Linkuri accesibilitate

Jaga Jazzist


O capacitate ieșită din comun de a inova.




Trompetă, trombon, ghitări electrice, bas, tubă, bas-clarinet, saxofoane, claviaturi, vibrafon, tobe și un raft de aparate electronice.

Influențe: Soft Machine, Eric Satie, John Coltrane și Charles Mingus, dar și Aphex Twin, Stereolab, Squarepusher, și mulți alții asemenea lor.

Trupa se numește Jaga Jazzist, e din Norvegia, din ea fac parte 9 oameni. Când i-am văzut eu în concert la Praga acum 14 ani aveau toți sub 25 de ani. Toți sînt implicați în diverse alte proiecte muzicale, și au contribuit într-un fel sau altul la aproape toate albumele semnificative care au fost lansate în această parte a lumii în ultimii ani. Unii spun că această participare la alte proiecte și alte stiluri muzicale este cheia pentru sunetul unic al trupei

Jaga Jazzist cântă jazz experimental, adică cercetează, cum spuneam, diverse frontiere cu genuri muzicale care n-au nimic de-a face, cel puțin în formă, cu jazz-ul - cum ar fi de pildă defunctul (de faptul transfomatul, reîncarnatul de acum) drum'n'bass.



Formația a fost înființată în 1994 la Tonsberg, un orășel din apropiere de Oslo, de Lars Hornveth, principalul compozitor și aranjor al trupei, când acesta avea doar 14 ani!

Mulți spun că Jaga Jazzist este de fapt un fenomen muzical în Norvegia, în primul rînd printr-o capacitate ieșită din comun de a inova, într-un fel melodic, hipnotizant, delicat și subtil, așa cum scrie pe pagina lor de pe Facebook.

Au înregistrat 6 albume, iar noi ascultăm acum „Animal Chin” de pe primul lor album, „A Livingroom Hush”, din 2001.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG