Premierul Iurie Leancă se află la Kiev, fiind primul demnitar străin care vizitează Ucraina după disputatul referendum de duminică, din Crimeea. Leancă a fost însoţit de vicepremierul și ministrul economiei, Valeriu Lazăr, şi de vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov. O componenţă care spune tot despre agenda discuţiilor de la Kiev. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Ion Stăvilă, ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina:
Europa Liberă: Pe fundalul unei crize adâncite în Ucraina, și această vizită pe care delegația Republicii Moldova, condusă de premierul Iurie Leancă, o efectuează acolo, ce zic autoritățile de la Kiev?
Ion Stăvilă: „Premierul moldovean a fost foarte bine primit aici, în capitala Ucrainei, foarte călduros. A fost menționat, în special, faptul că, prin această vizită, premierul moldovean a demonstrat sentimentele noastre de solidaritate și de sprijin față de Ucraina care trece prin timpuri foarte grele. În cadrul vizitei, au avut loc întâlniri cu premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, cu președintele Radei Supreme, președintele ad-interim al Ucrainei, Alexandr Turcinov, și cu cunoscutul om politic din Ucraina care are și niște rădăcini în Moldova, Piotr Poroșenko. Discuțiile s-au axat pe două subiecte de importanță majoră, este vorba de agenda relațiilor bilaterale și alt subiect, legat de situația din regiune, aspectele de securitate, situația din Crimeea și, evident, problema transnistreană.”
Europa Liberă: Ce poate face noua putere de la Kiev, în procesul reglementării transnistrene, mai mult decât a făcut până acum?
Ion Stăvilă: „Cred că noile autorități ucrainene vor continua și mai departe, cu mai mult angajament, să spun așa, eforturile de a sprijini Republica Moldova în acțiunile sale de reglementare a conflictului transnistrean. Acum, având în vedere faptul că și Ucraina se confruntă cu o problemă similară, legată de situația din Crimeea, cred că ne vor sprijini și mai substanțial, în continuare, evident, având în vedere și dificultățile cu care Ucraina ea însăși se confruntă în ceea ce privește străduința autorităților ucrainene de a menține suveranitatea și integritatea teritorială a țării.”
Europa Liberă: A existat, așa, un ping-pong între ambasadorul ucrainean la Chișinău, domnul Pirojkov și așa-zisa „șefă” a diplomației de la Tiraspol, Nina Ștanski, referitor la felul cum văd ei soluționarea pe viitor a conflictului transnistrean. Ce va face Tiraspolul? Va fi mai categoric în intenția sa de a fi recunoscută această regiune autoproclamată?
Ion Stăvilă: „Cred că trebuie să așteptăm că Federația Rusă va sprijini și în continuare regimul de la Tiraspol, în realizarea agendei lor. Dar, pe de altă parte, și administrația de la Tiraspol acum se confruntă cu o situație nouă. Cred că a devenit mai sensibilă și mai vulnerabilă, având în vedere evoluția situației din regiune, așa că perspectivele procesului de reglementare a conflictului transnistrean, dar și eforturile vizând reglementarea crizei în jurul Crimeii vor depinde, în mare măsură, de atitudinea marilor puteri occidentale, care așa, după cum vedem, sprijină masiv și cu fermitate autoritățile ucrainene în ceea ce privește interesul lor de a reglementa această criză pe cale pașnică politică, diplomatică și de a-și menține integritatea teritorială, pe de o parte, și pe de altă parte, de evoluție a acestei situații din Ucraina, va depinde mult și perspectivele reglementării conflictului transnistrean. Cred că aceste două conflicte regionale vor fi privite într-un fel de pachet de către Occident și acum, în circumstanțe noi, politice, geopolitice, vom continua acest dialog și cu partenerii noștri occidentali, și cu Federația Rusă, dar și cu Ucraina, cu noile autorități ucrainene care au acum o motivație suplimentară în ceea ce privește interesul sincer de a ne ajuta pe noi și de a contribui la identificarea unei soluții durabile pentru conflictul transnistrean și, totodată, pentru criza din Crimeea.”
Europa Liberă: După aproape 23 de ani de la proclamarea independenței celor două state, Republica Moldova și Ucraina, se mai vorbește, în cadrul dialogului politic la nivel înalt, despre nevoia finalizării procesului de demarcare a frontierei de stat. S-a discutat astăzi despre acest subiect?
Ion Stăvilă: „S-a discutat. Procesul acesta, într-adevăr, ne-a luat mult timp, dar trebuie să privim aceasta ca ceva obiectiv, având în vedere faptul că noi și cu Ucraina am reușit să avansăm cel mai mult, în comparație cu alte țări din regiune, în ceea ce privește demarcarea frontierei dintre cele două state. Având în vedere că acest proces dintre Ucraina și Federația Rusă practic continuă să rămână într-o fază incipientă, iar cu Belarus, cu alt vecin, Ucraina tot are niște probleme de rezolvat, în contextul demarcării. Noi suntem mai avansați și aceasta ne bucură mult.”
Europa Liberă: Dar există șanse ca Republica Moldova să își controleze frontiera de la est, mă refer inclusiv la segmentul transnistrean de pe hotarul moldo-ucrainean?
Ion Stăvilă: „Cei doi premieri au convenit să întărim cooperarea în ceea ce privește asigurarea securității la frontieră și în contextul perspectivelor de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii moldoveni și pentru cetățenii ucraineni. Aici interesele noastre coincid, cei doi premieri au dat indicații, chiar în cadrul întâlnirii, conducătorilor ministerelor și departamentelor de resort care erau în componența delegației, pentru a întări această cooperare. Bunăoară, ministrul de Interne, care este membru al delegației, a avut o discuție cu prim-vice-prim-ministrul Ucrainei, Vitaly Yarema, responsabil de structurile de forță, inclusiv departamentul grăniceresc și, de asemenea, ministrul de Interne a avut o întâlnire specială, aparte cu colegul său ucrainean, Arseni Avakov.”
Europa Liberă: Domnule ambasador, ținând cont de împiedicarea de către Federația Rusă a parcursului european, cele două state pot merge împreună pe drumul integrării în UE?
Ion Stăvilă: „Da. Și la întâlnirea cu premierul ucrainean, și la întâlnirea cu președintele ad-interim al Ucrainei, a fost reiterată dorința celor două guverne de a coopera și mai strâns, pe calea integrării europene.”
Europa Liberă: Ce înseamnă și mai strâns?
Ion Stăvilă: „Să identificăm consultările pe linia ministerelor de Externe și pe linia altor ministere specializate, în contextul disponibilității declarate de către Uniunea Europeană, de a semna, pe data de 21 martie, s-a anunțat că Ucraina ar putea semna partea politică a Acordului de Asociere. Și în perspectivă s-ar putea întâmpla să semnăm împreună cu Georgia Acordul de Asociere în întregime. Această sincronizare și concertare a acțiunilor noastre ar putea să ne ușureze sarcinile care stau în fața noastră, în contextul promovării agendei de asociere cu Uniunea Europeană și a integrării europene, în perspectivă.”
Europa Liberă: Despre cooperarea în domeniul energetic ce au reușit cei doi premieri să discute? Și dacă Moldova va continua și pe mai departe să importe energie din Ucraina?
Ion Stăvilă: „Da, a fost abordat și acest subiect. Cei doi premieri au convenit să organizăm, în timpul apropiat, o discuție, la nivelul conducătorilor instituțiilor interesate, pentru a conveni asupra unui nou acord privind livrarea energiei electrice și, în contextul actual, perspectivele asigurării securității energetice în general și asigurării cu gaz natural. Și, în acest context, ambii premieri au vorbit despre importanța promovării unui dialog pe această temă cu Federația Rusă pentru că sistemele energetice, și, evident, livrarea gazului este privit, așa, într-un context mai larg geografic, adică Federația Rusă-Ucraina și Republica Moldova.”