Linkuri accesibilitate

România, Transnistria, Crimeea (Adevărul, România Liberă)


Eficiența sancțiunilor internaționale (Armand Goșu/„22”).



Presedintele Traian Basescu are tot dreptul sa transmita Chisinaului ca România nu va interveni militar in sprijinul Republicii Moldova, in cazul unei agresiuni din partea Rusia. Altminteri, se va spune ca a profitat de circumstante pentru a-si recupera un teritoriu ramas in afara granitelor, arata Marius Dorin Lulea, in Adevarul. El face referire la un interviu acordat de seful statului in editia de ieri a acestui cotidian. Basescu s-a declarat dezamagit de duplicitatea liderilor de la Chisinau, care ar fi mai dispusi sa critice Bucurestiul decat Moscova. De asemenea, i-a reprosat In mod explicit premierului Iurie Leanca o conferinta de presa tinuta impreuna cu Victor Ponta, in care au cazut de acord ca bursele acordate tinerilor de peste Prut nu ar fi o investitie buna.

Interviul din Adevarul e prezentat azi in Romania libera de Cristian Campeanu, cu ajutorul uni analist politic. Dan Dungaciu e de parere ca Moldova trebuie sa se decida cat mai repede sa renunte la Transnistria. Altminteri, drumul sau european nu are un capat. In Republica Moldova, exista apoi un handicap major: faptul ca tema NATO nu este dezbatuta, e un subiect tabu. Doar 25% dintre moldoveni doresc intrarea in Alianta, iar majoritatea pro-europeana este la limita. „Fără dubiu, furtuna este la orizont, spune Cristian Campeanu, dupa Ucraina va urma Moldova. Şi când va veni vremea Moldovei, va veni, inevitabil, şi vremea României”.

De alfel, mai multi analisti politici de la Bucuresti par convinsi ca urmeaza Transnistria. Dan Cristian Turturica o spune in Romania libera si face o lista de prioritati care ar trebui sa stea in atentia autoritatilor de la Bucuresti in aceasta perioada tulbure: sa accelereze lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, pentru ca, spune jurnalistul, e putin probabil ca Rusia sa intre cu tancurile in România, in schimb va folosi toate caile de destabilizare a statului roman; ar trebui crescut nivelul de trai, ar trebui imbunatatita situatia armatei, care trebuie dotata ca lumea, dupa o perioada in care s-a considerat ca nu mai exista pericolul unei agresiuni directe. Trebuie reformata diplomatia româneasca si trebuie evitate cu grija tensiunile si conflictele din Transilvania.

In interviul amintit, presedintele Basescu a acordat nota 10 Uniunii Europene pentru reactia fata de anexarea Crimeii, cu precizarea ca nu se putea face mai mult. El a insistat insa ca acum e timpul sanctiunilor economice de aplicat Rusiei. Economic vorbind, „Federaţia Rusa e vulnerabila, pentru că resursele financiare nu-i vin din performanţa economiei, ci din faptul că e ca o mare pompă de benzină, de care Europa depinde în proporţie de circa 25-30%”. Ramane de vazut, atrage atentia Basescu, cata coeziune de decizie va exista in Uniune.

Si Armand Gosu crede in eficienta sanctiunilor economice, mai ales ca nu crede intr-o dependenta a europenilor de gazul rusesc. In revista 22 el explica de ce lucrurile trebuie privite mai degraba dinspre slăbiciunile Rusiei: bugetul ei federal e construit mai mult de jumatate pe exportul de energie. Or, in conditiile in care Finlanda si-a redus cu 28% importurile de la rusi, iar China achiziționează gaze din Turkmenistan la o treime din pretul practicat de Gazprom, Moscova e in situatia sa-si aduca aminte unele lucruri: cand Washingtonul a mai coborât o dată prețul mondial al pe­tro­lului, în anii 1980, s-a prăbușit Uniunea Sovietică.
XS
SM
MD
LG