Linkuri accesibilitate

„Mi-e rușine că sunt cetățean rus”


Evgheni Kiselev
Evgheni Kiselev

Fostul director al companiei de televiziune NTV, Evgheni Kiselev, vorbește despre Maidan, despre alegerile președintelui Ucrainei și despre propaganda televizată a Kremlinului.


Posturile de televiziune rusești prezintă revoluția ucraineană drept un atac banditesc, iar pe participanții la Maidan – drept naziști; noua putere este catalogată drept nelegitimă și se marșează în permanență pe pretinsele suferințe ale populației rusolingve, care ar geme sub călcâiul „benderoviștilor”.

Despre cum este organizată această propagandă se poate judeca după recent apărutele în presă instrucțiuni pentru jurnaliști – în teze de reper special pregătite jurnaliștii sunt instruiți să relateze despre „explozia de criminalitate” din Ucraina, despre „amplificarea mâncărimii pentru putere”, despre „crima organizată sub forma Maidanului”, iar apoi li se sugerează să promoveze avantajele odihnei în Crimeea.

Cunoscutul jurnalist și analist politic rus care lucrează în prezent la Kiev, Evgheni Kiselev, fost director general al companiei de televiziune NTV și fost redactor-șef al publicației „Moskovskie Novosti”, compară metodele aplicate de propagandiștii TV ruși cu metodele colaboratorilor lui Joseph Goebbels.

În cadrul emisiunii „Sinteza săptămânii” de la Radio Svoboda (pentru Serviciul de limbă rusă a RFE/RL) Evgheni Kiselev spune că sarcina de a explica obiectiv evenimentele din Ucraina unei persoane, care se
Tot ce s-a dat la posturile TV rusești a fost o demență propagandistică...
documentează doar de la televiziunile rusești și care chiar crede ce i se spune acolo, ar fi una extrem de dificilă. „Ar trebui să-i explici lucrurile la fel cum ai face-o pentru un bolnav psihic. Pentru că tot ce s-a dat la posturile TV rusești a fost o demență propagandistică. Una care, din păcate, judecând după avântul ratingurilor lui Putin, a avut efect”.

Evgheni Kiselev nu aprobă însă în totalitate măsura noilor autorități de la Kiev de a bloca retransmiterea posturilor TV rusești pe teritoriul Ucrainei, și asta, spune el, pentru că pe lângă știri, care au devenit mai mult buletine de nebunie propagandistică, acestea difuzează și emisiuni de divertisment, filme și emisiuni non-politice de calitate. „Iată de ce am o atitudine duală față de această măsuri. Pe de altă parte, sigur că ar fi de neimaginat ca în perioada celui de al doilea război mondial, de exemplu, ziarul nazist Volkischer Beobachter să fie distribuit în Marea Britanie sau în SUA în traducere în limba engleză”, spune Evghenii Kiselev.

Întrebat dacă, în opinia sa, speculațiile cu privire la o intervenție militară a Rusiei în Ucraina se pot materializa, având în vedere concentrarea de trupe la frontieră și ofensiva informațională care se duce în acest sens, Evgheni Kiselev a declarat că, din păcate, scenariul poate deveni unul real. „Nu vreau să fiu proroc în acest caz, dar nu exclud o astfel de evoluție. Mă îngrijorează de exemplu, amplasarea de spitale de campanie, apariția mașinilor speciale cu difuzoare, a stațiilor radio de teren... Mă pun în gardă asigurările insistente ale persoanelor oficiale din Rusia că nu vor trece frontiera și că nu pregătesc niciun fel de intervenție militară. Seamănă prea mult cu ce se spunea în ajunul anexării Crimeii”.

Cu referire la viitoarele alegeri prezidențiale din Ucraina, Evgheni Kiselev spune că rezultatele acestora sunt departe de a fi clare, chiar dacă Vitali Kliciko, care avea în sondaje 9%, s-a retras din sursă în favoarea lui Piotr Poroșenko, care este lider în sondaje cu 25% din preferințele respondenților. „Ucraina este capabilă să genereze nenumărate surprize și această mișcare nu înseamnă neapărat că cei care ar fi votat pentru Kliciko vor fi de acord să-l aleagă pe Poroșenko. Întrebarea aici este cu ce va veni Iulia Timoșenko, care în situația dată devine principalul contracandidat al lui Poroșenko. Însă observatorii atenți care au văzut cum a fost ea primită pe Maidan după eliberarea din închisoare, cum a fost salutată și compătimită, dar sfătuită să nu se implice în politică, susțin că Timoșenko are în față o sarcină dificilă. Multă lume în Ucraina nu susține dorința Iuliei Timoșenko de a reveni la putere, de a deveni președinte”, spune Evgheni Kiselev.

Jurnalistul spune că așteaptă noile alegeri prezidențiale pentru a cere noului președinte cetățenia ucraineană. „Nu vreau să aparțin de țara care agresează militar Ucraina, mi-e rușine să fiu cetățean rus. Locuiesc și lucrez de multă vreme în Ucraina, mă consider jurnalist și expert ucrainean, dar nu am vrut să iau cetățenia ucraineană din mâna lui Ianukovici – cunoșteam valoarea adevărată a acestui om”, a mai declarat cunoscutul jurnalist Evgheni Kiselev într-un interviu pentru emisiunea „Sinteza săptămânii” de la Radio Svoboda.
XS
SM
MD
LG