În jur de 150 de ziariști români au semnat un protest „împotriva practicilor degradante din presă”. Documentul vorbește despre metodele tot mai îndoielnice pe care le folosesc, îndeobște televiziunile de știri din România, dar și unele publicații arondate acestora: „încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită” – se precizează în Protestul apărut astăzi pe site-ul Freedom House România și asumat de încă alte patru organizații neguvernamentale.
În România canalele de știri sunt folosite mai ales ca instrumente propagandistice și nu există nici măcar o televiziune de informații care să nu fie arondată unor interese politice. Patronii acestora sunt fie persoane implicate activ în viața politică autohtonă, fie oameni de afaceri, care în urma susținerii unor poziții politice primesc beneficii economice. Acapararea spațiului de către acești moguli a dus la o deteriorarea treptată a presei românești, prin emisiuni în care sunt atacați dur nu doar lideri ai unor instituții publice, dar și ziariști din „cealaltă” tabără. Nu este vorba, cum s-ar putea presupune, despre critici, mai mult sau mai puțin dure, ci despre agresarea vieții private a persoanelor considerate indezirabile. Vârf de lance este Antena 3, televiziunea care aparține familiei fostului senator Dan Voiculescu, aliat la guvernare cu socialiștii și liberalii, dovedit ca turnător al Securității. Pentru a tergiversa verdictul Înaltei Curți în privința unui dosar de corupție, fondatorul Antenei 3 și-a dat demisia din Parlament. La Antena 3 nu se mai pune de mult problema echilibrului într-o emisiune, ci a lipsei de decență și a limbajului suburban. Recent au fost caricaturizați și batjocoriți la Antena 3 câțiva jurnaliști incomozi, care l-au criticat pe Victor Ponta pentru intervențiile sale în justiție, cu toate că principalul subiect al postului rămâne președintele țării, care este considerat inamicul public numărul 1. În ciuda proagandei, care întrece informațiile din punct de vedere cantitativ, dar și a faptului că Antena 3 a fost trimisă în judecată pentru șantaj, această televiziune de știri are cel mai bun ratting, iar seara poate înregistra de multe ori peste 1 milion de telespectatori
O altă televiziune arondată politic este RTV, care aparține deputatului socialist Sebastian Ghiță, membru al Comisiei pentru supravegherea Serviciului Român de Informații, un prosper om de afaceri care a beneficiat ani la rând de contracte cu statul. RTV încearcă să-și atragă publicul folosindu-se de trucurile jurnalismului de scandal, dar în paralel face jocurile socialiștilor. Dezbaterile sunt aproape la fel de dezechilibrate ca și la Antena 3, chiar dacă sunt invitați uneori și reprezentanți ai opoziției. Atacurile la persoană nu au devenit încă un instrument permanent de lucrucu la RTV, dar odată cu apropierea campaniei electorale lucrurile devin și aici mai dure
Realitatea TV, televiziunea devenită faimoasă anii trecuți pe seama finanțării controversatului om de afaceri, Sorin Ovidiu Vântu, este acum mai puțin influentă și îi promovează preponderent pe liberali. Nu e prea clar de unde vin banii, dar e posibil ca tot Campania electorală să elucideze ceea ce se întâmplă la acest post de televiziune.
B1 TV este finanțată pe de altă parte de persoane care-l susțin pe Traian Băsescu și pe protejata acestuia, deputata PDL Elena Udrea. Se consideră un post “de dreapta” și cu toate că sunt invitați la dezbateri și cei din “partea adversă”, schema de funcționare pare aceeași. Totuși nu folosește armele atacului la persoană, iar limbajul e ceva mai curat în general. Exiată, însă, și aici derapaje, mai ales în emisiunea care are loc de la ora 11 la 12 noaptea și care sunt un fel de reviste ale presei în care prezentatorul, Radu Banciu face singur spectacol. Într-una din cele mai controversate emisiuni, care a și fost amendată recent de CNA cu 10.000 de lei, Banciu a spus despre moldoveni că sunt „niște cârnați, niște incompetenți, niște lăutari” și niște „cerșetori”, ca să folosim doar cele mai puțin ofensatoare expresii din discursul său.
Violența limbajului a devenit de nestăpânit la televiziunile de știri din România, iar părtinirea și agresivitatea celor care moderează emisiunile informative nu mai au, adesea, nicio legătură cu jurnalismul.
Cu excepția câtorva ziare și site-uri care-și păstrează prestanța, jurnalismul este pe cale de dispariție în România