Linkuri accesibilitate

Red Snapper


Instrumente acustice cu texturi electronice.




În 1993, bateristul Richard Thair, contrabasistul Ali Friend și ghitaristul David Ayers au format la Londra trupa Red Snapper. Unii spun că cei trei iubeau precizia breakbeat-ului, liniile de bass rockabilly, și vaietul ghitării surf-punk. Un sunet mai vechi deci, dar antrenant și potrivit pentru sălile de dans.

Un sunet acustic însă, și de aceea nu mică a fost mirarea amatorilor de muzică electronică atunci când în 1996, albumul lor de debut „Prince Blimey” a fost lansat la casa londoneză de discuri Warp Records, vestită pentru sunetele electronice experimentale pe care le promovează, în special ceea ce acum cîțiva ani pe malurile Tamisei, și nu numai acolo, se numea IDM, acea Intelligent Dance Music, o muzică făcută aproape numai cu ajutorul sampler-ului digital, și numai în studio.



O muzică ce contrasta cu sunetul în priză directă și organic al celor de la Red Snapper, care e un amestec de dub, jazz, trip hop și chiar drum'n'bass.

În biografia trupei scrie că evoluțiile de pe scenele de concert au fost cele care i-au inspirat pe unii artiști ce fac dance music să combine instrumente acustice cu texturi electronice.

Iar sunetul acesta se aude cel mai bine pe „Making Bones”, lansat în 1998. În biografia trupei mai scrie că după ce au lansat la Warp Records trei albume, Red Snapper au simțit că direcția pe care se află e una prea comercială, și s-au despărțit de Warp.

Ba chiar în 2002 ei înșiși au luat-o pe căi diferite, fiecare instrumentist dedicîndu-se unor proiecte solo.

S-au reunit însă în 2007, și în 2011 au lansat albumul „Key”, iar acum lucrează la un altul, numit „Hyena”, care va fi lansat în septembrie anul acesta. Noi ascultăm acum piesa „Bogeyman”, de pe albumul „Making Bones”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG