu ne dă posibilităţi să creăm nici locuri de muncă pentru acei migranţi care vor reveni acasă şi nici nu este o nouă piaţă pentru exporturile noastre. Deoarece chiar liberalizarea exporturilor de vinuri, care a fost promisă, cu fast acum câteva zile, practic nu va duce la creşterea exporturilor de vinuri. Pentru că nici cota care este, pentru anul curent şi anul precedent în comerţul asimetric, nu a fost valorificată.”
Europa Liberă: Domnule Dodon, dar e o întâmplare sau o coincidenţă că mesajul dumneavoastră coincide cu mesajul demnitarilor de la Moscova?
Igor Dodon: „Nu ştiu la ce vă referiţi.”
Europa Liberă: Păi, dar aceasta, cam ce aţi spus dumneavoastră, a spus şi domnul Rogozin, au spus şi alţi demnitari din Federaţia Rusă.
Igor Dodon: „Eu în niciun caz nu mă aliniez şi nu îmi fac poziţia politică în funcţie de mesajele din exterior, de unde ar veni ele. Eu am poziţia mea personală şi avem poziţia noastră, a Partidului Socialiştilor, care a fost neschimbată, pe parcursul ultimilor 10 ani.”
Europa Liberă: Totuşi, cu fonduri europene, s-a reuşit în Republica Moldova să se schime la faţă satul, statul?
Igor Dodon: „Pe parcursul ultimilor patru ani, au fost accesate 800 de milioane de dolari credite externe. Şi dacă e să ne uităm la modul practic, eu nu văd care sunt rezultatele concrete, în afară de câteva drumuri care au fost construite pe bani şi acorduri care au fost negociate încă de guvernul Greceanîi.”
Europa Liberă: Şi pe timpul guvernării pro-europene nu s-a reuşit să se construiască apeducte drumuri, să se renoveze şcoli, spitale?
Igor Dodon: „Unde aţi văzut masiv construcţii de şcoli? Eu văd, şi noi cu toţii suntem martorii închiderii şcolilor. Unde aţi văzut construcţii masive de spitale? Noi vedem închideri de spitale şi fuziuni, mai nou, încercarea de a privatiza Spitalul Traumatologic din centrul Chişinăului. Unde aţi văzut îmbunătăţirea stării sociale? Eu am văzut tăierea compensaţiilor şi acordarea ajutorului social pe criterii nediscriminatorii – dacă nu ai frigider şi televizor – şi multe, multe alte lucruri.”
Europa Liberă: O eventuală altă putere ar putea schimba vectorul politicii externe al Republicii Moldova?
Igor Dodon: „Eu sunt ferm convins că cei care declară despre ireversibilitatea vectorului extern nu au dreptate. Consider că o nouă guvernare, o nouă majoritate parlamentară, evident că ar putea lua altă decizie.”
Europa Liberă: Şi relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles ar fi alta?
Igor Dodon: „Şi relaţia dintre Bruxelles şi Chişinău ar fi alta.”
Europa Liberă: Alta care?
Igor Dodon: „Una mai pragmatică, în interesele cetăţenilor Republicii Moldova şi nu în interesele câtorva demnitari de la Chişinău şi câtorva demnitari de la Bruxelles.”
Europa Liberă: Dar interesele câtorva demnitari de la Chişinău şi a altor câţiva de la Bruxelles înseamnă ce?
Igor Dodon: „Înseamnă încercarea celor de la Chişinău de a profita de bonusuri politice pentru următoarele alegeri parlamentare, sub formă de regim fără vize şi alte acorduri care vor încerca să le semneze. Se referă la bonusuri financiare, pentru a încerca să ungă ochii la oameni cu careva creşteri de salarii. Pentru că, de exemplu, bugetul anului 2014 două miliarde jumătate din bugetul public sunt din surse externe. Ceea ce, în opinia noastră, este o problemă.”
Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că nu aţi vota pentru un acord Republica Moldova - Uniunea Europeană?
Igor Dodon: „Noi vom fi împotriva semnării acestui Acord.”
Europa Liberă: Totuşi, în Parlament aţi găsit şi cuvinte de bine la adresa actualului guvern sau actualului premier.
Igor Dodon: „Da. Astăzi în Parlament am declarat că domnul Leancă este unul dintre puţinii, dacă nu unicul conducător, din ultimii patru ani, care, într-adevăr, crede în ceea ce face. Dânsul crede în integrarea europeană şi, în acest sens, este utilizat ca paravan, ca o locomotivă de cei care au discreditat ideea de integrare europeană. Mulţi au fost doar oportunişti şi au încercat să utilizeze vectorul integrării europene pentru interese personale sau de partid. Însă domnul prim-ministru Leancă, într-adevăr, crede în ceea ce face.”