Linkuri accesibilitate

Comratul pune condiţii Chişinăului (Adevărul)


Cum se raportează la evenimentele de la Kiev cei 160 de mii de ucraineni din regiunea transnistreană? (Dechide știrea).



In secţiunea de bloguri a „Ziarului Naţional”, Petru Bogatu încearcă să explice cum o parte a boemei de la Chişinău a ajuns să apere cauza lui Putin în Ucraina. Editorialistul se adresează, în special, scriitorului şi comentatorului cu viziuni de stânga Vasile Ernu, care, aşa cum observă Bogatu, a ajuns până într-acolo încât afirmă că UE ar fi „legitimat războiul civil” şi a reprodus pe pagina sa de facebook un articol „halucinant” în care se afirmă că eliberarea Iuliei Timoşenko ar afecta separaţia puterilor în Ucraina. Sau nu înţelege cum stau lucrurile, sau e prost documentat şi a muşcat momeala propagandei putiniste, crede Bogatu.

Clarificările domniei sale adresate lui Ernu şi altora ca el, doar pentru că elucubraţiile respective ar produce, potrivit lui, derută într-o parte a publicului, le găsiţi în secţiunea de bloguri a publicaţiei citate.

Presa a stat totuşi în acest week-end în special cu ochii pe Autonomia Găgăuză. Acolo a avut loc sâmbătă un congres al aleşilor locali de toate nivelurile din regiune. În rezoluţia evenimentului, Comratul pune condiţii Chişinăului, aşa cum punctează pe paginile sale cotidianul „Adevărul”. Dacă nu va recunoaşte drept legale referendumurile din 2 februarie şi nu va satisface şi alte cerinţe, populaţia autonomiei găgăuze va boicota alegerile parlamentare din toamna acestui an, este pretenţia înaintată de rezoluţie.

Jurnalista Eugenia Pogor a discutat subiectul cu expertul de la IDIS „Viitorul“ Veaceslav Berbeca, care crede că luptele interne sunt utilizate de anumite forţe din interior şi din exterior pentru a destabiliza situaţia din ţară în ajun de alegeri şi pentru a împiedica asocierea la UE.

Referindu-se la acelaşi eveniment, Irina Ivaşkina de la „Kommersant.md” scrie că „participanţii la reuniune au respins acuzaţiile de separatism, dar în sala congresului domnea vizibil spiritul anilor '90, când la un congres similar găgăuzii şi-au declarat independenţa, iar lucrurile mai că n-au degenerat la o confruntare armată”.

Autorul unui articol publicat de „Panorama”, Serghei Tkaci, se întreabă prin intermediul titlului: „Următoarea „zonă fierbinte” după Ucraina va fi Transnistria?” „Azi mulţi au senzaţia că evenimentele din Ucraina, indiferent cu ce se vor finaliza, vor cuprinde ca un incendiu noi teritorii dimprejur. Cea mai aproape este Transnistria”, susţine autorul care-şi propune să răspundă la întrebarea: „de ce orice deznodământ în Ucraina se va reflecta asupra Transnistriei?”

Portalul „Deschide ştirea” vine cu următoarele informaţii la acelaşi subiect: „un mesaj postat pe un site de socializare de către reprezentanții „Pravîi Sektor” din Ucraina i-a alarmat pe oficialii de la Tiraspol. Aceștia susțin că plasarea pozei cu steagul ucrainean pe care este imprimat cuvântul Tiraspol, este o aluzie directă la faptul că revoluția de pe Euromaidan s-ar putea muta la Tiraspol, acolo unde locuiesc peste 160.000 de ucraineni, dintre care aproximativ 130.000 cu cetățenie ucraineană”, arată portalul.

Cui îi este convenabilă retragerea lui Vladimir Voronin din politică?” – se întreabă în editorialul său pentru „Tribuna” Dumitru Spătaru. „Potrivit unor informaţii neoficiale, - scrie autorul, - în prezent în PCRM are loc o luptă dură pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii, iar faptul că în această problemă nu s-a ajuns la un consens a determinat factorii de decizie din partid să amâne deja de două ori în ultimele două luni conferinţa republicană a PCRM, care urma să ia în dezbatere şi problema succesorului actualului lider al formaţiunii”.
XS
SM
MD
LG