Linkuri accesibilitate

Inițiativa de anulare a plafoanelor stabilite pentru cele 12 taxe locale (Adevărul)


Moldova - Newsstand in Chisinau, 2009
Moldova - Newsstand in Chisinau, 2009

Situația pieței imobiliare (Economist).



Un articol din cotidianul „Adevărul” analizează două iniţiative legislative prin care majoritatea parlamentară vrea să anuleze plafoanele pentru cele 12 taxe locale pe care tot ei le-au stabilit anul trecut, spre indignarea primarilor, şi constată că anularea este de fapt una formală. Legislatorii nu fac decât să propună noi limite valorice pentru impozitele locale. Astfel, consiliilor locale, deşi li se acordă dreptul de a majora taxele, li se impune şi o restricţie: ajustarea nu poate fi mai mare decât rata inflaţiei din anul precedent.

Un alt articol din aceiaşi publicaţie „Adevărul” detaliază ancheta penală pe numele ex-directorului Căii Ferate din Moldova, Vitalie Strună, şi a unui fost şef de direcţie de la aceeaşi întreprindere de stat, Potrivit procurorilor, cei doi sunt cercetaţi pentru delapidări în proporţii deosebit de mari după ce ar fi transferat peste hotare, printr-o bancă din Republica Moldova, 400.000 de euro în contul unei companii de reparaţii. Banii au fost trimişi în câteva tranşe, în 2011 şi 2012, dar firma nu a prestat servicii de suma respectivă. Ambii învinuiţi au părăsit ţara, iar oamenii legii încearcă să stabilească acum locul unde se află aceştia.

În jurul situaţiei de pe piaţa imobiliară se concentrează o analiză semnată de Vlad Vasilcov în săptămânalul „Economist”. În 2013 această piaţă şi-a continuat trendul negativ, înregistrând şi cele mai mari căderi de preţuri la anumite categorii de locuinţe de pe piaţa secundară. După ce a stat de vorbă cu mai mulţi experţi autorul mai formulează o concluzie: deşi în 2013 au avut loc destule scandaluri legate de nerespectarea termenelor de construcţie a imobilelor, organele de stat responsabile nu au întreprins nimic pentru a redresa situaţia.

„Ziarul Naţional” informează că activistul din UTA Găgăuzia, Leonid Dobrov, care a fost printre inițiatorii referendumului desfășurat pe 2 februarie, lansează noi idei „provocatoare” la părerea publicaţiei. Acesta propune autorităților din Găgăuzia și societății civile să boicoteze alegerile parlamentare care urmează să aibă loc la sfârșitul anului curent, dacă deputații de la Chișinău nu vor modifica legislaţia naţională, în conformitate cu Legea cu privire la statutul juridic special al Autonomiei. „Statutul Găgăuziei trebuie să fie constituțional. Toate impozitele colectate trebuie să rămână în regiune, iar autonomia să primească 5% dintre funcțiile din Parlament, Guvern și alte instituții ale statului”, a precizat Dobrov.
XS
SM
MD
LG